Qazim Sijariqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qazim Sijariqi ishte komandant i një detashmenti të milicisë myslimane nga Bellopojë (në Sanxhak) gjatë Luftës së Dytë Botërore.[1] Sijariq ishte një nga komandantët e milicisë myslimane, i cili ishte veçanërisht në favor të aneksimit të pjesës lindore të Sanxhakut në Mbretërinë Shqiptare. [2]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me komandantët e tjerë të milicisë myslimane (përfshirë Osman Rastoderi, Sulejman Paçarizi dhe Husein Rovçanin) Sijariq mori pjesë në një konferencë në fshatin Godijeva, [3] dhe ra dakord të sulmonte fshatrat serbe pranë Senicës dhe pjesë të tjera të Sanxhakut.[4] Në fillim të janarit 1943 njësia nën komandën e Sijariqit u dallua gjatë sulmit të çetnikëve të udhëhequr nga Pavle Gjurishiq.[5] Deputet i Sijariqit ishte Smajo Trubljanin.[6] Milicia myslimane në Bellopolë u themelua nga Qazim Sijariqi, Vehbo Buçani dhe Galjan Luka.[7] Në nëntor 1943 Hauptsturmführer gjerman Rumper urdhëroi myslimanët dhe çetnikët në Sanxhak të pushonin armiqësitë e tyre dhe të bashkëpunonin të bashkuar nën komandën gjermane. Më 15 nëntor ai urdhëroi Sijariqin të vendoste komunikim me çetat lokale çetnike dhe së bashku me to dhe milicinë myslimane të komanduar nga Galijani, të sulmonin forcat komuniste në Bijelo Polje. Më 17 nëntor Sijariqi iu përgjigj Rumperit duke e informuar se ai kishte ndërmend të zbatonte urdhrat e tij.[8]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bojović, Jovan R.; Šibalić, Mijuško (1979). Durmitorska partizanska republika: materijali sa naučnog skupa održanog u Žabljaku 24, 25 i 26, avgusta 1977. godine. Istorijski in-t SR Crne Gore. fq. 382. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Милутин Живковић - НДХ У СРБИЈИ Усташки режим у Прибоју, Пријепољу, Новој Вароши и Сјеници(април–септембар 1941, Последице усташке управе НДХ и рецидиви њене политике према муслиманима, Publishers: ДРУШТВО ИСТОРИЧАРА СРБИЈЕ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“, ИНСТИТУТ ЗА СРПСКУ КУЛТУРУ ПРИШТИНА-ЛЕПОСАВИЋ, Belgrade 2017 p.857
  3. ^ Pajović, Radoje; Željeznov, Dušan; Božović, Branislav (1987). Pavle Đurišić, Lovro Hacin, Juraj Špiler. Centar za informacije i publicitet. fq. 245. ISBN 978-86-7125-006-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Redžić, Vučeta (2002). Građanski rat u Crnoj Gori: Dešavanja od sredine 1942. godine do sredine 1945. godine. Stupovi. fq. 61. ...Растодер и др. одржали су састанак у селу Годијеву и договорили се о нападу на српска села у сјеничком и осталим... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Fijuljanin, Muhedin (2010). Sandžački Bošnjaci: monografija. Centar za Bošnjačke Studije. fq. 110. ISBN 978-86-85599-14-9. Jedinicom u Bijelom Polju komandovao je Ćazim Sijarić, a zamjenik mu je bio Smajo Trubljanin. S obzirom da je bjelopoljski kraj u to vrijeme ... Ова јединица се посебно истакла приликом напада четничких снага предвођених Павлом Ђуришићем, на овај крај, на правславни Божић 1943 године, .... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Fijuljanin, Muhedin (2010). Sandžački Bošnjaci: monografija. Centar za Bošnjačke Studije. fq. 110. ISBN 978-86-85599-14-9. Jedinicom u Bijelom Polju komandovao je Ćazim Sijarić, a zamjenik mu je bio Smajo Trubljanin. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Ćuković, Mirko (1964). Sandžak. Nolit-Prosveta. fq. 136. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Ćuković, Mirko (1964). "Proboj u Sandžak, borbe i neprijateljska ofanziva krajem 1943. godine". Sandžak: Na osnovu sakupljenog i obrađenog materijala knjigu napisao Mirko Ćuković. Nolit. fq. 446. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)