Jump to content

Rainer Maria Rilke

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rainer Rilke
U lind më4 dhjetor 1875
Pragë Austro-Hungari
Vdiq më29 dhjetor 1926
Montreux Zvicër
KombësiaAustriak

Rainer Maria Rilke lindi më 4 dhjetor të vitit 1875 në Pragë, Austro-Hungari dhe vdiq më 29 dhjetor të vitit 1926 në senatoriumin Valmont afër Montreux, Zvicër. Ishte autor austriak dhe një prej lirikëve më të rrëndësishëm të gjuhës gjermane. Shkroi tregime, nji roman si dhe disa artikuj mbi artin dhe kulturën si dhe kishte të përkthyer një numër të madh të veprave të letërsisë lirike ndër tjerash kryesisht nga gjuha frenge. Një prej veprave të tija më të rrëndësishme njihen dhe letrat e këmbyera.

Veprat në tituj origjinal

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përmbledhje poezish

 • Leben und Lieder. Bilder und Tagebuchblätter (1894)
 • Larenopfer (1895)
 • Wegwarten. Lieder dem Volke geschenkt (1896)
 • Traumgekrönt. Neue Gedichte (1896)
 • Advent (1897)
 • Mir zur Feier (1899)
 • Das Stunden-Buch (1905)
 • Das Buch vom mönchischen Leben (shkruar më 1899)
 • Das Buch von der Pilgerschaft (shkrur më 1901)
 • Das Buch von der Armut und vom Tode (shkruar më1903)
 • Das Buch der Bilder(1902; botimi i dytë 1906)
 • Neue Gedichte (1907)
 • Der neuen Gedichte anderer Teil (1908)
 • Requiem (1909) UB Bielefeld
 • Das Marien-Leben (1912)
 • Erste Gedichte (1913) UB Bielefeld
 • Duineser Elegien (1923, të shkruar gjatë viteve 1912-22) [https://web.archive.org/web/20160304222338/http://www.ub.uni-bielefeld.de/diglib/2005/rilke_elegien/ UB

Poezi të përkthyera në gjuhën frenge

 • Vergers (1926)
 • Les Quatrains Valaisans (1926)
 • Les Roses (1927)
 • Les Fenêtres (1927)

Prozat

 • Am Leben hin. Novellen und Skizzen (1899)
 • Zwei Prager Geschichten (1899)
 • Die Letzten (1902) UB Bielefeld
 • Vom lieben Gott und Anderes (1900), botimi i dytö (1904): Geschichten vom lieben Gott
 • Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke (1906; Botim i ri villim 1 në librarinë Insel-Bücherei 1912)
 • Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge (1910)

Artikuj mbi Artin dhe Kulturën

 • Schriften zur Kunst und Literatur Worpswede (1902)
 • Auguste Rodin (1903)
 • Briefe über Cézanne (postum 1952)

Letrat (Botimet më të rrëndësishme)

 • Gesammelte Briefe në gjashtë vëllime, të përgaditur nga Ruth Sieber-Rilke dhe Carl Sieber. Leipzig 1936-1939.
 • Briefe, përgaditur nga Arkivi-Rilke në Weimar. 2 Vëllime, Wiesbaden 1950 (Botimi i ri 1987).
 • Briefe në dy vëllime, përgaditur nga Horst Nalewski. Frankfurt dhe në Leipzig 1991.

Vepra të përkthyera në gjuhën shqipe

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Rrefimet e zotit te mire/ Narrations of Good Sir (stories), Rainer Maria Rilke, IDEART
 • Elegji Duine / Rainer Maria Rilke , ALEPH

Lidhjet e jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]