Jump to content

Raketa ajër-tokë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pilot inspekton një raketë AGM-65 Maverick në A-10 Thunderbolt II të tij.

Një raketë ajër-sipërfaqe (ASM) ose raketë ajër-tokë (AGM) është një raketë e projektuar për t'u lëshuar nga avionët ushtarakë në objektiva në tokë ose në det. Ekzistojnë gjithashtu bomba rrëshqitëse të drejtuara pa fuqi që nuk konsiderohen raketa. Dy sistemet shtytëse më të zakonshme për raketat ajër-tokë janë motorët e raketave, zakonisht me rreze më të shkurtër veprimi dhe motorët reaktivë më të ngadaltë, me rreze më të gjatë. Disa raketa ajër-tokë të projektuar nga sovjetikët fuqizohen nga ramjet, duke u dhënë atyre rreze të gjatë dhe shpejtësi të lartë.