Jump to content

Rasti studimor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rast studimi (ose rast studimor)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nje rast studimi eshte nje “raport I publikuar per nje person, grup apo situate e cila ka qene studiuar gjate kohes. Ne qofte se studimi eshte bere per nje grup, ai shpjegon sjelljen e grupit si nje i tere, dhe jo sjelljen e secilit individ ne ate grup. Studimet mund te prodhohen duke krijuar nje format te thjeshte te metodave te kerkimit. Ato studime mund te gjenden me se shumti ne forma kerkimi, si gazeta dhe konferenca profesionale, ndersa ne prodhimet nga individet me pak. Rezultatet e studimeve mund ti gjejme ne vende te ndryshem ne shume disiplina dhe profesione, duke filluar nga psikologjia, antropologjia, sociologjia, ne politikat e shkencesdheteeducimit, ne shkencat klinike, ne administraen sociale etj.

Ne berjen e hulumtimeve te rasteve te studimit, “rasti” I studiuar mund te jete individ, organizat, event, ose aksion, qe ndodh ne nje kohe dhe vend specifik. Per shembull: shkenca klinike ka prodhuar shume studime mjaft te njohura te individeve dhe gjithashtu raste studimesh te pacienteve te spitaleve. Gjithashtu, kur “rasti’ eshte perdorur ne nje kuptim abstrakt, si nje kerkese, propozim, ose si nje argument, pra nje rast mund te behet subject i shume menyrave te kerkimit, dhe jo vetem nje kerkim i rasteve te studimit.

Thomas[7] na jep perkufizimin me te mire te nje rasti studimi:

“Rastet e studimit jane analiza per persona, evente, diskutime, projekte, politika, instuducione, ose te sistemeve tjera te cilat jane studiuar nga nje ose me shume metoda kerkimi. Rasti qe eshte subjekt i nje hetimi do te jete nje shembull i nje numeri fenomenesh te cilat prodhojne nje aspect analitik. –nje objekt- ne te cilin studimi eshte bazuar dhe ne te cilin nje rast iluston dhe shpjegon.

Sipas J.Creswell, menyra e mbledhjes se informacioneve ne nje rast studimi ndodh ne nje kohe shume te gjate.

Një qasje e shpreh rastin studimor përcaktuar si një strategji kërkimore, nje hetim empirik qe heton nje fenomen ne nje kontekst te caktuar. Hulumtimi rasteve te studimit mund të krijoje studime të vetme dhe të shumëfishta, mund të përfshijë dëshmi sasiore , mbështetet në burime të shumta të dëshmive dhe përfitimet nga zhvillimi paraprak të propozimeve teorike.[3] Si e tillë , hulumtimi studim rasti nuk duhet të ngatërrohet me kërkimin cilësor , si raste studimore mund të bazohet në ndonjë përzierje të dhënave sasiore dhe cilësore . Në mënyrë të ngjashme , hulumtimi me një objekt mund të merren si raste studimore të një lloji , përveç se gjyqet e përsëritura në hulumtim të vetme - subjekt të lejojnë përdorimin e harton eksperimentale që nuk do të jetë e mundur në studimet tipike rast . Në të njëjtën kohë , gjyqet e përsëritura mund të sigurojë një kuadër statistikor për të bërë konkluzione nga të dhënat sasiore . [ 9 ] Rasti studimor është nganjëherë i gabuar [nga kush?] për metodën e rastit te përdorur në mësimdhënie , por të dy nuk janë të njëjta .

Perzgjedhja e Rasteve dhe Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nje mesatare, ose rast tipik, zakonisht nuk eshte I pasuruar me informacione. Në sqarimin te linjave te historisë dhe shkakut ajo është më e dobishme për të zgjedhur subjektet që ofrojnë një grup interesante , të pazakonshme ose në veçanti zbulimin e rrethanave. Nje rast selektimi I cili eshte I bazuar ne perfaqesimin me rralle mund te jete ne gjendje te prodhoje njohuri te atilla. Kur selekton nje subject per nje rast studimi, kerkuesit munden gjithashtu te perdorin informacione te orientuara “monstra”.Raste te vecanta (te cilat jane ato ekstremet) kerkojne me shume informacione se ne raste qe mund te ndodhin me zakonisht. Ndryshe mund te zgjedhet edhe nga njohurite lokale qe kane kerkuesit; kur kerkuesit kane keto lloje njohurish ata jane ne nje pozicion “terhiq edhe shtyej” si Fenno[10] thote, mund te jene edhe shume arsye te shpjegimeve bazuar në këtë njohuri të pasur e përcaktimit te rrethanave.

Tre llojet e rasteve në këtë mënyrë mund të dallohen:

1. Raste kyçe

2. Rastet e veçuar

3. Rastet e njohurive lokale

Sido që të jetë korniza e referencës për zgjedhjen e lëndës së studimin e rastit (të rëndësishme, veçuar, njohurive lokale), ka një dallim të bëhet në mes të subjektit [11] me të cilin fokusi teorik i studimit është duke u shikuara. Objekti është se fokusi teorike - kornizë analitike. Kështu, për shembull, nëse një studiues ishin të interesuar në rezistencën e SHBA-së në zgjerimin e komunizmit si një fokus teorik, atëherë Lufta e Koresë mund të merren për të të jetë subjekt, lente, rasti studimi përmes të cilit fokusi teorike, objekti, mund të jetë shihet dhe shtjelluar. [12] Përtej vendimet për përzgjedhjen dhe subjektin dhe objektin e studimit, vendimet duhet të bëhen në lidhje me qëllimin, qasjen dhe procesit në studimin e rastit. Thomas [7] Kështu propozon një tipologji për studimin e rastit ku qëllimet janë identifikuar për herë të parë (vlerësuese apo paraprake), atëherë qasjet janë përcaktuar (teoria-testimi, teoria e ndërtimit apo ilustrues), atëherë proceset janë të vendosur mbi të, me një zgjedhje kryesor qenit ndërmjet nëse studimi është që të jetë e vetme ose të shumëfishta, dhe zgjedhje edhe në lidhje me nëse studimi është që të jetë retrospektiv, fotografi ose diakronike, dhe nëse ajo është e mbivendosur, paralele ose vazhdues. Është pra e mundur për të marrë shumë rrugë përmes këtij tipologjisë, me, për shembull, një eksplorues, teori ndërtimin, të shumta, studimi mbivendosur, apo një vlerësues, teori-testimin, të vetme, studim retrospektiv.

Tipologjia kështu ofron shumë permutations për strukturën e studimit të rastit. Një studim i lidhur ngushtë në mjekësi është raporti rasti, i cili identifikon një rast të veçantë, si trajtohen dhe / ose të shqyrtohen nga autorët siç janë paraqitur në një formë të re. Këto janë, në një shkallë differentiable, të ngjashme me studimin e rastit në se shumë përmbajnë shqyrtimet e literaturës përkatëse e temës diskutuar në ekzaminim të plotë të një sërë rasteve të publikuara të përshtaten kriterin e raportit duke u paraqitur. Këto raporte të rasteve mund të mendohet si studime të shkurtër të rastit me një diskutim kryesor të çështjes të ri, të paraqitur në dorë që paraqet një interes roman.

Përgjithësimet e rasteve studimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një rast kritik është përcaktuar si me rëndësi strategjike në lidhje me problemin e përgjithshëm. Një rast kritik lejon llojin e mëposhtme të përgjithësimit: "Në qoftë se kjo është e vlefshme për këtë rast, ajo është e vlefshme për të gjithë (ose shumë) raste." Në formën e saj negative, përgjithësimi do të kandidojë: "Në qoftë se kjo nuk është e vlefshme për këtë rast, atëherë ajo nuk është e vlefshme për çdo (ose e vlefshme vetëm për pak) raste."

Rasti studimor është efektive për të përgjithësuar duke përdorur llojin e testit që Karl Popper quajtur falsifikim, e cila formon një pjesë të reflektimit kritik. Falsifikimi ofron një nga testet më rigoroze në të cilën një propozim shkencor mund të nënshtruar: në qoftë se vetëm një vëzhgimi nuk përshtaten me propozim është konsideruar e vlefshme në përgjithësi dhe për këtë arsye duhet të të rishikohet ose të refuzohet. Popper vetë përdori shembullin e famshme: "Të gjitha mjellma janë të bardhë", dhe propozoi që vetëm një vëzhgimi nga një mjellmë të vetme të zezë do të falsifikojnë këtë propozim dhe në këtë mënyrë kanë domethënie të përgjithshme dhe të stimulojë hetime të mëtejshme dhe ndërtimin e teori. Rasti studimor është e përshtatshme për identifikimin e "mjellmat e zezë", për shkak të qasjes së saj në thellësi: atë që duket të jetë "e bardhë" shpesh rezulton në ekzaminim më të ngushta të "zezë".

Galileo Galilei ndërtoi refuzimin e tij të ligjit të gravitetit Aristotelit në një studim rasti zgjedhur nga mostrave të informacionit të orientuar dhe jo me marrjen e mostrave të rastit. Refuzimi përbëhej kryesisht nga një eksperiment konceptuale dhe më vonë e një praktike. Këto eksperimente, me përfitim të lartë, janë vetë-evidente. Megjithatë, mendimi i gabuar i gravitetit Aristotelit kishte dominuar hetim shkencor për gati dy mijë vjet para se të falsifikuar. Në të menduarit e tij eksperimentale, Galileo arsyetuar si më poshtë: nëse dy objekte me të njëjtën peshë janë liruar nga të njëjtën lartësi në të njëjtën kohë, ata do të goditur në tokë në të njëjtën kohë, që ka rënë në të njëjtën shpejtësi. Nëse dy objekte janë të mbërthyer pas së bashku në një, ky objekt do të ketë dyfishin e peshës dhe do të, sipas pikëpamjes së Aristotelit, pra të bien më shpejt se dy objekteve të veçanta. Ky përfundim u duk në kundërshtim me Galileo. E vetmja mënyrë për të shmangur kontradiktën ishte për të eliminuar peshë si faktor përcaktues për përshpejtimin në rënie të lirë. [13] "Pavarësisht avantazhet e metodës së studimit të rastit, besueshmërinë e saj dhe vlefshmëria mbetet në dyshim." [14]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo është në përgjithësi besohet se metoda rast studimi u prezantua për herë të parë në shkencat sociale nga Frederic Le luaj në 1829 si një shërbëtores së statistikave në studimet e tij të buxheteve familjare. [15] [16] Rrënjët tjera rrjedhin nga fillim të shekullit 20, kur filloi studimet e rasteve duke u zhvilluar në disiplinat e sociologjisë, psikologjisë, dhe antropologji. Në të gjitha këto disiplina, studimet e rasteve ishin një rast për krijimin e teori të re, si në punën Grounded Teoria e sociologëve Barney Glaser dhe Anselm Strauss. [17] Popullariteti i rasteve studimore në teorinë e testimit apo hipotezë është zhvilluar vetëm në dekadat e fundit. Një nga fushat në të cilat raste studimore janë duke fituar popullaritet është edukimi dhe në vlerësimin arsimor. [18] [19]

Studimet e rasteve kanë qenë gjithashtu të përdoret si një metodë e mësimdhënies dhe si pjesë e zhvillimit profesional, sidomos në biznes dhe edukimin ligjor. Mësimi Problemi me bazë (PBL) lëvizja është një shembull i tillë. Kur përdoret në (jo-biznes), arsimin dhe formimin profesional, studimet e rasteve janë shpesh të referuara si incidenteve kritike, Etnografia është një shembull i një lloji të studimit të rastit, zakonisht gjenden në rast të komunikimit studime. Etnografik është përshkrimi, interpretimi, dhe analiza e një kulture apo grup shoqëror, përmes hulumtimit në terren në mjedisin natyror të grupit që po studiohet. Metoda kryesore e hulumtimit etnografik është nëpërmjet vëzhgimit ku hulumtuesi respekton pjesëmarrësit mbi një periudhë të zgjatur kohe brenda pjesëmarrësit mjedisin e vet. [20] Si një vëzhgimi të fundit, duke përdorur raste studimore për të bërë kërkime ndryshon nga përdorimi i tyre në mësimdhënie. Siç thuhet në preambulën Wikipedia në këtë artikull, artikulli është "në lidhje me metodën e bërë hulumtime." Për metodën e mësimdhënies, hyrja referohet lexuesit për të ndarë artikuj mbi metodën e rastit dhe metoda casebook. Në të njëjtën kohë, ekspozimi i parë shumë njerëzve për studime rasti ka ndodhur në klasë, dhe rasteve mësimi studimet kanë qenë një format shumë popullor pedagogjike në shumë fusha - duke filluar nga arsimi i biznesit të arsimit shkencës.

Shkolla e Biznesit në Harvard ka qenë ndoshta zhvilluesi më të shquar dhe përdorues i rasteve të mësimdhënies studimeve. [21] [22] Fakulteti shkolla të biznesit në përgjithësi të zhvillojnë studime të rasteve me objektiva të caktuara mësimore në mendje, dhe përvojat klasë mund të çojë në përpunim para publikimit. dokumentacion shtesë relevant (siç janë pasqyrat financiare, kohore linja dhe biografi të shkurtra, shpesh në rastin e studimit të referuara si "ekspozita"), shtesa multimedia (të tilla si video-regjistrimet e intervistave me rastin e protagonistit) dhe a hartuar me kujdes shënim mësimi shpesh shoqërojnë rastet e studimit. Në mënyrë të ngjashme, studimet mësimore rasteve janë bërë gjithnjë e më popullore në arsim shkencë.

Qendra Kombëtare për Studime Rasti në Shkenca Mësimdhënies [23] e ka bërë një trup në rritje të studimeve të rastit në dispozicion për përdorim në klasë, për universitetin, si dhe kursin e shkollave të mesme. Një brez i ri i dijetarëve dhe edukatorëve kohët e fundit kanë filluar të bëjnë thirrje për një angazhim më të mëshiruari me raste studimore, duke përdorur dramaturgjisë, teknika krijuese, dhe përfshirjen emocionale, too. [24] Megjithatë, parimet në duke bërë studim rasti kërkimore kontrast të fuqishëm me ato të bëjnë studime të rasteve për mësimdhënie. Rastet mësimi Studimet nuk duhet të përmbahen në mënyrë rigoroze në përdorimin e provave, pasi ato mund të manipulohen për të përmbushur nevojat pedagogjike. Përgjithësimet nga mësimi rasteve studime mund të lidhen me çështjet pedagogjike dhe jo thelbin e çështjes që po studiohet. Për fat të keq, kontrasti midis dy llojeve të studimeve të rasteve janë jo gjithmonë janë vlerësuar. Për këtë arsye, shumë njerëz kanë pasur përshtypje të varfër të vlefshmërisë dhe generalizability e hulumtimit të studimit rasti. Ky nen shpresojmë se do të ndihmojë për të ndrequr këto mbresa.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. "Merriam-Webster". Case study
 2. Jump up ^ Mills, Albert J.; Gabrielle Durepos; Elden Wiebe. (Eds.). (2010). Encyclopedia of Case Study Research. Sage Publications. California. p. xxxi. ISBN 978-1-4129-5670-3.
 3. a b Robert K. Yin. Case Study Research: Design and Methods. 5th Edition. Sage Publications. California, 2014. Pages 5–6. ISBN 978-1-4522-4256-9
 4. Rolls, Geoffrey (2005). Classic Case Studies in Psychology. Hodder Education, Abingdon, England.
 5. Suzanne Corkin. Permanent Present Tense: The Unforgettable Life of the Amnesic Patient, H.M.. Basic Books. New York. 2013. ISBN 978-0-465-03159-7
 6. Rodger Kessler & Dale Stafford. Editors. Collaborative Medicine Case Studies: Evidence in Practice. Springer. New York. 2008. [ISBN 978-0-387-76893-9]
 7. a b Thomas, G. (2011). "sonia is typing..... A typology for the case study in social science following a review of definition, discourse and structure". Qualitative Inquiry 17 (6): 511–521. doi:10.1177/1077800411409884.
 8. Creswell, John (2009). Research Design; Qualitative and Quantitative and Mixed Methods Approaches. London: Sage. ISBN 978-1-4522-2609-5.
 9. Siegfried Lamnek. Qualitative Sozialforschung. Lehrbuch. 4. Auflage. Beltz Verlag. Weihnhein, Basel, 2005
 10. Fenno, R. (1986). "Observation, context, and sequence in the study of politics". American Political Science Review 80 (1): 3–15. doi:10.2307/1957081.
 11. M. Wieviorka (1992) Case studies: history or sociology? In C.C. Ragin and H.S. Becker (Eds) What is a case? Exploring the foundations of social inquiry. New York: Cambridge University Press.
 12. Gary Thomas, How to do your Case Study (Thousand Oaks: Sage, 2011)
 13. Flyvbjerg, B. (2006). "Five Misunderstandings about Case-Study Research". Qualitative Inquiry 12 (2): 219–245. doi:10.1177/1077800405284363.
 14. Riege, Andreas M. (2003). "Validity and reliability tests in case study research: a literature review with 'hands-on' applications for each research phase". Qualitative Market Research: An International Journal 6 (2): 75–86. doi:10.1108/13522750310470055. Retrieved 2015-08-07. Despite the advantages of the case study method, its reliability and validity remain in doubt.
 15. (Les Ouvriers Europeens (2nd edition, 1879)
 16. Sister Mary Edward Healy, C. S. J. (1947). "Le Play's Contribution to Sociology: His Method". The American Catholic Sociological Review 8 (2): 97–110. doi:10.2307/3707549.
 17. Barney G. Glaser and Strauss, The discovery of grounded theory: Strategies for qualitative research (New York: Aldine, 1967). ISBN 978-0-202-30260-7
 18. Robert E. Stake, The Art of Case Study Research (Thousand Oaks: Sage, 1995). ISBN 0-8039-5767-X
 19. (MacDonald, B., & Walker, R. (1975) “Case Study and the social philosophy of educational research”. Cambridge Journal of Education 5, pp. 2–11.) (MacDonald, B. (1978) The Experience of Innovation, CARE Occasional Publications #6, CARE, University of East Anglia, Norwich, UK) ( Kushner, S. (2000) Personalizing Evaluation. Thousand Oaks: Sage Publications)
 20. Encyclopedia of Consumer Culture
 21. D.A. Garvin (Sept.-Oct.2003) Making the Case: Professional Education for the World of Practice. Harvard Magazine, 106, 1, 56-107
 22. W. Ellet. The Case Study Handbook: How to Read, Write, and Discuss Persuasively about Cases. Harvard Business School Press. Boston, MA. 2007. [ISBN 978-1-4221-0158-2]
 23. (http://sciencecases.lib.buffalo.edu/cs/)
 24. Palmer, Grier; Iordanou, Ioanna (2015). Exploring Cases Using Emotion, Open Space and Creativity. Case-based Teaching and Learning for the 21st Century (Libri). pp. 19–38. ISBN 978 1 909818 57 6.

Lexo me shume[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Baškarada, S. (2014) "Qualitative Case Study Guidelines", in The Qualitative Report, 19(40): 1-25. Available from [1]
 • Baxter, P and Jack, S. (2008) "Qualitative Case Study Methodology: Study design and implementation for novice researchers", in The Qualitative Report, 13(4): 544-559. Available from [2]
 • Dul, J. and Hak, T. (2008) Case Study Methodology in Business Research. Oxford: Butterworth-Heinemann. ISBN 978-0-7506-8196-4.
 • George, Alexander L. and Bennett, Andrew. (2005) Case studies and theory development in the social sciences. London: MIT Press. ISBN 0-262-57222-2
 • Gerring, John. (2005) Case Study Research. New York: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-67656-4
 • Hancké, Bob. (2009) Intelligent Research Design. A guide for beginning researchers in the social sciences. Oxford University Press.
 • Lijphart, Arend. (1971) "Comparative Politics and the Comparative Method", in The American Political Science Review, 65(3): 682-693. Available from [3]
 • Mills, Albert J., Durepos, Gabrielle, and Wiebe, Elden. Eds. (2010) Encyclopedia of Case Study Research. (2 vols.). Thousand Oaks, CA: Sage. ISBN 978-1-4129-5670-3
 • Ragin, Charles C. and Becker, Howard S. Eds. (1992) What is a Case? Exploring the Foundations of Social Inquiry. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-42188-8
 • Scholz, Roland W. and Tietje, Olaf. (2002) Embedded Case Study Methods. Integrating Quantitative and Qualitative Knowledge. Thousand Oaks, CA: Sage. ISBN 0-7619-1946-5
 • Straits, Bruce C. and Singleton, Royce A. (2004) Approaches to Social Research, 4th ed. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-514794-4. Available from: [4]
 • Thomas, Gary. (2011) How to do your Case Study: A Guide for Students and Researchers. Thousand Oaks, CA: Sage.
 • Yin, Robert. (2014) Case Study Research: Design and Methods. (5th Edition). Thousand Oaks, CA: Sage.

Linke te tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Case Studies from India
 • Case Studies from Colorado State University