Realiteti i shtuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Photograph of the first AR system
Regjistrimet Virtuale - sistemi i parë AR, Forca Ajrore e SHBA, Baza Ajrore Wright-Patterson (1992)

Realiteti i shtuar (AR) është një përvojë ndërvepruese e një mjedisi në botën reale, ku objektet që janë në të përmirësohen nga informacioni perceptues i gjeneruar nga kompjuteri, ndonjëherë nëpër modalitete të shumta shqisore, duke përfshirë pamjen, dëgjimin, prekjen, somatosensorin dhe nuhatjen. [1] [2] AR mund të përkufizohet si një sistem që përmbush tre karakteristika themelore: një kombinim i botëve reale dhe virtuale, bashkëveprim në kohë reale dhe regjistrim i saktë 3D i objekteve virtuale dhe reale. [3] Informacioni ndijor i mbivendosur mund të jetë konstruktiv (dmth. shtues i mjedisit natyror), ose shkatërrues (dmth. maskimi i mjedisit natyror). [4] Kjo përvojë është e ndërthurur në mënyrë të përsosur me botën fizike, aq sa perceptohet si një aspekt gjithëpërfshirës i mjedisit real. Në këtë mënyrë, realiteti i shtuar ndryshon perceptimin e vazhdueshëm të dikujt për një mjedis të botës reale, ndërsa realiteti virtual zëvendëson plotësisht mjedisin e përdoruesit në botën reale me një të simuluar. [5] Realiteti i shtuar është i lidhur me dy terma kryesisht sinonimë: realiteti i përzier dhe realiteti i ndërmjetësuar nga kompjuteri .

  1. ^ "The Lengthy History of Augmented Reality". Huffington Post. 15 maj 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Schueffel, Patrick (2017). The Concise Fintech Compendium. Fribourg: School of Management Fribourg/Switzerland. Arkivuar nga origjinali më 24 tetor 2017. Marrë më 31 tetor 2017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Wu, Hsin-Kai; Lee, Silvia Wen-Yu; Chang, Hsin-Yi; Liang, Jyh-Chong (mars 2013). "Current status, opportunities and challenges of augmented reality in education...". Computers & Education. 62: 41–49. doi:10.1016/j.compedu.2012.10.024. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Rosenberg, Louis B. (1992). "The Use of Virtual Fixtures as Perceptual Overlays to Enhance Operator Performance in Remote Environments". Arkivuar nga origjinali më 8 mars 2021. Marrë më 13 tetor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Steuer,"Defining Virtual Reality: Dimensions Determining Telepresence" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 24 maj 2016. Marrë më 27 nëntor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Department of Communication, Stanford University. 15 October 1993.