Jump to content

Shqisa e nuhatjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shqisa e te nuhaturit eshte shqisa e cila kryen dy funksione te cilat jan thelbesore per jeten e njeriut siq jane frymemarrja dhe nuhatja. Shqisa e te nuhaturit eshte nje nga shqisat te cilat ndimojne njeriun ne jeten e perditshme po të mos ishte hunda frymmarrja do ishte me e veshtire,sepse kur hundet mbyllen atëhere opsion mbetet vetem frymmarrja me goj.Ndersa goja nuk kryen frymarrjen si hunda sepse goja gjat procesit te frymarjes thahet shqisa e frymmarrjes shkon nga hunda,fyti,neper nje kapak i cili eshte i vendosur ne fund te fytit e cila ndan procesin e frymemarrjes nga ai i ushqimit.Nese ne qeshim kur ushqehemi ateher kapaku i ajrit hapet dhe ushqimi kalon nga frymmarrja, kjo gje e dergon njeriun ne proces vdekje.Nga hunda futet oksigjeni kalon ne fyt ne mushkri, aty mushkrit e marrin qekizat i marrin copat e oksigjenit dhe ua dergojn organeve me nevoj nga e njejta rruge kalon dioksidi i karbonit qe njeriu e liron sa here qe nliron frymen perveq mushkrive oksigjeni kalon edhe neper alveolet te cilat i mbledhin grimcat e oksigjenit mushkria e djatht ndahet ne 3 pjese,ndersa ajo e majta ne 2 pjese.Per shkak te zemres ne alveole kryhet shkembimi i gazeve.Mushkriret jane organe te nderlikuara kur ne marrim fryme ato tkurren ndersa kur leshojme frymet ajo zgjatet.Nje organ i cili eshte themelor gjat frymarrjes eshte diafragma,e cila kur marrim frym i zgjat muskujt qe te mbushen me sa me shume fryme e kur e leshojme frymen ajo i zvoglon mushkrit ose ngritet lart, kur ne frym me vemendje si pershembull zjarrin ai ndezet me shpejt.Pse ndodh kjo gje.Sepse kur njeriu leshon frymen me zor ose me qef mushkriret leshojn dioksid te karbonit dhe bashk me te edhe oksigjen oksigjeni ndimon ne ndezjen e shpejt te zjarrit.

Referime

[Kategoria:Shqisa]