Rexhep Jusufi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Rexhep Jusufi ishte një kapiten i Batalionit Ballist Luboten në Vardar të Maqedonisë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rexhepi ishte Shqiptar, lindi në Kalkandelen, Perandoria Osmane (sot Tetova, Republika e Maqedonisë).[1][2]Jusufi studioi në Romë dhe Padovë përpara se të kthehej në Tetovë për t'u bashkuar me Batalionin e Lubotenit.

Batalioni i Lubotenit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur Batalioni Luboten u përfshi në Ballin Kombëtar, Jusufi u bashkua me batalionin si kapiten dhe luftoi së bashku me Gajur Dërallën. Batalioni ishte i suksesshëm kundër partizanëve jugosllavë në Tetovë [3][4], pasi Tetova kishte bazën më të madhe të Ballit Kombëtar në Maqedoni.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fund të vitit 1943, Rexhep Jusufi shkoi me Gajur Dërallën dhe divizionin Luboten në Kërçovë për të ndihmuar forcat e Ballit Kombëtar të Mefail Shehut kundër partizanëve jugosllavë. Gjatë rrugës për në Kërçovë, forcat partizane organizuan një pritë në Bukovic. Jusufi ra në pritë në Bukovic i cili rezultoi në vdekjen e tij.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dr. Riza Sadiku "Muzeu i Kosovës, Prishtinë" Arkivuar 19 korrik 2011 tek Wayback Machine Marrë 16 Shkurt 2011.
  2. ^ Prof. Dr. Vebi Xhemaili. "FORCAT VULLNETARE KOMBËTARE NGRENË FLAMURIN E SKËNDERBEUT NË SHKUP" Marrë 16 Shkurt 2011.
  3. ^ Prof. Dr. Vebi Xhemaili. "FORCAT VULLNETARE KOMBËTARE NGRENË FLAMURIN E SKËNDERBEUT NË SHKUP" Marrë 16 Shkurt 2011.
  4. ^ Dr. Riza Sadiku Riza Sadiku. "Muzeu i Kosovës, Prishtinë". Marrë 16 Shkurt 2011.