Rezolucioni i ekranit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
This chart shows the most common display resolutions, with the color of each resolution type indicating the display ratio (e.g. red indicates a 4:3 ratio).
Kjo tabelë tregon më së shumti common display resolutions, me ngjyrën e secilit lloj rezolucioni që tregon raportin e ekranit (p.sh. e kuqja tregon një raport 4:3).

Rezolucioni i ekranit ose mënyrat e shfaqjes së një televizori dixhital, monitor kompjuteri ose pajisje ekrani është numri i pikselëve të ndryshëm në çdo dimension që mund të shfaqen. Mund të jetë një term i paqartë, veçanërisht pasi rezolucioni i shfaqur kontrollohet nga faktorë të ndryshëm në ekranet e tubit me rreze katodike (CRT), ekranet me panele të sheshta (përfshirë ekranet me kristal të lëngshëm) dhe ekranet e projeksionit duke përdorur grupe fikse të elementeve të figurës (piksel).

Zakonisht citohet si gjerësi × lartësi, me njësitë në piksel: për shembull, 1024 × 768 do të thotë gjerësia është 1024 piksele dhe lartësia është 768 piksele. Ky shembull normalisht do të flitej si "dhjetë e njëzet e katër me shtatë gjashtëdhjetë e tetë" ose "dhjetë e njëzet e katër me shtatë gjashtë e tetë".

Një përdorim i termit rezolucioni i ekranit zbatohet për ekranet me grup pikselësh fiks si panelet e ekranit plazma (PDP), ekranet me kristal të lëngshëm (LCD), projektorët e përpunimit dixhital të dritës (DLP), ekranet OLED dhe teknologji të ngjashme, dhe është thjesht numri fizik i kolonave dhe rreshtave të pikselëve që krijojnë ekranin (p.sh. 1920 × 1080). Një pasojë e të paturit të një ekrani me rrjetë fikse është se, për hyrjet video me shumë formate, të gjitha ekranet kanë nevojë për një "motor shkallëzues" (një procesor video dixhital që përfshin një grup memorie) për të përshtatur formatin e figurës hyrëse me ekranin.

Për ekranet e pajisjeve të tilla si telefonat, tabletët, monitorët dhe televizorët, përdorimi i termit rezolucioni i ekranit siç përcaktohet më sipër është një emërtim i gabuar, megjithëse i zakonshëm. Termi rezolucion i ekranit zakonisht përdoret për të nënkuptuar dimensionet e pikselit, numrin maksimal të pikselëve në secilin dimension (p.sh. 1920 × 1080), i cili nuk tregon asgjë për densitetin e pikselit të ekranit në të cilin është formuar imazhi në të vërtetë: rezolucioni i referohet siç duhet te dendësia e pikselit, numri i pikselëve për njësi distancë ose zonë, jo numri total i pikselëve. Në matjen dixhitale, rezolucioni i ekranit do të jepet në piksel për inç (PPI). Në matjen analoge, nëse ekrani është 10 inç i lartë, atëherë rezolucioni horizontal matet në një katror me gjerësi 10 inç.[1] Për standardet televizive, kjo zakonisht shprehet si "rezolucion horizontal i linjave, për lartësinë e figurës";[2] për shembull, televizorët analogë NTSC zakonisht mund të shfaqin rreth 340 rreshta të rezolucionit horizontal "për lartësinë e figurës" nga burimet ajrore, që është ekuivalente me rreth 440 rreshta totale të informacionit aktual të figurës nga skaji i majtë në skajin e djathtë.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Screen resolution? Aspect ratio? What do 720p, 1080p, QHD, 4K and 8K mean?". digitalcitizen.life. 2016-05-20. Marrë më 2017-08-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Robin, Michael (2005-04-01). "Horizontal resolution: Pixels or lines". Broadcast Engineering. Arkivuar nga origjinali më 2012-08-15. Marrë më 2012-07-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Robin, Michael (2005-04-01). "Horizontal resolution: Pixels or lines". Broadcast Engineering. Arkivuar nga origjinali më 2012-08-15. Marrë më 2012-07-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)