Rinia (moshë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rinia ose mosha rinore është faza, etapa ose periudha jetësore kur njëriu është i ri, gjë e cila shpesh nënkupton kohën ose periudhën ndërmjet fëmijërisë dhe moshës madhore (pjekurisë).[1] Gjatë kësaj kohe i riu është i preokupuar me probleme të cilat lidhen me "pamjen, freskinë, energjinë, etj. e të cilat njëkohësisht paraqesin edhe karakteristikat themelore të një të riu".[2] Përkufizimet rreth kësaj periudhe janë shumë të ndryshme.[3] Mosha rinore paraqet një përvojë e cila mund të formësojë nivelin e varësisë së një individi, e cila mund të manifestohet në mënyra të ndryshme varësisht prej perspektivave kulturore. Përvojat e fituara personale gjatë kësaj periudhe shënohen nga normat ose traditat kulturore të individit, ndërsa niveli i varësisë së të rinjëve nënkupton shkallën në të cilën mbështeten ende në familjen e tyre, si në aspektin emocional ashtu dhe në atë ekonomik.[4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Youth". Macmillan Dictionary. Macmillan Publishers Limited. Retrieved 2013-8-15.
  2. ^ "Youth". Merriam-Webster. Marrë më 6 nëntor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Youth". Dictionary.com. Marrë më 6 nëntor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Furlong, Andy (2013). Youth Studies: An Introduction. USA: Routledge. fq. 2–3. ISBN 978-0-415-56476-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)