Jump to content

Robinia pseudoacacia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një gjethe karkaleci i zi që tregon 13 fletëpalosje
Fruit with seeds
Pemë në lule

Robinia pseudoacacia, e njohur zakonisht në territorin e saj amtare si karkalec i zi, është një pemë gjetherënëse me drurë të mesëm, që i përket fisit Robinieae të familjes së bishtajoreve Fabaceae. Është vendas në disa zona të vogla të Shteteve të Bashkuara, por është mbjellë dhe natyralizuar gjerësisht diku tjetër në Amerikën e Veriut të butë, Evropë, Afrikën Jugore [1] dhe Azi dhe konsiderohet një specie pushtuese në disa zona, si p.sh. si bregdeti lindor i butë i Australisë ku kultivari "Frisia" (Robinia e Artë) u mboll gjerësisht si një pemë rruge përpara se të klasifikohej si barërat e këqija. [2] Një tjetër emër i zakonshëm është akacia e rreme, një përkthim fjalë për fjalë i emrit specifik ( pseudo [greqisht ψευδο- ] që do të thotë false ose false dhe akacie që i referohet gjinisë së bimëve me të njëjtin emër).[3]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrënjët e karkalecit të zi përmbajnë nyje që e lejojnë atë të rregullojë azotin, siç është e zakonshme brenda familjes së bizeleve. Pemët arrijnë një lartësi tipike prej 40–100 feet (12–30 m) me një diametër prej 2–4 feet (0.61–1.22 m) . [4] Është një pemë shumë e drejtë, me trung të drejtë dhe me kurorë të ngushtë që rritet gërvisht me kalimin e moshës. [5] Lëvorja është e kuqërremtë e zezë dhe gri dhe e ngjyrosur me të kuqe ose portokalli në brazda; ai është thellësisht i gërvishtur në brazda dhe kreshta të cilat shkojnë lart e poshtë trungut dhe shpesh kryqëzohen dhe formojnë forma diamanti. [5] Degët janë tipike zig-zaggy dhe mund të kenë kreshta dhe brazda ose mund të jenë të rrumbullakëta. [5] Kur janë të reja, degët fillimisht janë të veshura me fund të bardhë argjendi; kjo shpejt zhduket, dhe ato bëhen jeshile të zbehtë dhe më pas në kafe të kuqërremtë ose të gjelbër.

Gjethet blu-jeshile të errëta janë më të lehta në pjesën e poshtme, dhe janë të përbëra, që do të thotë se çdo gjethe përmban shumë struktura më të vogla si gjethe të quajtura fletëpalosje, të cilat çiftëzohen afërsisht në të dyja anët e kërcellit që kalon nëpër gjethe ( rachis ). Zakonisht ka një fletëpalosje në majë të gjethes ( temë të çuditshme ), dhe gjethet janë të renditura në mënyrë alternative në kërcell. Çdo fletë është 6–14 inches (15–36 cm) e gjatë dhe përmban 9–19 fletëpalosje, secila prej 1–2 inches (2.5–5.1 cm) të gjatë, dhe.65–1.9 centimetres (0.26–0.75 in) të gjerë. Fletëpalosjet janë të rrumbullakosura ose pak të futura në majë dhe zakonisht të rrumbullakosura në bazë. Gjethet dalin nga sythi të palosur përgjysmë, të gjelbërta të verdha, të mbuluara me poshtë argjendi e cila shpejt zhduket. Çdo fletëpalosje fillimisht ka një gërshërë të shkurtër, e cila bie shpejt dhe lidhet me ( rachis ) nga një kërcell ose bisht i shkurtër. Gjethet janë ngjitur në degë me gjethe të holla leshore të cilat janë të brazda dhe të fryra në bazë. Pijet janë lineare, me push, në fillim cipë dhe herë pas here zhvillohen në gjemba. Gjethet shfaqen relativisht vonë në pranverë dhe kthehen në një të verdhë të qartë të zbehtë në vjeshtë. Fletëpalosjet palosen së bashku në mot të lagësht dhe gjatë natës ( nyctinasty ), pasi një ndryshim i pozicionit gjatë natës është një zakon i të gjithë familjes bishtajore .

Pemët e reja janë shpesh me gjemba, veçanërisht në thithësit e rrënjëve dhe degët pranë tokës; pemëve të pjekura shpesh u mungojnë gjembat. R. pseudoacacia është mjaft e ndryshueshme në numrin e gjembave të pranishme, pasi disa pemë janë me gjemba të dendura dhe pemët e tjera nuk kanë fare gjemba. Gjembat zakonisht qëndrojnë në pemë derisa lëvorja e re e hollë me të cilën janë ngjitur zëvendësohet nga lëvorja e pjekur më e trashë. Ato zhvillohen nga gjilpërat (struktura të vogla të ngjashme me gjethet që rriten në bazën e gjetheve), dhe meqë stipulat çiftëzohen në bazën e gjetheve, gjembat do të çiftohen në bazën e gjetheve. Ato variojnë nga.65–2 centimetres (0.26–0.79 in) në gjatësi dhe janë disi trekëndore me një bazë të ndezur dhe me majë të mprehtë. Ngjyra e tyre është vjollcë e errët dhe ngjiten vetëm në lëvore. [3]

Sythat e dimrit janë të imët, të zhveshur (pa luspa që i mbulojnë), tre ose katër së bashku, të mbrojtur në një depresion nga një mbulesë si luspa e veshur në sipërfaqen e brendshme me një shtresë të trashë tomentum dhe që hapet në fillim të pranverës. Kur sythat po formohen, ato mbulohen nga baza e fryrë e bishtit të gjethes. Lulet e mëdha hapen në maj ose qershor për 7–10 ditë, pasi gjethet janë zhvilluar. Ato janë të rregulluara në tufa të lirshme të varura ( racemes ) të cilat janë zakonisht 4–8 inches (10–20 cm) të gjatë. [5] Vetë lulet janë të bardha krem (rrallë rozë ose vjollcë) me një njollë të verdhë të zbehtë në qendër dhe në formë papilionace të papërsosur. Ata janë rreth 1 inch (2.5 cm) i gjerë, shumë aromatik dhe prodhon sasi të mëdha nektari. Secila lule është e përsosur, ka të dy stamens dhe një pistil (pjese mashkullore dhe femërore). Ka 10 stamena të mbyllura brenda petaleve; këto janë shkrirë së bashku në një konfigurim diadelphous, ku filamente të 9 janë bashkuar të gjitha për të formuar një tub dhe një stamen është i ndarë dhe mbi stamenat e bashkuar. Vezorja e vetme është superiore dhe përmban disa ovula. Nën çdo lule është një hi i cili duket si tub me gjethe midis lules dhe kërcellit. Është bërë nga sepale të shkrira dhe është jeshile e errët dhe mund të njolloset me të kuqe. Pedicelët (rrjedhët që lidhin lulen me degën) janë të holla,1.3 centimetres (0.51 in) , e kuqe e errët ose jeshile e kuqërremtë.

Fruti është një frut tipik bishtajore, duke qenë një bishtaja e sheshtë dhe e lëmuar si bizele 2–4 inches (5.1–10.2 cm) të gjatë dhe1.3 centimetres (0.51 in) të gjerë. Fruti zakonisht përmban 4-8 fara. [5] Farat janë kafe të errët portokalli me shenja të parregullta. Ata piqen vonë në vjeshtë dhe varen në degë deri në fillim të pranverës. [6] Zakonisht ka 25,500 fara për kile. [7] Kotiledonet janë në formë ovale dhe me mish.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Robinia pseudoacacia". www.biodiversityexplorer.org. Arkivuar nga origjinali më 4 shtator 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Black Locust, False Acacia, Locust Tree, Yellow Locust, Robinia, White Acacia". Weeds Australia. Marrë më 30 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b Stampa:EFloras
  4. ^ "Robinia pseudoacacia". www.eddmaps.org. Arkivuar nga origjinali më 5 qershor 2012. Marrë më 14 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ a b c d e Dirr, Michael A (1990). Manual of woody landscape plants (bot. 4. ed., rev.). Champaign, Illinois: Stipes Publishing Company. ISBN 978-0-87563-344-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Keeler, Harriet L. (1900). Our Native Trees and How to Identify Them. New York: Charles Scribner's Sons. fq. 97–102. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Robinia psudeoacacia factsheet". USDA. Marrë më 14 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]