Rolet gjinore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një rol gjinor, është një rol shoqëror që përfshin një sërë sjelljesh dhe qëndrimesh që përgjithësisht konsiderohen të pranueshme, të përshtatshme ose të dëshirueshme për një person bazuar në gjininë e atij personi. [1] [2] [3] Rolet gjinore zakonisht përqendrohen në konceptet e burrërisë dhe gruarisë, [2] edhe pse ka përjashtime dhe variacione.

Specifikat në lidhje me këto pritshmëri gjinore mund të ndryshojnë midis kulturave, ndërsa karakteristikat e tjera mund të jenë të zakonshme në një sërë kulturash. Përveç kësaj, rolet gjinore (dhe rolet e perceptuara gjinore) ndryshojnë në bazë të racës ose përkatësisë etnike të një personi. [4]

Rolet gjinore ndikojnë në një gamë të gjerë të sjelljeve njerëzore, shpesh duke përfshirë veshjen që një person zgjedh të veshë, profesionin që një person ndjek, mënyrën e qasjes ndaj gjërave, marrëdhëniet personale në të cilat një person hyn dhe mënyrën se si ata sillen brenda atyre marrëdhënieve. Megjithëse rolet gjinore kanë evoluar dhe janë zgjeruar, ato tradicionalisht i mbajnë gratë në sferën "private" dhe burrat në sferën "publike". [5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Lindsey, Linda L. (14 tetor 2015). Gender Roles: A Sociological Perspective (në anglisht). Routledge. fq. 5. ISBN 978-1-317-34808-5. Marrë më 19 dhjetor 2022. Gender roles, therefore, are the expected attitudes and behaviors a society associates with each sex.
  2. ^ a b Alters, Sandra; Schiff, Wendy (2009). Essential Concepts for Healthy Living. Jones & Bartlett Publishers. fq. 143. ISBN 978-0763756413. Marrë më 3 janar 2018. gender role - patterns of behavior, attitudes, and personality attributes that are traditionally considered in a particular culture to be feminine or masculine. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ David S. Gochman (1997). Handbook of Health Behavior Research II: Provider Determinants. Springer Science & Business Media. fq. 424. ISBN 978-1489917607. Marrë më 3 janar 2018. The social roles, behaviors, attitudes, and psychological characteristics that are more common, more expected, or more accepted for one sex or the other; includes a group of interrelated behaviors, attitudes, and psychological characteristics that influence a variety of risk and risk-taking behaviors as well as care-seeking behaviors. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Scott Carter, J.; Corra, Mamadi; Carter, Shannon K. (mars 2009). "The Interaction of Race and Gender: Changing Gender-Role Attitudes, 1974-2006". Social Science Quarterly. 90 (1): 196–211. doi:10.1111/j.1540-6237.2009.00611.x. ISSN 0038-4941. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Miller, Andrea L.; Borgida, Eugene (2016-01-22). "The Separate Spheres Model of Gendered Inequality". PLOS ONE. 11 (1): e0147315. Bibcode:2016PLoSO..1147315M. doi:10.1371/journal.pone.0147315. ISSN 1932-6203. PMC 4723260. PMID 26800454. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)