Rregulli i trapezit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Funksioni (me blu) përafrohet nga një funksion linear (me të kuqe).

Në analizën matematike, rregulla e trapezit (e njohur gjithashtu si rregulli i trapezit)[a] është një teknikë për integrimin numerik, i.e., përafron integralin e caktuar:

Rregulli i trapezit funksionon duke përafruar zonën nën grafikun e funksionit si një trapez dhe duke llogaritur sipërfaqen e tij. Nga kjo rrjedh se

Një animacion që tregon se çfarë është rregulli i trapezit dhe si zvogëlohet gabimi në përafrim ndërsa zvogëlohet madhësia e hapit

Rregulli i trapezit mund të shihet si rezultat i përftuar nga mesatarizimi i shumave të Rimanitmajtas dhe djathtas, dhe ndonjëherë përcaktohet në këtë mënyrë. Integrali mund të përafrohet edhe më mirë duke ndarë intervalin e integrimit, duke zbatuar rregullin e trapezit në çdo nëninterval dhe duke përmbledhur rezultatet. Në praktikë, ky rregull "i zinxhiruar" (ose "i përbërë") zakonisht nënkuptohet si "integrimi me rregullin e trapezit". Le të jetë një ndarje e sikurse dhe të jetë gjatësia e - nënintervali i-të (d.m.th. ), atëherë

Kur ndarja ka një hap të rregullt, siç ndodh shpesh, domethënë kur të gjitha kanë të njëjtën vlerë formula mund të thjeshtohet për efikasitet llogaritje duke faktorizuar jashtë:.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një dokument shkencor i vitit 2016 raporton se rregulli i trapezit ishte në përdorim në Babiloni para vitit 50 pes për integrimin e shpejtësisë së Jupiterit përgjatë ekliptikës . [1]

Zbatimi numerik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrjetë jo uniforme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur hapësira në rrjetë është jo e njëtrajtshme, mund të përdoret formula

ku

Rrjetë uniforme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për një bashkësi të diskretizuar në panele të barabarta, mund të ndodhë një thjeshtim i konsiderueshëm. Le të jetë

përafrimi me integralin bëhet

Analiza e gabimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një animacion që tregon se si përafrimi i rregullave trapezoidale përmirësohet me më shumë shirita për një interval me dhe . Kur numri i intervaleve rritet, po ashtu rritet edhe saktësia e rezultatit.

Gabimi i rregullit të përbërë trapezoidal është ndryshimi midis vlerës së integralit dhe rezultatit numerik:

Ekziston një numër ξ midis a dhe b, i tillë që [2]
Nga kjo rrjedh se nëse i integrueshmi është konkav (dhe kështu ka një derivat të dytë pozitiv), atëherë gabimi është negativ dhe rregulli trapezoidal mbivlerëson vlerën e vërtetë. Kjo mund të shihet edhe nga fotografia gjeometrike: trapezoidët përfshijnë të gjithë zonën nën kurbë dhe shtrihen mbi të. Në mënyrë të ngjashme, një funksion konkav-poshtë jep një nënvlerësim. Nëse intervali i integralit që përafrohet përfshin një pikë infleksioni, gabimi është më i vështirë për t'u identifikuar.

Një vlerësim asimptotik i gabimit për N → ∞ jepet nga

Shembull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është dhënë integrali i mëposhtëm:

  1. Përdorni rregullin e përbërë trapezoidal për të vlerësuar integralin. Përdorni 3 segmente
  2. Gjeni gabimin e vërtetë për pikën (1)
  3. Gjeni gabimin e vërtetë relativ absolut për pikën (1)

Stampa:Ordered listZgjidhjeStampa:Ordered listThe solution using the composite trapezoidal rule with 3 segments is applied as follows.

Duke përdorur rregullin e përbërë të trapezit


Vlera ekzakte e integralit të mësipërm mund të gjehet me metodën e integrimit me pjesë dhe është

Pra gabimi i vërtetë është

Gabimi relativ absolut është:


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>

  1. ^ Ossendrijver, Mathieu (jan 29, 2016). "Ancient Babylonian astronomers calculated Jupiter's position from the area under a time-velocity graph". Science. 351 (6272): 482–484. doi:10.1126/science.aad8085. PMID 26823423. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  2. ^ Atkinson (1989, equation (5.1.7))