Babiloni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rindërtim i planit të qytetit.

Babiloni (arab. بابل Babil; hebr. בבל) ishte një qytet i lashtë në Mesopotami (sot Al Hillah, Irak) gërmadhat e të cilit gjenden tani në Krahinën e Babilit, rreth 80 km në jug të Bagdadit. Emri i qytetit rrjedh nga akadishtja bab-ilu dhe do të thotë "porta e perëndisë". Babiloni ishte "qyteti i shenjtë" i Babilonisë që prej rreth viteve 2300 p.e.r, dhe qëndra e Perandorisë së Re Babilonase që nga viti 612 p.e.r. Në Bibël qyteti shfaqet në librin e Zanafillës 11:9 me emrin "Babel" që do të përkthehej rrëmujë. Babiloni ishte një qytet i rëndësishëm politikisht dhe estetikisht. Kopshtet e Varura të Babilonit ishin një prej Shtatë mrekullive të lashtësisë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbetjet e qytetit janë në e sotme Hillah, Governorati Babil, Irak, rreth 85 kilometra në jug të Bagdadit, i përbërë nga një kodër madhe të thyera ndërtesave baltë-tulla dhe mbeturinat. Site në Babiloni përbëhet nga një numër i mounds mbuluar një sipërfaqe prej rreth 2 nga 1 kilometër (1.24 mi × 0.62 mi), të orientuar nga veriu në jug, përgjatë Lumit në perëndim. Fillimisht, lumi përfshin afërsisht qytetin, por rrjedha e lumit ka ndryshuar nga viti në mënyrë që shumica e eshtrave të ish pjesën perëndimore të qytetit janë përmbytur tani. Disa pjesë të murit të qytetit në perëndim të lumit gjithashtu mbeten.

Kasr-gjithashtu i quajtur Kalaja, ajo është vend i ziggurat neobabilonase Etemenanki dhe shtrihet në qendër të faqes Amran Ibn Ali-më e larta e mounds në 25 metra, në jug. Ajo është vendi i Esagila, një tempull i Marduk i cili gjithashtu përmbante tempuj të EA dhe Nabu.

Homera-një kuqërremtë tumë ngjyrë në anën perëndimore. Shumica e eshtrave helene këtu.

Babil-një grumbull gurësh rreth 22 metra e lartë në fund veriore të vendit. Tulla e saj kanë qenë objekt i grabitjet që nga kohët e lashta. Ajo mbajti një pallat i ndërtuar nga Nebukadnetsarit.

Edhe pse pushtimi i faqes daton në mijëvjeçarin fund të 3-të, pothuajse asgjë nga ajo periudhë ka qenë shëruar nga para periudhës Neo-Babilonase, për arsye të ndryshme. Tabela e ujit në rajon është rritur në masë të madhe gjatë shekujve dhe objekte nga koha para Perandorisë neobabilonase nuk janë në dispozicion për metodat e tanishme standarde arkeologjike. Përveç kësaj, Neo-Babilonasit realizuar projekte të rëndësishme rindërtimit në qytet që t'i shkatërronin ose pengohet shumë nga të dhënat më të hershme. Babilonia ishte plaçkitur disa herë pasi u rebeluar kundër sundimit të huaj, më së shumti nga Hitejve, Elamitët në mijëvjeçarin e 2, pastaj nga Perandoria Neo-asirian dhe Perandorisë Achaemenid në mijëvjeçarin 1. Pjesa më e madhe e gjysmës perëndimore të qytetit tashmë është nën lumë, dhe pjesë të tjera të vendit janë minuar për materialet e ndërtimit komerciale.

Pushtimi i myslimanëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mesin e shekullit të 7-të, Mesopotamia u pushtua dhe u vendos nga Perandoria zgjerimin e myslimane, dhe një periudhë e islamizimit ndjekur. Babilonia u shpërnda si një krahinë dhe aramaisht dhe Kisha e krishterimit të Lindjes përfundimisht u bë margjinalizuar.

Regjimi i Huseinit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1983, Sadam Huseini filloi rindërtimin e qytetit në krye të rrënojat e vjetra. (Për pasojë, objekte dhe gjetje të tjera mund të jenë nën qytet.) Hussein investuar në të dy restaurim dhe ndërtimet e reja në Babiloni, si dhe Ninevah, Nimrud, Asirisë dhe Hatra, për të treguar madhështinë e arritjeve arabe. Ai instaluar një portret të tij dhe Nebukadnetsarit në hyrje të rrënojave, dhe përforcuar Procesionit Way-një bulevard të madh të gurëve-dhe lashta Luani i Babilonisë, një skulpturë Black Rock rreth 2600 vjet të vjetra. Hussein gdhendur emrin e tij në shumë prej tullave, në imitim të Nebukadnetsarit. Një mbishkrim i shpeshtë thotë: "Ky është ndërtuar nga Sadam Huseinit, birit të Nebukadnetsarit, për të lavdëruar Irakun". Këto tulla u kërkuar pas si pjesë të koleksionistëve pas rënies së Huseinit.

Kur mbaroi Lufta e Gjirit, Hussein kërkuar për të ndërtuar një pallat modern të quajtur Sadam Hill mbi disa nga rrënojat e vjetra, në stilin piramidale e një ziggurat gjuha sumeriane. Në vitin 2003, ai kishte për qëllim ndërtimin e një linje teleferik mbi Babiloninë, por planet u ndërpre nga pushtimi amerikan i Irakut 2003.

Sipas Bibles[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tek Zanafilla 10:10, Babel (Babilonia) është përshkruar si një qytet fqinj të Urukut, Akadi dhe Kanye në vendin e Shinarit.

Babilonia duket të gjithë Biblën hebraike, duke përfshirë përshkrimet e babilonase robëri dhe gjithashtu përmban dukshëm në disa profeci. Libri Dhiata e Re i Zbulesës referohet në Babiloni shumë shekuj pasi pushoi të jetë një qendër e madhe politike, e cila disa studiues të letërsisë apokaliptike besojnë të jetë një dysphemism për Perandorinë Romake.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]