Jump to content

Rrotullimi i Tokës rreth Diellit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sistemi heliocentrik

Rrotullimi i Tokës rreth Diellit është rrugëtimi që ajo bën në orbitën e saj qiellore brenda sistemit diellor.

Zgjatja jo e barabartë e ditës dhe natës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur sistemi heliocentrik i Kopernikut u pranua, njerëzimi u be i vetedijshem per nje levizje tjeter orbitale te Tokes. Zgajtja jo e barabartë e ditës dhe e natës ndodh si pasojë e boshtit të pjerrët të Tokës, ku e mbyll këndi 66 shkall e 33 minuta dhe ndaj boshtit të nenduar të ekliptikës e mbyll këndi 23 shkall e 27 minuta.

Ndërrimi stinëve të vitit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti ndahet ne kater stine: Pranverë, Verë, Vjeshtë dhe Dimër. Cdo sezon zgjat 3 muaj, me Verë te ngrohte, Dimër te ftohte, Pranverë dhe Vjeshtë mesatare.

Sezonet ndikojnë shumë në atë që ndodh në Tokë. Ne pranvere, kafshet dhe bimet lindin dhe vijne perseri ne jete. Vera eshte e nxehte dhe eshte koha ku zakonisht njerzit bejne pushime neper plazhe. Ne vjeshte ngjyrat ndryshojne dhe gjehet fillojne te bien nga pemet. Dimri eshte i ftohte dhe zakonisht ne shume vende bie bore. Sezonet shkaktohen per shkak te ndryshimin te marredhenies se Tokes me Diellit. Toka udheton rreth Diellit, (e quajtur orbite) nje here ne vit ose cdo 365 dite.

Pervec rrotulimit rreth Diellit, Toka rrotullohet edhe rreth vetes cdo 24 ore. Kjo eshte ajo qe ne e quajme nje dite. Megjithate, Toka nuk rrotullohet ne menyre te drejte poshte/larte ne lidhje me Diellin. Ne terma shkencore, planeti jone ka nje anim/pjerresi prej 23,5 gradesh.

Brezat e nxehtësisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brezat E Nxehtësisë Që Paraqiten Në Tokë Jane: 1.Brezi tropik (i vapës), 2.Brezi gjerësive te mesme dhe 3.Brezi polar.

Brezi i Nxehte Shtrihet Midis Rrethit Tropik Te Veriut Dhe Rrethit Tropik Te Jugut.Ne Te Rrezet E Diellit Bien Pingul Dy Here Ne Vit.Kur?Gjat Tere Vitit Mbizotrojn Temperaturat E Larta,Qe E Karakterizojn Stinen E Veres.Ndryshimet Ne Mes Dit Dhe Nates Jan Te Vogla.

1.Brezi tropik - Përfshinë viset rreth Ekuatorit deri në rrethin tropik të veriut dhe të jugut. Ky brez dallohet me ngrohtësi gjatë tërë vitit, por luhatja e temperaturave gradualisht rritet në drejtim të rrathëve tropikë.

2.Brezat mesatarë - (verior dhe jugor) shtrihen ndërmjet rrathëve tropikë dhe polarë ne te du hemisferat. Në këta breza paraqiten ndërrimet ritmike të stinëve të vitit. Kushtet klimatike Jane te përshtatëshme per zhvillimin e jetës dhe të veprimtarive njerëzore.

3.Brezat polarë - Përfshijnë viset në veri të rrathëve polarë veriorë dhe jugorë. Brezat polarë cilësohen me ftohtësi të përherëshme. Vetëm viset after rrathëve polarë Kane veta të shkurtëra dhe të freskëta. Kufijtë ndërmjet brezave të nxehtësisë janë kufijtë astronomikë dhe nuk u përgjigjen kufijëve realë të nxehtësisë së Tokës, sepse, përveç këndit rënës së rrezeve të Diellit, ndikojnë edhe faktorë të there.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]