SGML

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

SGML, (shkurtes nga Standard Generalized Markup Language), është meta-gjuhë programimi me të cilen mund të caktohet gjuha e dokumenteve. SGML është e bazuar në IBM dhe GML të cilët Charles Goldfarb, Edward Mosher dhe Raymond Lorie i zhvilluan në vitet '60.

Shembull, gjuhë të një llojshme janë XML dhe HTML. XML-ja është e konsiderueshme më e persosur si gjuhë programimi se sa SGML-ja sepse ka më shumë opcione dhe mundesi.

Verzioni tjetër po ashtu i zgjuar i SGML-it është DocBook që është dizajnuar për t'i përpiluar dokumentet teknike. Tashmë në DocBook është poashtu edhe XML-verzioni.

SGML është e percaktuar në standardin ISO: ISO-8879