Jump to content

SOS

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
SOS u prezantua për komunikimin radio emergjent detar duke përdorur kodin Morse.

SOS është një sinjal stresi me kod Morse, i përdorur ndërkombëtarisht, i krijuar fillimisht për përdorim detar. Në shënimin formal SOS shkruhet me një vijë mbivlerësimi (SOS), për të treguar se ekuivalentët e kodit Morse për shkronjat individuale të "SOS" transmetohen si një sekuencë e pandërprerë prej tre pikash / tre pika / tre pika, pa hapësira midis shkronjave.[1] Në Kodin Ndërkombëtar Morse, tre pika formojnë shkronjën "S" dhe tre pika e bëjnë shkronjën "O", kështu që "S O S" u bë një mënyrë e zakonshme për të kujtuar rendin e pikave dhe pikave. IWB, VZE, 3B dhe V7 formojnë sekuenca ekuivalente, por tradicionalisht SOS është më e lehtë për t'u mbajtur mend.)

SOS, kur u ra dakord për herë të parë nga Konventa Ndërkombëtare e Radio Telegrafisë në 1906, ishte thjesht një sekuencë dalluese e kodit Morse dhe fillimisht nuk ishte një shkurtim. Më vonë në përdorim popullor u shoqërua me fraza mnemonike si "Shpëtoni Shpirtrat Tanë" dhe "Shpëtoni Anijen Tonë".[2] Për më tepër, për shkak të përdorimit të profilit të lartë në raste urgjente, shprehja "SOS" ka hyrë në përdorim të përgjithshëm për të treguar joformalisht një krizë ose nevojën për veprim.

SOS e ka origjinën në rregulloret e radios detare të qeverisë gjermane të miratuara në fuqi më 1 prill 1905. Ai u bë një standard mbarëbotëror kur u përfshi në rregulloret e shërbimit të Konventës së parë Ndërkombëtare të Radiotelegrafit të nënshkruar më 3 nëntor 1906, e cila hyri në fuqi më 1 korrik 1908. Në terminologjinë moderne , SOS është një "sinjal procedural" Morse ose "prosign: ",[3] i përdorur si shenjë e fillimit të mesazhit për transmetimet që kërkojnë ndihmë kur humbja e jetës ose humbja katastrofike e pronës është e pashmangshme.[4] Prefikset e tjera përdoren për prishje mekanike, kërkesa për ndihmë mjekësore dhe një sinjal rreziku të transmetuar fillimisht të dërguar nga një stacion tjetër. SOS mbeti sinjali i rrezikut të radios detare deri në vitin 1999, kur u zëvendësua nga Sistemi Global Detar i Distres dhe Sigurisë.[5]

SOS ende njihet si një sinjal standard shqetësimi që mund të përdoret me çdo metodë sinjalizimi.[6] Është përdorur si një sinjal vizual shqetësimi, i përbërë nga tre ndezje të shkurtra/tre të gjata/tre të shkurtra drite,[7] si për shembull nga një pasqyrë mbijetese. Në disa raste, shkronjat individuale "S O S" janë shkruar, për shembull, janë stampuar në një bankë dëbore ose janë formuar nga trungje në një plazh. Të qenit "S O S" i lexueshëm me kokë poshtë, si dhe nga ana e djathtë lart (si ambigram) është një avantazh për njohjen vizuale.

  1. ^ U.S. Navy, Bureau of Naval Personnel, Radioman 3 & 2, NAVPERS 10228-B, Washington, D.C.: U.S.G.P.O., 1957, pp. 135, 177, 402.
  2. ^ "S O S", The Sailors' Magazine and Seaman's Friend, October 1915, page 158.
  3. ^ Weik, Martin (2012). Communications Standard Dictionary (bot. 3rd). Springer Science & Business Media. fq. 760. ISBN 9781461304296. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ For emergency transmissions, SOS replaces CT = KA = Stampa:Morse, which is the marker for the start of routine messages.
  5. ^ "Discontinuation of Morse code services in the MF radiotelegraphy band" (PDF). GMDSS. GMDSS Resolution. 10 shkurt 1993. COM/Circ.115. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2020-06-10. Marrë më 2019-08-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ U. S. Coast Guard, Amalgamated International and U. S. Inland Navigation Rules, Annex IV, Retrieved October 24, 2018
  7. ^ "How to Signal SOS With a Flashlight [Complete Guide]". Lumen Authority (në anglishte amerikane). 2021-04-15. Marrë më 2021-07-07.