Sabile Keçmezi - Basha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Sabile Keçmezi - Basha.jpg

Prof.dr Sabile Keçmezi–Basha, historiane.

Biografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Sabile Keçmezi-Basha u lind më 1954 në Koretin të Dardanës (Kamenicë). Shkollën fillore e kreu në vendlindje, kurse gjimnazin në Dardanë. Është femra e parë nga Kosova që mbaroi Fakultetin e Shkencave Politike në Universitetin e Beogradit më 1977. Ndërsa studimet pasuniversitare i vazhdoi në Universitetin e Prishtinës në Degën e Historisë. Magjistroi më 1980 dhe doktoroi më 1984, (ishte femra më e re që u bë doktorë e shkencave në Kosovë). Botoi një mori shkrimesh shkencore, publicistike, trajtesa, shqyrtime etj. Mori pjesë në tubime të ndryshme shkencore në Kosovë dhe jashtë. Ishte redaktore përgjegjëse për hapësirën etnike shqiptare në territorin e ish-Jugosllavisë në revistën “Bota shqiptare”, që botohej në Tiranë (1991-1993). Qysh nga fëmijëria shkruan poezi e prozë për të rritur dhe për fëmijë. Më 1987, në “Akordet e Kosovës”, u shpërblye me “Pendën e artë” për tekstin më të mirë të akordeve si dhe mori shumë mirënjohje dhe shpërblime për shkrimet e saja. Është anëtare e Kryesisë së Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës. Në vitin 2001-2004 ishte deputete e Parlamentit të Kosovës. Aktualisht merret me probleme të historisë më të re. Që nga viti 1978 punon në Institutin e Historisë së Kosovës. Jeton në Prishtinë.

Sabile Keçmezi-Basha është antare e Akademisë Evropiane të Arteve e cila është themeluar në vitin 2002, me seli në Luksemburg.

Angazhimet profesionale[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Këshilltare shkencore 2005 – Instituti i Historisë- Prishtinë ;
 • Bashkëpunëtore e jashtme në Fakultetin e Edukimit – (Kosova dhe integrimet evropiane; Zgjidhja e konflikteve; Studime gjinore; Historia e shkencave)..

Fusha e interesimeve shkencore[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Zhvillimet historiko-politike në Kosovë 1945-1990.
 • Të burgosurit politikë në sistemin ish-komunist në ish- Jugosllavi.
 • Transicionet post-komuniste dhe pas luftës së UÇK-së në Kosovë.
 • Gjenocidi serb në Kosovë 1998-1999.

Projektet shkencore dhe të tjera[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Veprimtaria shqiptare ilegale në Kosovë 1947- 1968;
 • Marrëdhëniet kulturore midis Shqipërisë dhe Kosovës 1966-1981 ;
 • Masakrat serbe në rajonin e Prishtinës 1997-1999;
 • Diferencimet1. Pjesëmarrja në konferenca, simpoziume dhe tubime shkencore:

Pjesëmarrja ne Konferenca dhe simpoziume shkencore[redakto | redakto tekstin burimor]

1. Botime të veçanta:
 1.1.   Libra të botuar shkencor:

1.“Programet Politike të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare (1878-1990), Instituti i Historisë, Prishtinë, 2013, 429 faqe.

2.“Veprimtaria atdhetare ilegale në Anamoravë (1945-1968), Pjesa e Parë, Instituti i Historisë, Prishtinë 2013, 409 faqe.

3.Të burgosurit politikë shqiptar në Kosovë 1945-1990”, Logos-A, Shkup, Prishtinë, Tiranë, 2010, 600 f.

4.Shtypi ilegal shqiptar në Kosovë (1945-1999), I ”, Prishtinë, 2009, f. 570

5.Organizatat dhe grupet ilegale në Kosovë 1981-1989”, Prishtinë 2003. f. 346.

6. Lëvizja patriotike shqiptare në Kosovë 1945-1947”, (ribotim) , Shkodër 1999.

7. Lëvizja ilegale patriotike shqiptare në Kosovë më 1945-1948”, Prishtinë 1998, f. 303

8.Monografia "Gjilani me rrethin" (bashkautorë), 50 faqe. Gjilan 2012

9.Sulejman Krasniqi-Veprimtaria atdhetare, Shoqata e të Burgosurve politik, Prishtinë, 2012, f. 335

10. Ekspozitë “Shtypi i Lëvizjes Kombtare Shqiptare (945-1999), 26 nëntor, 2012, 108 foto, 23 faqe tekst. Kuvendi Komunal-Gjilan

11. Kontributi atdhetar i Hyrije Hanës”, Libri Shkollor, Prishtinë 2011. f. 330

12. Kosova në shtypin e mërgatës shqiptare (1945-1990), III , (Qindresa Shqiptare; Krahu i Shqiponjës; Kosovarja e Re )”,Libri

  shkollor,Prishtinë 2011. f. 323

13. Kosova në shtypin e mërgatës shqiptare (1945-1990) II (Lajmëtari i Lirisë; Përpjekja Kosovare)”, Libri Shkollor, Prishtinë 2011,f.

  303

14.Zhvillimi historik i PKJ-LKJ-së në Kosovë më 1945-1966” (nga viti 1945 deri te Plenumi i Brioneve), Instituti i Historisë,

 Prishtinë, 1987, f. 285

15.Vlerësime politiko-historike, Brezi’81, Prishtinë, 2012, f. 319

1.2. botime letrare:

1.Kemisha e Atdheut , (poezi), LSHK, 2013

2.Metaforë iberike, (poezi), LSHK, 2011

3.Kujtesën e ka kapur skleroza (poezi), LSHK, 2011

4.Nusja e gurtë (poezi), “Rilindja” 1989

5.Kohë epileptike (poezi), “Jeta e Re” 1996

6.Dy lule ka mami (poezi), “Pioneri” 1993

7.Ëndrrat e trishta (poezi), “Rilindja” 2000

8.Hadi (dramë), SHSHK 2005

9.Nata pa kornizë (roman), LSHK 2008

10.Malli për Itakën (poezi), LSHK 2008

11. Anatomia Iubirii (poezi), Bukuresht 2009

12. Kodi i pritjes (poezi), LSHK, Prishtinë 2010

1.3. MONOGRAFITË E PA BOTUARA SHKENCORE (në dorëshkrim):

1.Kosova në shtypin e mërgatës shqiptare 1945-1999, Pjesa e katërtë

2.Lëvizja atdhetare në Anamoravë 1968-1990, Pjesa e Dytë

3.Mbresa nga një udhëtim shkencor në Turqi

4.Argument për historinë

5.KOSOVA, retrospektiva politiko-historike (945-1990)

6.Drejt ekuilibrimeve gjinore” (në koautorësi)

7.Gruaja shqiptare për çështjen kombëtare”

8.Formimi, organizimi dhe zbulimi i ONDSH-es në Prizren, 1945”

1. 4. LIBRA TË PA BOTUARA LETRARE:

1.Lëkura e grisur (poezi)

2.Letrat për Martinën (roman)

3. Më thoshte burri (poezi)

1.PJESËMARRJA NË KONFERENCA, SIMPOZIUME E TRYEZA ME KARAKTER KOMBËTAR E NDËRKOMBËTAR:

2.Simpozium shkencor “Zona Operative e Karadakut në luftën e UÇK-së”, 17 shtator 2013, Gjilan. Tema: “Lëvizja Ilegale në Kosovë dhe UÇK-ja në Zonën Operative të Karadakut”.

3.Instituti Albanologjik “Java e Albanologjisë, Tema: Programet e elaboratet serbe antishqiptare”, 11-13 qershor 2013

4.Java e Shkencës organizuar nga MASHT, 16-19 maj 2012. Prishtinë. Tema: Lidhja Shqiptare e Prizrenit në programet e organizatave ilegale shqiptare në Kosovë (1945-1990)

5.Konferencë shkencore “Shqiptarët gjatë Luftës së Dytë Botërore”, Instituti i Historisë “Ali Hadri” Prishtinë dhe Instituti i Historisë- Tiranë, 18-20 nëntor 2013. Tema : “Karakteri Kombëtar i Programit të Lidhjes së Dytë të Prizrenit, 1943”

6.Konferencë shkencore, Shoqata e ish të Burgosurve Politik në Kosovë, Tema “60 vjetori i themelimit të LRBSH-së”, Tema : Situata politike në ish- Jugosllavi 1945-1963”, 15 dhjetor 2013, Prishtinë.

7.Konferencë ndërkombëtare “Roli i mërgatës në shtetformimë”, Ministria e diasporës- Kosovë dhe Ministria e Turizmit- Shqipëri: Tema: Çështja e Kosovës në shtypin e mërgatës shqiptare 1945-1990”,10-13, qershor 2012, Prizren

8.Konferencë Ndërkombëtare , Qendra e Studimeve Albanologjike. 26-28 nëntor, 2012. Tiranë. Tema “Evoluimi i kërkesave të ilegales shqiptare për bashkim kombëtare, 1945-1999”.

9.Simpozium shkencor “Lugina e Preshevës në Lëvizjen Shqiptare gjatë historisë” 23 nëntor 2012, Preshevë. Tema : Kontributi atdhetar i Ali Aliut”.

10.Instituti Albanologjik “Java e Albanologjisë”, “100 vjet shtet shqiptar”, Tema: Evoluimi i kërkesave të ilegales shqiptare për bashkim kombëtar”, 11-13 qershor 2012

11.Simpozium shkencor “Roli dhe Kontributi i Gjilanit me rrethin në L.K.SH. (1878-1912”, Gjilan, 31 tetor 2012. Tema : “Figura e Idriz Seferit në historiografinë shqiptare”.

12.Java e Shkencës organizuar nga MASHT, Tema: Pavarësia e Shqipërisë, pikë referimi për veprimtarin ilegale në Kosovë 1945-1990”, 16-19 maj 2012. Prishtinë

13.Instituti Albanologjik, Konferencë shkencore Seminari XXX Ndërkombëtar për gjuhën, letërsinë dhe kulturën shqiptare, 15-27 gusht 2011, Prishtinë. Tema: Gratë shqiptare dhe angazhimi i saj për çështjen kombëtare”

14.Simpoziumi shkencor: “Josif Bageri, jeta dhe vepra “, Tetovë, 25-26 qershor, 2011. Tema: Josif Bageri dhe gazeta “Shqypeja e Shqypenise”

15.Konferenca shkencore ndërkombëtare “Demonstratata e vitit 1981:Kthesë e madhe në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare”, Prishtinë 3 e 4 qershor 2011.

16.10 years of Balkanology in Torun convergence and divergjence Within the Balkan keg Language-Culture-Literature-History, Torun, 204 december 2010, Tema: “Situata politike në Kosovë pas vitit 1944”

17.E djathta shqiptare, Kukës, 18 shtator, 2010, “Lëvizja ilegale shqiptare në Mal të Zi, 1945-1990”

18.Seminari XXIX Ndërkombëtar për Gjuhë, Letërsi dhe Kulturë Shqiptare, 16-27 korrik, 2010, “Lëvizja ilegale patriotike shqiptare në Kosovë 1945-1990”

19.Prizren, Kongresi II Ballkanik, 31 maj 2010. Tema: “Kosova pas Luftës Dytë Botërore”

20.“E djathta shqiptare”, 26 korrrik, 2009. Shkup, “Hasan Bilalli dhe ndikimi i tij në NDSh

21.ULUSLARARASI 1. Balkanlarda Tarih ve Kultur Kongresi –Kongresi I Ndërkombëtar Ballkanik “Historia dhe Kultura e Ballkanit, 11-12. 05. 2009. Prishtinë. Tema: Karakteri kombëtar i Lëvizjes Ilegale Shqiptare në Kosovë 1945-1990.

22.“Pavarësia e Shqipërisë dhe sfidat e shtetit shqiptar gjatë shek. XX”, (Konferencë shkencore), IHSH. Tiranë 27 nëntor 2007.

23.Conference on inclusion in Higher Education, organizuar nga Canadian International Development Agency, 9-10 shkurt 2006, Prishtinë

24.“Kontributi i shkodranëve në Lëvizjen ilegale patriotike shqiptare në Kosovë 1945-1947”, "E djathta shqiptare në mbrojtje të Shqipërisë etnike”, i mbajtur në Shkodër, qershor 2005..

25.“Roli i gruas në lëvizjen kombëtare shqiptare”, organizuar nga BI. “Feja, kultura dhe tradita islame ndër shqiptar”,1995

26.“Proceset e montuara politike ndaj shqiptarëve”, “Evropa dhe shqiptarët”, Prishtinë 1992.

27.“Formimi dhe organizimi i PKJ-së në Kosovë”, “Kongresi themelues i PK të Serbisë ( 50- vjetori), Beograd 1985

28.“Zhvillimi i PKJ-së në Mitrovicë”, “Klasa punëtore e Mitrovicës, në revolucionin socialist dhe në ndërtimin socialist”, Mitrovicë 1978

29.Simpozium shkencor “Sylejman Krasniqi, jeta dhe vepra”, Tema: Veprimtaria atdhetare e shkrimtarit Sylejman Krasniqit”, dhjetor,2011

30.Simpozium kushtuar Mulla Sadri Prestreshit, BIK, Tema: Veprimtaria atdhetare e Mulla Sadri Prestreshit, 22 shkurt 2012.

31.Simpozium shkencor: “Beqir Musliu, shkrimtar, dramaturg e atdhetar”, 27 qershor 2011, Gjilan. Tema: Beqir Musliu dhe Lëvizja Atdhetare në Anamoravë”

32.Akademi përkujtimore për 30-vjetorin e Demonstratave të vitit 1981, 22.04.2011. Dardanë (Kamenicë). “Jehona e Demonstratave në Anamoravë”

33.Akademi përkujtimore për 30- vjetorin e Demonstratave të vitit 1981, 14.04.2011. Gjilan. “Demonstratat e vitit 1981”

34.Demonstratat e vitit 1981, 25.03.2011. “Programi politik i Demonstratave 1981”

35.Tryezë e rrumbullakët shkencore në Shkup (26 nëntor 2010), Angazhimi i gruas në pavarësinë e Shqipërisë. Tema: “Kontributi i gruas në shpalljen e Pavarësisë të Shqipërisë”.

36.Veprimtaria politike e Komitetit Mbrojtja Kombëtare e Kosovës, simpozium shkencor i mbajtur me 7 nëntor 2010, Prishtinë. Tema: “Karakteri kombëtar e politik i programeve të Komitetit MKK”.

37.Akademi për Avdyl Durën, (fjalë rasti), “Jatakët që strehuan Avdyl Durën me shokë”, 28 qershor 2010, Kaçanik

38.Simpoziumi Shkencor “Deklarata kushtetuese dhe Kushtetuta e Kaçanikut”, 2 korrik 2010, Prishtinë, Tema: “Suspendimi i autonomisë së Kosovës”

39.Simpoziumi shkencor “Mitrovica gjatë viteve 1944-1999”. 4 qershor, 2010. Tema: Lëvizja ilegale atdhetare në Rajonin e Mitrovicës 1945-1990”

40.Promovimi i librit Prof. Shani Hoxha, Qamil F. Hoxha “Drini”, Skenderaj, 2 tetor 2009. (fjalë rasti)

41.Pavarësia e Kosovës, simpozium shkencor, IHK. 12 qershor 2009, tema “Pavarësia e Kosovës dhe veprimtaret ilegal të Lëvizjes Kombëtare”.

42.“Demonstratat e gjashtëdhjetetetës”, 40 vjetori i tyre, (Konferencë shkencore), 24-25 nëntor 2008. Tema: Karakteri kombëtar i Programit të Demonstratave 1968”

43.Promovimi i veprave të Selatin Novosellës, Tri libra, Fjalë rasti Ngjarjet që trandën ish-Jugosllavin” me 21 nëntor 2008

44.Fjalë rasti në 50 vjetorin e daljes së romanit “Gjarpinjtë e gjakut” të Adem Demaçit, 19 nëntor 2008

45.“Lidhja Shqiptare e Prizrenit”, 130 vjetori i saj, (Konferencë shkencore), 10-11 qershor 2008, Prishtinë. Tema: “LSHP në Programet e organizatave ilegale në Kosovë 1945-1990”

46.“Jeta dhe vepra e Akademik Ali Hadrit”, (Simpozium shkencor), IHK, 3 mars 2008. Tema: “Akademik Ali Hadri në mbrojtje të simboleve kombëtare”

47.“Idriz Seferi në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare”, IHK, 15 tetor 2007, Tema “Trajtimi i figurës së I. Seferit në historiografinë shqiptare”

48.Konferenca për paqen 14-17 dhjetor, 2006

49.“Probleme teorike dhe metodologjike të historiografisë shqiptare”, Prishtinë ,15 dhjetor 2006, Tema: “Çështje të përdorimit të nocioneve: ilegale, klandestine dhe e fshehtë”

50.“Veprimtaria dhe organizimi i organizatës ilegale “Besa Kombëtare” në Kosovë 1945-1947” simpoziumi shkencor “E djathta shqiptare në mbrojtje të Shqipërisë etnike”, Klinë, dhjetor 2005

51.“Reagimi i forcave nacionaliste ndaj vendimeve të Kuvendit të Prizrenit (8-10 korrik 1945)”, "Kosova në luftën e Dytë Botërore" organizoi Instituti i Historisë- Prishtinë, shtator 2005.

52.“Proceset gjyqësore kundër organizuesve dhe pjesëmarrësve të Demonstratave të vitit 1981”, “Demonstratat e vitit 1981, kthesë vendimtare e Kosovës drejt lirisë”, IA, Prishtinë 2001

53.“Zhvillimi organizativ i Organizatës Nacional Demokratike Shqiptare (ONDSH) në Kosovë 1945-1947”, “Likuidimi i krerëve të [NDSh]-së në Kosovë”

54.“Katarza politike e shqiptarëve në tranzicion”, “Kosova sot e nesër”, Prizren 2000

55.“Fëmijëria dhe rinia e Shotë Galicës”, “Shotë Galica-heroin e kombit”, 1997

56.Kontributi kombëtar i Idriz Seferit”, “Jeta dhe vepra e Idriz Seferit”,1997

57.“Nënëmadhja që lindi Isa Boletinin”, “Isa Boletini dhe koha e tij”, 1996

58.“Demonstratat studentore ‘81”,“Dimensioni historik i demonstratave të vitit 1981”, 1996

59.“Qiriazët-familje patriotike dhe atdhetare”, “Familja Qiriazi- dhe kontributi i tyre kombëtar”, Shoqata e Pedagogëve të Kosovës, 1995.

60.“Vazhdimësia patriotike e organizatave ilegale në Kosovë 1945-1989”, “50- vjet pas Luftës së Dytë Botërore-Kosova kërkon zgjidhje”,1994

61.“Aktet gjenocidale të UDB-së ndaj të burgosurve politik”, organizuar nga ASHAK “Gjenocidi dhe aktet gjenocidale...”, 1994

62.“Karakteri kombëtar i Shkollës së parë shqipe për vasha” i organizuar nga Forumi i Gruas Demokratike “100 Vjetori i shkollës shqipe të vashave në Prizren”, Prishtinë 1995

63.“Gabimet e reja e të vjetra të pushtetit dhe kombinatorikat antishqiptare”, “Kuvendi i Prizrenit më 1945”, 1990

64. Zhvillimi historik i PKJ-së në Kosovë 1945-1948”, “Problemet e zhvillimit të Kosovës pas Luftës së Dytë Botërore”,1987 Prishtinë

3. Punimet në revista shkencore, në shtypin ditor dhe javor

  3. 1. Punimet në revista shkencore dhe gazeta:

1.Vrasja e Tahir e Nebih Mehës (13 maj 1981), (Sipas dokumenteve të Sekretariatit të Punëve të Brendshme), Vjetari, Arkivi i Kosovës, Prishtinë 2013, f. 313-339

2.Veprimtaria atdhetare e Mulla Sadri Prestreshit, libri “Myderriz Sadri ef. Prestreshi, Jeta dhe vepra (1917-2002), Përmbledhje kumtesash nga sesioni shkencor (Prishtinë, 22 shkurt 2012), Prishtinë, 2013, f. 75-85.

3.Dëshmi për kontributin e prijësve mysliman në formësimin e identitetit kombëtar, (Recension “Kontributi i prijësve mysliman në formësimin e vetëdijes dhe identitetit kombëtar”, Tiranë, 2013, f. 307)

4.Një libër i munguar, (Recension, Sabit Syla, Arsimi shqip në Mitrovicë 1990-1999, mësimdhënës dhe luftëtar të lirisë) , Prishtinë, 2013, f. 267

5.Fjalë rasti për Prof. dr. Izber Hotin, “Koha më e mirë për shkencë”,15 korrik 2013, Prishtinë

6.“Lëvizja Ilegale në Kosovë dhe UÇK-ja në Zonën Operative të Karadakut”.

7. “Lidhja Shqiptare e Prizrenit në programet e organizatave ilegale shqiptare në Kosovë (1945-1990)”, Epoka e Re, 27 qershor 2013

8.“Karakteri Kombëtar i Programit të Lidhjes së Dytë të Prizrenit, 1943”, Epoka e Re, 27 nëntor 2013

9. “Situata politike në ish- Jugosllavi 1945-1963”

10. Revista “Krahu i Shqiponjës” për gjendjen në Kosovë, Vjetari 45/46. Arkivi i Kosovës.

11. Gratë shqiptare për çështjen kombëtare, Revista shkencore “Kosova”, nr. 35/36, 2012.

12. Liria lind nga zemra e nënës, Shenja, Shqipëri, Kosovë- Maqedoni, mars, 2012.

13. Revista “Krahu i Shqiponjës” për gjendjen në Kosovë, Vjetari 45/46. Arkivi i Kosovës.

14. “Gazeta “Zëri i Kosovës” dhe angazhimi i saj për ngritjen e ndërgjegjes dhe unitetit kombëtar”, “Gjurmime albanologjike-seria e shkencave historike”, Prishtinë 2005

15. Gratë shqiptare për çështjen kombëtare, Revista shkencore “Kosova”, nr. 35/36, 2012.

16. Liria lind nga zemra e nënës, Shenja, Shqipëri, Kosovë-Maqedoni, mars, 2012.

17. Lidhja Shqiptare e Prizrenit në programet e organizatave ilegale shqiptare në Kosovë (1945-1990), Përmbledhje punimesh “Lidhja Shqiptare e Prizrenit 1878-1881, Prishtinë 2011

18. Avdyl Dura dhe jatakët e tij,f 137,Gjurmime albanologjike, seria e shkencave historike, 39. 2009, 2010.

19. Formimi dhe veprimtaria e Organizatës “Partia Revolucionare për Bashkimin e Trojeve Etnike me Shqipërinë” (1958), Kosova 2011.

20. Kush ishte Avdyl Dura dhe jatakët e tij, “Vjetari” nr. 43-44, 2010

21. Atdhetarët e dënuar për ndihmën e dhënë patriotit Avdyl Durës, “Kosova”, nr. 31/32, 2009

22. Trajtimi i çështjes së gruas shqiptare në revistën ilegale “Kosovarja e Re” (1983-1984), organi informativ i BGK të LRSSHJ-së”, Gjurmime historike, IA, nr. 38-2008 (2010)

23. Veprimtaria e të burgosurve politik në burgjet e ish-Jugosllavisë, Vjetari- Arkivi i Kosovës, nr. 41-42, 2009

24. Hasan Bilalli, njëri nga themeluesit e Organizatës Nacional-Demokratike Shqiptare, “E djathta shqiptare në mbrojtje të Shqipërisë etnike-(8), Prizren 2010, f. 467-475

25. Kontributi atdhetar i vëllazërisë Çejku nga lidhja e Prizrenit e këndej”, “ E djathta shqiptare... “, Prizren-Ferizaj, 2010

26. Disidentja e parë shqiptare- Musine Kokalari, Gazeta “Shqiptari”, Rumani, 1 janar 2010

27. Disidentja e parë shqiptare- Musine Kokalari, Gazeta “Dielli”, Njujork, numri festiv i vitit të Ri-2010

28. Rezistenca atdhetare e Avdyl Durës dhe jatakëve të tij”, “E djathta shqiptare...” Prizren-Ferizaj, 2009

29. Situata politike në Kosovë pas Kuvendit të Prizrenit (1945) (Political situation in Kosova after the assambley of Prizren (1945). Gjurmime albanologjike, Seria e shkencave historike, nr. 37 , 2007, Prishtinë 2008, f. 53-74

30. “Organizimi dhe veprimtaria e organizatës Nacional Demokratike Shqiptare në Anamoravë, 1945-1947”, “Kosova”,IHP. nr. 29-30, 2007/2008

31. “Diferencimet ideopolitike ndaj intelektualëve shqiptar në Kosovë 1945-1989”, Revista “Vjetari”, 2008, A.K. Prishtinë

32. “Akademik Ali Hadri në mbrojtje të simboleve kombëtare”, (Ali Hadri, jeta dhe vepra), Prishtinë , 2009

33. “Pavarësia e Shqipërisë, pikë referimi për veprimtarinë ilegale në Kosovë (1945-1990)“, ( “Pavarësia e Shqipërisë dhe sfidat e shtetit shqiptar gjatë shek. XX”), Përmbledhje studimesh, Tiranë, 2008

34. “Formimi i Komitetit të [NDSh]-së në Burgun r Mitrovicës së Sremit më 1946”, “E djathta shqiptare në mbrojtje të Shqipërisë Etnike- (6), Prizren- Burim (Istog), 2007

35. “Likuidimi i Hasan Alisë-Remnikut dhe grupit të tij”, revista “Kosova”, nr. 27. IH. Prishtinë, 2006.

36. “Reagimet e forcave nacionaliste në Kosovë ndaj vendimeve të Kuvendit të Prizrenit, 1945”, “Studime historike”, ASHSH, Instituti i Historisë, Tiranë 2007 (1-2)

37. "Jeta dhe vepra e Prof. |Ymer Berishës", "E djathta shqiptare në mbrojtje të Shqipërisë etnike- (5)", Prizren- Orosh, 2007

38. “Formimi dhe veprimtaria e organizatës ilegale patriotike shqiptare “Besa kombëtare” në Kosovë”, “E djathta shqiptare në mbrojtje të Shqipërisë etnike- 4, Prizren-Klinë, 2006

39. Kontributi i shkodranëve në Lëvizjen ilegale patriotike Shqiptare në Kosovë (1945-1947), “E djathta shqiptare në mbrojtje të Shqipërisë etnike-3”, Prizren-Shkodër, 2006

40. “Revista “ Drita e lirisë” dhe kontributi i saj në ilegalen shqiptare”, revista “Kosova”, 2005

41. “Gjendja organizative e PKJ-së në Mitrovicë dhe rrethinë më 1945-1948”, “Klasa punëtore e Mitrovicës dhe rrethinës në lëvizjen punëtore – komuniste, revolucionin socialist dhe ndërtimin socialist”, Mitrovicë, 1979.

42. “ Gjendja organizative e PKJ-së në Kosovë 1945-1948”, “Kosova”,nr 1l, 1982.

43. “Struktura kombëtare dhe sociale e anëtarëve të PKJ-së në Kosovë 1945-1948”, “Kosova”, nr. 12, 1983.

44. “Gjendja organizative e PKJ-së në Kosovë 1948-1952”, “Kosova”, Nr. 13-14, 1985.

45. "Konferenca IV krahinore e PK të Serbisë për Kosovë e Metohi”,“Kosova”, nr. 16, 1987.

46. “Trajtimi i çështjes kombëtare në dokumentet partiake me aksent të posaçëm në ato të Kosovës”, “Përparimi”, nr. 3,1988.

47. “Proceset e montuara politike ndaj shqiptarëve”, “Bota shqiptare”,Nr. 4. Tiranë, 1991.

48. “Zhvillimi i kulturës në Kosovë” “Bota shqiptare”, nr. 10, 1993, Tiranë.

49. “Karakteri kombëtar i Shkollës së parë shqipe për vasha” “100 Vjetori i shkollës shqipe të vashave në Prizren”, Prishtinë, 1993.

50. “Roli i gruas në lëvizjen kombëtare shqiptare” “Feja, kultura dhe tradita islame ndër shqiptarë”, Prishtinë, 1995.

51. “Aktet gjenocidale të UDB-es ndaj anëtarëve të organizatave ilegale shqiptare në Kosovë pas vitit 1945” “Gjenocidi dhe aktet gjenocidal të pushtetit serb ndaj shqiptarëve nga kriza lindore e këndej”,ASHAK, Prishtinë, 1995.

52. “Format dhe mënyrat e shtypjes me qëllim të shpërnguljes dhe asimilimit”, “Dëbimet e shqiptarëve dhe kolonizimi i Kosovës 1877-1995”, Prishtinë, 1997.

53. “Eksodi masiv, pasojë e shtypjes dhe e terrorit serb”, “Dëbimet e shqiptarëve dhe kolonizimi i Kosovës 1877-1995”, Prishtinë,1997.

54. “Mbyllja e institucioneve të arsimit, shkencës, kulturës dhe të shëndetësisë”, “Dëbimet e shqiptarëve dhe kolonizimi i Kosovës 1877-195”,Prishtinë, 1997.

55. “Formimi dhe veprimtaria e ONDSH-së në Kosovë 1945-1947”,“Kosova”, nr. 18, Prishtinë, 1997.

56. “Fëmijëria dhe rinia e Shotë Galicës”. “Shotë Galica Heroin e kombit”, Prishtinë , 2003

57. “Kontributi atdhetar i familjes Seferi në luftë për çlirim kombëtar”, “Jeta dhe vepra e Idriz Seferit”, Prishtinë 2003

58. “Portreti i nënës së Isa Boletinit”, “ Isa Boletini dhe koha e tij” Prishtinë, 1998

59. Ismail Qemali, Pavarësia e Shqipërisë dhe Gruaja Shqiptare, Epoka e Re, 7. 03.2012.

60. Veprimtaria atdhetare e Mulla Sadri Prestreshit, Kosova sot, 25.02.2012

61. Një libër –homazh për fëmijët e vrarë në Kosovë 1998-1999, Kosova sot, 15 dhjetor 2012.

62. Dimensioni kohë dhe hoxha-mësues i çështjes kombëtare, Epoka e Re, 22.12.2012.

63. Çështja e Kosovës në shtypin e mërgatës shqiptare 1945-1990, Kosova sot, 11 gusht 2012.

64. Çështja e Kosovës në shtypin e mërgatës shqiptare 1945-1990, Kosova sot, 11 gusht 2012.

65. Xhevë Krasniqi-Lladrovci-Flakadan i pashuar lirie, Kosova sot, 16 qershor 2012.

66. Veprimtaria atdhetare e shkrimtarit Sylejman Krasniqit, Kosova sot, 14.01.2012

67. Parashqevi Qiriazi, diplomatja e vetme grua në Konferencën e Paqes në Paris (1919), “Kosova sot”, 3 dhjetor, 2011

68. Josif Bageri dhe gazeta “Shqypeja e Shqypenisë”, “Epoka e Re”, 30 korrik 2011.

69. Beqir Musliu dhe Lëvizja Atdhetare në Anamoravë, “Kosova sot”, 2 korrik 2011

70. Lëvizjet ilegale atdhetare në Ballkan me thekës të veçantë në Kosovë, më 1945 e këndej, Revista “Rrënjët”(Le Radici), Romë, Itali, Anno 9, Numero 2, Maggio 2011.

71. Programi politik i Demonstratave të vitit 1981, Kosova sot, 2 prill 2011.

72. Lëvizja ilegale atdhetare në Mitrovicë e Rrethinë 1945-1990, Epoka e Re, 12 shkurt 2011.

73. Një plejadë e tërë atdhetarësh e përfshirë në një monografi, www.zemrashqiptare.com , 2010

74. Një proces i pazakontë gjyqësor për Hidajete Osmanin, “Epoka e Re”, 16 janar 2010

75. “Historia nuk bëhet me gënjeshtra” (vështrim –reagim për shkrimet e ASHAM), Infopres, 23 shtator 2009.

76. Pavarësia e Kosovës dhe veprimtarët ilegal të Lëvizjes Kombëtare, Epoka e Re, 23 korrik 2009.

77. Hajdar Shala-“ILIRI”, jeta e tij ishte Kosova e lirë, (R. Basha, “Kosova ishte jeta e tij”, 2009), Epoka e Re, 27 qershor 2009.

78. Studim i rëndësishëm për historiografinë shqiptare, (H. Gjergji: “Myslim Peza dhe Mbreti Zog”, Kosova sot, 21 qershor 2009

79. “Serbia duhet të dënohet për veprat e saja”, Epoka e Re, 2 shtator 2009

80. "Historia e një organizate politike” (Prezantim i denjë i një organizate atdhetare ilegale në një monografi),Lajm, 12 mars 2009

81. “Dënimet e shqiptarëve në ish-Jugosllavi (1945-1990), “Zëri”, 24 janar 2009

82. “Nënëlokja e madhe që rriti trimat e kombit”, Epoka e Re, 17 janar 2009

83. “Propaganda dhe dezinformimi, metoda të organizuara shtetërore jugosllave ndaj shqiptarëve”, “Epoka e Re”, 20.12.2008

84. “Dëshmi rrëqethëse të një atdhetari”, “Epoka e Re”, 13 dhjetor 2008

85. “Karakteri kombëtar i programit të demonstratave 1968”, “Epoka e Re”, 29 nëntor 2008

86. “Karakteri historik i romanit Gjarpinjtë e gjakut”, Epoka e Re”, 22.11.2008

87. “Përndjekjet e anëtarëve të lëvizjes atdhetare në ish-Jugosllavi gjatë viteve 1945-1952”, Epoka e Re”,8 nëntor 2008

88. “Edhe gratë shqiptare në burgjet jugosllave”, “Epoka e Re”, 18 tetor 2008

89. “Për një Shqipëri Etnike”, “Epoka e Re”, 13 shtator 2008

90. “Veprimtaria atdhetare e Ali Nimanajt”, “Epika e Re”, 6 shtator 2008

91. “Mësuesit e Llapit në NDSh”, “Kosova sot”,5 korrik 2008.

92. “Lidhja Shqiptare e Prizrenit në Programet e Organizatave ilegale në Kosovë (1945-1990”, “Zëri”, 28 qershor-5 korrik 2008

93. “Të dhëna të mangëta për të burgosurit politikë shqiptarë në dokumentet statistikore (1945-1990), “Epoka e Re”, 24 maj 2008

94. “Karikatura- si formë e rezistencës në ilegalen shqiptare”, “Lajm”, 24 maj 2008

95. “Omer Çerkezi dhe qëndresa e tij për çështjen kombëtare”, “Epoka e Re”, 17 maj 2008

96. “Angazhimi i grave në jetën politike e vendimmarrëse në Kosovë”, “Epoka e Re”, 10 maj 2008

97. “Gratë në Parlamentin shqiptar gjatë historisë”, “Paqja”, Viti III, nr. 17, 19 prill 2008, Prishtinë

98. “Akademik Ali Hadri në mbrojtje të simboleve kombëtare”, “Epoka e Re”, 12 prill 2008

99. “Atdhetarët e dënuar që strehuan Avdyl Durën me shokë”, “Shkëndija”, nr. 1. 2008

100. “Pagëzimi, pseudonimet dhe rezistenca”, gazeta “Lajm”, 16 shkurt 2008

101. “Anteu kthehet çdo janar”, “Lajm”, (vështrim për librin e Selatin Novosellës”, 19 janar 2008

102. “Ndryshimet kushtetuese dhe Kushtetuta e vitit 1974”, “Epoka e Re”, 19 janar 2008

103. “Kontributi atdhetar i fisit Çejku nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit e tutje”, “Zëri”, 8 dhjetor 2007

104. “Pozita e Kosovës pas Plenumit të Brioneve (1966)”, “Epoka e Re”,24 nëntor 2007

105. “Një libër i rëndësishëm për historiografin shqiptare”, “Zëri”, 17 nëntor 2007, (vështrim për librin e Dr. Valentina Dukës “Historia e Shqipërisë, 1912-2000), Tiranë 2007.

106. “Dënimi i jatakëve që strehuan Avdyl Durën me shokë”, “Epoka e Re”, 17 nëntor 2007

107. “Grupi i fundit i të dënuarve për strehim të Hasan Remnikut me shokë”, “Epoka e Re”, e shtunë, 29 shtator 2007

108. “Edhe me pushkatim dënoheshin shqiptaret”, “Epoka e Re”, e shtunë,15 shtator 2007

109.“Proces gjyqësor ndaj jatakëve të fshatit Kabash”, “Epoka e Re”, e shtunë, 18 gusht 2007

110.“Jo-ja e madhe e atdhetarit të Anamoravës- Ramiz Cerrnicës”, “Epoka e Re”, 30 qershor 2007

111.“Grupi i të dënuarve shqiptarë që deshën të kalonin kufirin”, “Epoka e Re”, 26 maj 2007.

112.“Komiteti i NDSh-së në Burgun e Mitrovicës së Sremit”, “Koha ditore”, 12 maj 2007

113.“Atdhetarët që u dënuan për ndihmën e dhënë patriotit Avdyl Durës me shokë”, “Epoka e Re”, 12 maj 2007

114.“Tentimi shkombëtarizues i shqiptarëve”, Epoka e Re, 21 prill 2007

115.“Grupi i parë i jatakëve të dënuar për strehimin e Hasan Remnikut”, Epoka e Re, 14 prill 2007

116.“Procesi i Prizrenit”, “Shkëndija” nr. 3. 2007

117.“Grupi i fundit i ONDSH-së që u dënua në Gjilan”, “Epoka e Re”, 17 mars 2007

118.“Përpjekjet për balancë gjinor në dokumentet ndërkombëtare gjatë historisë”, “Epoka e Re”, 24 shkurt 2007

119.“Anëtarja e devotshme e NDSh-së”, “Koha ditore”, 17 shkurt 2007

120.“Një vepër e anatemuar historiko-demografike (koautorësh)”, “Epoka e Re”, 17 shkurt 2007, gazeta “Zëri”, 17 shkurt 2007

121.“Disidentja e parë shqiptare- Musine Kokalari”, “Epoka e Re”, 10 shkurt , 2007

122.“Reagimi i ilegales për ardhjen e fundit të Titos në Kosovë”, “Epoka e Re”, e shtunë, 27 janar 2007

123.“Trajtimi i nocioneve: ilegale, klandestine dhe e fshehtë”, Zëri, 6 janar 2007 (e shtune)

124.|Ymer Berisha, emër i shquar i ilegales së Kosovës", "Koha ditore", 12 gusht 2006

125.“Zanafilla e shtypit shqiptar”, “Bota sot”, 9 korrik 2006

126.“Rëndësi e tejkohshme e një dëshmie”, “Koha ditore”, 8 prill 2006

127.“Sylejman Vuçitërna, figurë historike për mburrje”, “Koha ditore” 21 janar 2006

128.“Një jetë në shërbim të kombit”, “Koha ditore”, 8 tetor 2005.

129.“Katarza historike dhe etapa transitore në Kosovë”, “Rilindja”, Prishtinë, 12 shkurt 2000

130.“Portreti i nënës së Isa Boletinit”, “ Isa Boletini dhe koha e tij” Prishtinë, 1998

3. 3. KONTRIBUTE TË TJERA

131.“Një ndër viktimat e para të komunizmit në Kosovë”, “Zëri”, 10 tetor 2009

132.Kontribut shkencorë për mesjetën shqiptare (Teuta Shala-Peli, Kontribute për historinë, MASHT, 2013), Portali “Zemrashqiptare.net” , 13 janar 2014

133.“Ngjarjet që ndryshuan kahet e historisë”, (Vështrim mbi trilogjin’ “Demonstratat e gjashtëdhjetetetës”, “Kosova sot”, 30 nëntor 2008.

134.“Kur gënjen Jeremiqi”, “Infopres”, (Vështrim), 29 nëntor 2008

135.“Llogaridhënia”, vështrim, “Kosova sot”, 8 nëntor 2008

136.“Metamorfoza politike e Serbisë’”, “Infopres”, 11 tetor 2008

137.“Loja e Serbisë dhe politika e blerjes së kohës”, “Infopres”, 20.09.2008

138.“Instituti i Historisë në kohë robërie dhe në kohë lirie”, “Epoka e Re”.30 gusht 2008

139.“Politika recidive e manipulimeve të presidentit Tadiq”, “Infopres”, 21 janar 2008, (vështrim)

140.“Pavarësia e Shqipërisë-pavarësia e Kosovës”, “Infopres”, 22 dhjetor 2007, (vështrim)

141.“Kosova, modeli i Hong Kongut, statusit neutral, Ishujve Alland...!”, “Infopres”, 24 nëntor 2007, (vështrim)

142.“ Gratë në fushatë”, Infopres, 16 nëntor 2007, (vështrim)

143.“Katarza historike e politikës së Beogradit”, “Infopres”, (Editorial), e premte, 9 nëntor 2007

144.“Avni Rrustemi dhe përkrahja e pavarësisë së Kosovës”, “Infopres”, (Editorial), e premte, 2.11.2007

145.“Gjithsesi, historia duhet të rishkruhet”, “Infopres”, (Editorial), e merkur,18 tetor 2007

146.“Të nxitojmë pak, që të mos vonohemi shumë”, “Infopres”, (Editorial), e enjte 4 tetor 20007

147.“Mos ta harrojmë të kaluarën!”, “Infopres”, (Editorial), e premte 21.9.2007.

148.“Sprovat e qëndresës shqiptare nëpër vite”, (Mehmet Hajrizi “Sprova të çlirimit”, Prishtinë, 2004), Epoka e Re, 31 mars 2007

149.“Trakti i ilegales i cili sensibilizoi popullatën shqiptare në Kosovë”, Epoka e Re, 27 dhjetor 2006

150.“Nënë Hatixhja- grua trime e Mulla Idrizit”, Shkëndija, dhjetor 2006

151.“Marie Shllaku, shkodrania që u flijua për Kosovën”, Koha ditore, 9 dhjetor 2006

152.“Trakti i ilegales që hyri në histori”, Koha ditore, 30 shtator 2006

153.“Biografi e atdhetarit, biografi e një kohe”, vështrim i librit të S. Alidema “Meteor lirie”, Tiranë 2006. “Koha ditore”, 20 maj 2006

154. “Gabimet e vjetra dhe të rejat të pushtetit jugosllav ndaj shqiptarëve”, “Zëri”, qershor 1985.

155.“Gjykimet politike ndaj demonstratave të vitit 1981”,“Bujku”, prill 1996.

156.“Ndikimi i PKJ-së në ngritjen arsimore të masave të gjëra në Kosovë”, “Fjala”, mars 1986.

157. “Kontribut i madh për gratë” “Rilindja”, tetor 1985.

158.Blerim Shala “Kosovo, krv i suze”,”Zëri”,1989.

159.“Aksioni i armëve e shkak për shpërnguljen e shqiptarëve”, “Rilindja”, tetor. 1989.

160.“Maskat ranë, loja mori fund”, “Shkëndija”,nëntor 1990.

161.“Përball stuhive dhe furtunave”, “Kosovarja”,mars 1990.

162.“Toka e kuqe”, “Kosovarja”,maj 1991.

163.“Pandeli Sotiri - mësues i parë i shkollës shqipe”, ”Shkëndija” 8 mars 1993.

164.“Shpërngulja e shqiptarëve pasojë e politikës diskriminuese”, “Bujku”,24 maj 1993.

165.“Një rivlerësim i ri i LNÇ-së në Shqipëri” (Reginald Hibert, “Fitorja e hidhur”,Tiranë, 1993),”Bujku”,30, prill 1993.

166.“Një libër me një porosi të madhe” (Dr. Paskal Milo, Shqipëria dhe Jugosllavia 1918-1997),”Bujku”, 25 nëntor, 1993.

167.“Qiriazët-familje patriotike dhe atdhetare”,“Shkëndija”,mars 1995.

168.“Pesha e Historisë dhe jona”,”Bujku”,11 gusht 1995.

169.“Konferenca e Katërt Botërore e Gruas - shans për afirmimin e çështjes shqiptare”, Bujku, 14 shtator 1995.

170.“Kushe Mici dhe shkolla e saj në Shkodër”,”Shkëndija”,prill 1996.

171.“Karakteri kombëtar, demokratik e përparimtar i demonstratave studentore të vitit 1981”,”Bujku”,16 mars 1996.

172.“Një surprizë e këndshme për gratë” (Julija Mertus,Të drejtat egrave, të drejtat e njeriut),”Bujku”,maj 1996.

173.“Një histori e dalë nga anatemomi”, (Samim Visoka, Shqipëria e vërtetë, nëna Kosovë 1938-1943),”Bujku”,25 mars 1996.

174.“Tryeza e rrumbullakët ”Dimensioni historik i demonstratave të vitit 1981”, “Kosova”,nr. 18, 1997.

175.“Spastrimi i intelektualëve dhe i patriotëve”,“Bujku”,25 mars 1997.

176.Pesë biografi në Edicionin “Në flakën e revolucionit”, Prishtinë, 1979-1984.

177.“Gjurmët e autonomitetit”, Rilindja, 21 prill 1986, Prishtinë.

178.“Çështja shqiptare në Konferencat e paqes”, “Bota Shqiptare”, nr. 10, 1994, Tiranë.

      a.   4. FEJTONE: 

1. Programet e elaboratet serbe antishqiptare (Dossier), Epoka e Re, 9-10 janar 2014

2. PROGRAMET POLITIKE TË LËVIZJES KOMBËTARE SHQIPTARE 1878- 1990” Gazeta e përditshme “Epoka e Re”, Prishtinë

1.Lëvizja ilegale atdhetare në Kosovë (1945-1990), 23 mars 2013.

2.Trajtimi i Lëvizjes ilegale shqiptare në ish-Jugosllavi, 25 mars, 2013.

3.Pavarësia e Kosovës dhe veprimtarët ilegal të Lëvizjes Kombëtare, 26 mars 2013.

4.Programet politike të organizatave ilegale shqiptare, 1878-1945, 27 mars 2013.

5.Vendimet e Lidhjes së Prizrenit, 18 qershor 1878, 28 mars 2013.

6.Vendimet e Kuvendit të Ferizajt (1908), 29 mars 2013.

7.Programi që doli nga Kuvendi i Junikut (25 maj 1912), 30 mars 2013.

8.Programi i dytë (1920), 2 prill 2013.

9.Formimi i Ballit Kombëtar, 3 prill 2013.

10.Programi i Lidhjes së Dytë të Prizrenit, 4 prill 2013.

11.Programi i Lidhjes së Dytë të Prizrenit, 5 prill 2013.

12. Konferenca e Bujanit ( 31.XII. 1943-1 e 2. 01. 1944), 6 prill 2013.

13. Konferenca e Bujanit ( 31.XII. 1943-1 e 2. 01. 1944), 8 prill 2013.

14.Konferenca e Bujanit ( 31.XII. 1943-1 e 2. 01. 1944), 9 prill 2013.

15.Konferenca e Bujanit ( 31.XII. 1943-1 e 2. 01. 1944), 10 prill, 2013.

16. Programi Politik i ONDSH-së, 11 prill 2013.

17.Lëvizja Revolucionare për Bashkimin e Shqiptarëve (1963), 12 prill 2013.

18.Programi i Lëvizjes Revolucionare të Bashkimit të Shqiptarëve, 13 prill 2013.

19.Nji vështrim përbamjes së popullit tanë, 15 prill 2013.

20.Deklarata e Këshillit Nacionalçlirimtar të Kosovës- Metohisë, 16 prill 2013.

21. Llakërdija e Prizrenit, 17 prill 2013.

22. Llakërdija e Prizrenit, 18 prill 2013.

23.Vështrim i gjendjes social- shëndetësore, 19 prill 2013.

24. Llakërdija e Prizrenit, 20 prill 2013.

25. Llakërdija e Prizrenit, 22 prill 2013.

26. Programi i “Organizatës Marksist- Leninist i Kosovës”, 23 prill 2013.

27. Programi Politik “Në rrugë drejtë lirisë” të OMLK-së, 24 prill 2013.

28. Programi Politik “Në rrugë drejtë lirisë” të OMLK-së, 25 prill 2013.

29. Programi Politik “Në rrugë drejtë lirisë” të OMLK-së, 26 prill 2013.

30. Programi Politik “Në rrugë drejtë lirisë” të OMLK-së, 27 prill 2013.

31.Rëndësia historike e Programit të GMLK-së, 29 prill 2013.

32.Çka e rëndon popullin shqiptarë në RSFJ, 30 prill 2013.

33.Lufta për barazi në kushtet e sotme, 2 maj 2013.

34.Rregullimi i brendshëm i RSSH në RSFJ, 3 maj 2013.

35.Roli i PKMLSHJ-së në RSFJ, 4 maj 2013.

36.Roli i PKMLSHJ-së në RSFJ, 7 maj 2013.

37.Statuti i Lëvizjes për Republikën Socialiste Shqiptare në Jugosllavi (LRSSHJ), 8 maj 2013.

38.Statuti i Lëvizjes për Republikën Socialiste Shqiptare në Jugosllavi (LRSSHJ), 9 maj 2013.

39.Statuti i Lëvizjes për Republikën Socialiste Shqiptare në Jugosllavi (LRSSHJ), 10 maj 2013.

40.Programi i Lëvizjes Popullore për Republikën e Kosovës, 11 maj 2013.

41.Programi i Lëvizjes Popullore për Republikën e Kosovës, 13 maj 2013.

42.Programi i Lëvizjes Popullore për Republikën e Kosovës, 14 maj 2013.

43.Programi i Lëvizjes Popullore për Republikën e Kosovës, 15 maj 2013.

3. KRONOLOGJIA E NGJARJES RRETH VRASJES SË TAHIR E NEBIH MEHËS (13 MAJ 981)

  (Sipas dokumenteve të Sekretariatit Federativ të Punëve të Brendshme)

1.Kush ishte familja e Mehajve?, Epoka e Re, 18 qershor, 2013

2.Kush ishte familja e Mehajve?, Epoka e Re, 19 qershor, 2013

3.Informatë për vrasjen dhe likuidimin e personave, Epoka e Re, 21 qershor 2013.

4.Informatë për vrasjen dhe likuidimin e personave, Epoka e Re, 22 qershor 2013.

5.Informatë për vrasjen dhe likuidimin e personave, Epoka e Re, 24 qershor 2013.

6.Informatë për vrasjen dhe likuidimin e personave, Epoka e Re, 25 qershor 2013.

7.Urdhri i Franjo Herleviqit, Epoka e Re, 26 qershor 2013.

8.Dekoratat dhe mirënjohjet për Tahir e Nebih Mehën, Epoka e Re, 27 qershor 2013

4. Lëvizja ilegale patriotike shqiptare në Kosovë 1945-1990, (dy vazhdime), Epoka e Re, 18-20 shtator 2010.

1. Lëvizja ilegale patriotike shqiptare në Kosovë 1945-1990, 18 shtator 2010.

2. Periodizimi i Lëvizjes ilegale shqiptare në Kosovë 1945-1990,

  18 shtator 2010.

5. Çështja e Kosovës te gazeta “Qindresa shqiptare” e Parisit, Zëri, 40 vazhdime, 1 qershor -16 korrik, 2010

1.“Shqipëria e lirë’” një çerdhe për të gjitha grupet politike, 1 qershor 2010,

2. Persekutimet e shqiptarëve të Kosovës në Jugosllavi, 2 qershor 2010.

3. Presionet dhe dhuna shtetërore jugosllave, 3 qershor 2010.

4. Shqiptarët ngritën zërin edhe në tubimet ndërkombëtare, 4 qershor 2010.

5. Njoftime të shumta nga dhuna e aplikuar ndaj popullatës shqiptare, 5 qershor 2010.

6. Protestë në OKB kundër ndjekjeve dhe gjyqeve në Kosovë, 7 qershor 2010.

7. Fushata e ndjekjeve ndaj udhëheqësve shqiptarë në Kosovë,8 qershor 2010.

8. Maqedonia “Liberale” ndaj popullit shqiptar, 9 qershor 2010.

9. Shqiptarët pushohen nga puna, 10 qershor 2010.

10. Shtypje e vazhdueshme ndaj kosovarëve në Jugosllavi, 11 qershor, 2010,

11. Dënimi i 19 shqiptarëve në Gjykatën e Qarkut në Prishtinë, 12 qershor 2010

12. Dënimet në Trepçë, 14 qershor 2010.

13. Telegram kryetarit të Francës nga mërgata kosovare, 15 qershor 2010.

14. Inferioriteti i vazhdueshëm ekonomik, 16 qershor 2010.

15. Kushtrimi i parë që i jepej bashkësisë ndërkombëtare, 17 qershor 2010

16. Shkrimet për vrasjet e shqiptarëve në Jugosllavi, 18 qershor 2010.

17. Shkrimtari jugosllav flet për të burgosurit politikë shqiptarë, 19 qershor 2010.

18. Shtypi ndërkombëtar mbi ngjarjet e neveritshme ndaj shqiptarëve, 21 qershor 2010.

19. Emigrimi i 700 intelektualëve shqiptarë, 22 qershor, 2010.

20. Në Kosovë nuk kishte punë për shqiptarët, 23 qershor 2010.

21. Të burgosurit shqiptar bëjnë grevë urie në burgun e Shpuzës, 24 qershor 2010.

22. UDB-eja del në skenë të hapur, 25 qershor 2010.

23. Përkujtohen dëshmorët shqiptarë nga Maqedonia, 26 qershor 2010.

24. Dënimet e shqiptarëve nga Gjykata e Qarkut në Shkup, 28 qershor 2010.

25. Para tankut me kraharor të zhveshur, 29 qershor 2010.

26. Shfaqja e zemërimit kundër qeverisë së Beogradit, 30 qershor 2010.

27. Shqiptarët e mërgimit u treguan gati për çdo sakrificë, 1 korrik 2010.

28. Realiteti i pamohueshëm në Kosovë, 2 korrik 2010.

29. Qëndrimi i regjimit komunist kundrejt shqiptarëve, 3 korrik 2010.

30. Dëshmitë serbe pas rënies së Rankoviqit, 5 korrik 2010.

31. Vazhdimi i sensibilizimit të çështjes së Kosovës, 6 korrik 2010.

32. Ndryshimet e papritura në udhëheqësin politike në Kosovë,7 korrik2010.

33. Historiku i terrorit serb anglisht, 8 korrik 2010.

34. Letra dërguar kryetarit të Parlamentit Evropian, 9 korrik 2010.

35. Shtypi i huaj për ngjarjet në Kosovë, 10 korrik 2010.

36. Vriten kundërshtarët edhe në Perëndim, 12 korrik 2010.

37. Propaganda serbe me avazin e vjetër, 13 korrik 2010.

38. “Thirrja” e Lidhjes Kosovare, 14 korrik 2010.

39. Kroati Aleksandër Tijaniq dëshmonte, 15 korrik 2010.

40. Arrestimi i ushtarakëve shqiptarë, 16 korrik 2010.

6. Revista “Krahu i Shqiponjës” informatorë e denjë në botën e lirë për gjendjen në Kosovë, Kosova sot, ( fejton), 5 vazhdime, 15 maj

 2010

1.“Krahu i shqiponjës”, tribun e mendimit të lirë, 15 maj 2010.

2. -------

3. Demonstratat e mërgatës shqiptare, 29 maj 2010.

4. Formimi i organizatës “Gjaku i kuq, hakmarrja e zezë”, 5 qershor 2010.

5. Poezia e shqiptarit nga Turqia, 12 qershor 2010.

7. Përpjekjet e gazetës “Përpjekja kosovare” në mërgim, Epoka e Re, 26 prill 2010, (fejton), 18 vazhdime

1. Zëri i të gjithë shqiptarëve, 26 prill 2010

2. Trajtimi i popullsisë shqiptare në Jugosllavi, 27 prill 2010.

3. Shtypi i diasporës lëvdon Komitetin “Lidhja Kosovare”, 28 prill 2010

4 .Informim i denjë për çdo gjë në Kosovë, 29 prill 2010.

5. Mërgimtarët kosovar dhe aktiviteti i tyre, 30 prill 2010.

6. Amnistitë që nuk i fitojnë shqiptarët, 3 maj 2010

7. “Radio Londra” i kushton vëmendje të madhe Ditës së Flamurit shqiptar, 4 maj 2010

8. Kurora e luleve mbi varrin e mësuesit Shaban Shala, shkak për arrestime, 5 maj 2010

9. Aktiviteti i “Lidhjes Kosovare” në arenën ndërkombëtare, 6 maj 2010

10. Propozimi i “Lidhjes Kosovare” në Kongresin e 14 të BFKEE, 7 maj 2010.

11. Shqiptarët nuk lejoheshin që të hynin në hotele e restorante, 8 maj 2010

12. Gjendja politike në ish-Jugosllavi, 10 maj 2010.

13. Jehona e shtypit për mbajtjen e kongresit, 11 maj 2010.

14. Pjesëmarrja në kongres, 12 maj 2010.

15. Gjashtëdhjetë vjetori i copëtimit të tokave shqiptare, 13 maj 2010.

16. Fjalimi i profesor Abaz Ermenjit, 14 maj 2010.

17. Kongresi miratoi Rezolutën e Lidhjes Kosovare, 15 maj 2010.

18. Urimet që arrite ngjatë punës së Kongresit, 17 maj 2010.


8. Karakteri kombëtar e demokratik i programeve të Komitetit Mbrojtja Kombëtare e Kosovës, (dy vazhdime) (Zëri):

1.Një parim që shtrohet për herë të parë nga politikanët ballkanas, Zëri, 16 dhjetor 2010.

2.Orientimi politik i dhënë nga Hoxhë Kadria, (Zëri),17 dhjetor 2010.

9. Kontributi atdhetar i Hyrije Hanës, (fejton) 16 vazhdime

1. Gratë shqiptare për çështjen kombëtare, 15 dhjetor 2010(Epoka e Re)

2. Edhe gratë shqiptare në burgjet jugosllave, 16 dhjetor 2010

3. Formimi i Komitetit të grave në Prizren, 17 dhjetor, 2010

4. Aktive në pajtimin e gjaqeve, 18 dhjetor 2010

5. Kush ishte Hyrije Hana, 20 dhjetor 2010

6. Takimi pas tetë vjetësh me vëllanë, 21 dhjetor 2010

7. Kush ishte Xheladin Hana, 22 dhjetor 2010

8. Formimi i organizatës “Komiteti Revolucionar për Bashkimin e Kosovës me Shqipërinë”,23 dhjetor 2010

9. Aktakuza e Prokurorisë Publike të Qarkut-Prishtinë, 24 dhjetor 2010.

10. Dëshmitë e dhëna para gjyqtarit, 25 dhjetor 2010

11. Deklarata e Fadil Hoxhës dhënë për shoqen Hyrije Hana, 27 dhjetor 2010.

12. Deklarata e Xhevdet Hamzës dhënë për Hyrije Hanën, 28 dhjetor 2010

13. Ja se si votuan porotët për amnistinë e Hyrije Hanës, 29 dhjetor 2010.

14. Dënimi i tretë i Hyrije Hanës, 4 janar 2011-01-09

15. Pas daljes nga burgu në burg, 5 janar 2011.

16. Edhe pas vitit 1981, bastiset shtëpia e Dadës, 6 janar, 2011.

10. Trajtimi i të burgosurve politikë shqiptarë në burgjet jugosllave,(dy vazhdime), Epoka e Re, 1-2 dhjetor 2009

11. Trajtimi i çështjes së gruas shqiptare në revistën ilegale “Kosovarja e re” (1983-1984), Fejton ( në 7 vazhdime), “Epka e

  Re, 24 -31 tetor, 2009, Prishtinë

12. Lëvizja ilegale patriotike në Kosovë 1945-1947, gazeta “Rilindja” Tiranë, ( 40 vazhdime), 20 prill-30 maj 1999

13. Veprimtaria atdhetare e shkrimtarit Sulejman Krasniqit: gazeta “Epoka e Re” (10 vazhdime)

1. Revolta ndaj pushtuesit, 19 shtator 2012-12-242 .

2. Hapja e shkollave në gjuhën turke, 20 shtator, 2012.

3. Fatkeqësia dhe fati i “pallatit prej druri”, 21 shtator 2012.

4. Për herë të parë në hetuesi, 22 shtaor 2012.

5. Për herë të dytë në hetuesi, 24 shtator, 2012.

6. Biseda e dytë në organet e hetuesisë, 25 shtator, 2012.

7. Marrja e dëshmitarëve në hetuesi, 26 shtator 2012.

8. Edhe mësuesit e tjerë merren ne hetuesi, 26 shtator 2012.

9. Arrestimi i Sulejman Krasniqit, 28 shtator 2012.

10. Letra e Sulejman Krasnqit..., 1 tetor 2012

14. Mbresa nga një udhëtim studimor në Turqi, (fejton), 17 tetor-2 nëntor 2011. Epoka e Re ( 15 vazhdime).

1. Fillimi i përgatitjeve për udhëtim, 17 tetor 2011.

2. Si lindi ideja për ta shkruar këtë memoar, 18 tetor 2011.

3. Pak histori për Turqinë, 19 tetor 2011.

4. Ura Irgandi, 20 tetor 2011.

5. Rrapi që mahniti studentët, 21 tetor 2011

6. Vizita në çarshinë “Bedesten” apo Han Koza, 22 tetor 2011

7. Takimi me bacë Hakiun, 24 tetor 2011

8. Fshati “Xhumallek Kësi” që ngjante në Beratin, 25 tetor 2011

9. Udhëtimi për Stamboll, 26 tetor 2011

10. Çfarë duhet parë e ditur për Stambollin, 27 tetor 2011

11. Fletë të shkëputura nga kujtesa, 28 tetor 2011

12. Mikpritje e përzemërt edhe në Stamboll, 29 tetor 2011

13. Karrierë ushtarake e udhëheqës popullor, 31 tetor 2011.

14. Stambolli i kujtimeve, 1 nëntor 2011.

15. Nata e fundit, 2 nëntor 2011.

15. Formimi dhe veprimtaria e organizatës ilegale “Organizata për Bashkimin e Trojeve Shqiptare” (OBTSH), 1959, fejton (6

   Vazhdime):

1. OBTSH-ja vazhdimësi e Lëvizjeve ilegale për çlirim dhe bashkim kombëtar, Epoka e Re, 19 maj 2011.

2. programi Politik i Organizatës, Epoka e Re, 20 maj 2011

3. Statuti i OBTSH-së, Epoka e Re, 21 maj 2011.

4. Dervish Shaqa në grupin ilegal të ardhur nga Shqipëria,Epoka e Re, 23 maj 2011.

5. Procesi gjyqësor ndaj anëtarëve të LRBSH-së dhe OBTSH-së,Epoka e Re, 24 maj 2011.

6. Veprimtaria e ilegales asnjëherë nuk u shua, Epoka e Re, 25 maj 2011.

16. Demonstratat e studentëve të vitit 1981, Epoka e Re- 21 mars 2011-Fejton (20 vazhdime):

1. Revolucionarët për liri... ,21.03.2011, Epoka e Re

2. Parullat që u përdorën gjatë demonstratave 1981, 22.03.11

3. Diferencimet ideopolitike pas demonstratave të marsit 1981,23 mars 2011. E.R.

4. Izolimi-masë e preferuar e pushtetarëve, 24.03.2011. E.R.

5. Të dënuarit dhe të izoluarit, 25.03.2011. Epoka e Re

6. Të dënuarit dhe të izoluarit, 26.03.2011.Epoka e Re

7. Proceset gjyqësore për të mitur, 28.03.2011. Epoka e Re

8. Demonstratat studentore në shtypin e ilegales, 29.03.2011.

9. Populli mbushi rrugët dhe të gjitha qyteteve të Kosovës,30.03.2011. Epoka e Re

10. Roli i patriotëve në demonstrata, 31.03.2011.Epoka e Re

11. Propaganda në Jugosllavi dhe në Kosovë, 1.04.2011.E e Re

12. Forma të ndryshme të dhunës për nënshtrimin e shqiptarëve, 2.04.2011.Epoka e Re.

13. Organizimi i punëtorëve tanë në Perëndim dhe çështja kombëtare, 4.04.2011. Epoka e Re.

14. Një historik i dhembshëm i një “Letre...” i të burgosurve politikë shqiptarë, 5.04.2011. Epoka e Re.

15. Një numër i tërë i gazetës “Qindresa Shqiptare” u kushtohet Ngjarjeve në Kosovë, 6.04.2011. Epoka e Re.

16. Reagimi i mërgimtarëve shqiptarë, 7.04.2011. Epoka e Re.

17. Ndryshimet e papritura në udhëheqjen e Partisë Komuniste në Kosovë, 8.04.2011. Epoka e Re.

18. Demonstratat në SHBA, Kanada, Australi e Evropë,9.04.2011. Epoka e Re.

19. Mërgimtarët tanë festonin ditën e pavarësisë, 11.04.2011.Epoka e Re.

20. Diferencimi famëkeq në bazë të së kaluarës historike, 12. 04.2011.Epoka e Re.


17. Demonstratat e vitit 1981, në një monografi shkencore (vështrim për librin e Prof. Dr. Lefter Nasi: Aspekte Aspekte të shtypjes

  kombëtare e politike të shqiptarëve në Kosovë 1981-1986, botoi Akademia e Shkencave e Shqipërisë, 2011, f. 183. “Epoka e Re”, 
  21 maj 2011 (Dy vazhdime)

18. Gratë shqiptare për çështjen kombëtare, (8 vazhdime), Rilindja

19. Informimi i denjë i çështjes kombëtare në diasporë nëpërmjet gazetës “Lajmëtari i Lirisë”, Epoka e Re, (fejton), (19 vazhdime)

  1 -19 qershor 2009

20. Edhe një dokument (tepër sekret) i SPB-së (fejton), Epoka e Re,(dy vazhdime)

1. Përcjellja e veprimtarëve të Lëvizjes Ilegale Shqiptare, 19.02.2011. Epoka e Re

2. Realizimi I qëllimeve të shqiptarëve,21.02.2011, Epoka e Re. 1. Rrugë e vështirë deri te “demonstratat e vitit 1968”, “Lajm”,

   (fejton), 6 tetor 2008-3 nëntor 2008 (25 vazhdime)

22. “Grupi i të dënuarve, që mbajtën lidhjet e ilegales ndërmjet Avdyl Durës dhe Riza Gogës”, (2 vazhdime), “Epoka e Re”,27

  shtator 2008

23. “Pavarësia e Shqipërisë, si pikë referimi për ilegalen shqiptare në Kosovë 1945-1990”, gazeta “Zëri”, (fejton), 22-25 shkurt

  2008.

24. “Organizimi dhe veprimtaria ilegale atdhetare edhe në repartet ushtarake jugosllave”, “Fokusi: (fejton), 26 shtator- 3, 10 dhe 17

  tetor 2008

25. “Dëshmi të organizimit ilegal (më 1957) të organizatës që mëtonte bashkim kombëtar”, (6 vazhdime)“Zëri”, 25.09. 2008-1.10.2008

26. “Procesi gjyqësor ndaj anëtarëve të grupit të dytë të Organizatës ilegale “Grupi i Lidhjes së Prizrenit”, (fejton),“Fokus”, 6,13

  qershor 2008

27. “Procesi gjyqësor ndaj grupit ilegal”Grupi i Lidhjes së Prizrenit” më 1950” (fejton në 3 vazhdime), “Zëri”, 3-5 qershor

  2008.

28. “ Procesi “model” i Gjykatës Ushtarake në Mitrovicë, më 1945 (1)”, “Epoka e Re”, 26 prill 2008,

29. “Procesi “model” i Gjykatës Ushtarake në Mitrovicë, më 1945”, (2), “Epoka e Re”. 3 maj 2008

30. “Pararoja”-organ interno i grupit “MLK”, “Epoka e Re”, (dy vazhdime),31 janar-7 shkurt, 2009

31. “Hasan Bilalli në mbrojtje të trojeve shqiptare”, gazeta “Epoka e Re”, (fejton), 22-29 mars 2008

32. “Kosova në trajtimin e organizatave e grupeve ilegale në Shqipëri (1945-1948), fejton në 6 vazhdime. Gazeta “Zëri”, 1-7

   shtator 2007

33. “Demonstratat studentore ’81- kthesë e madhe në historinë më të re të Kosovës”, (fejton), Epoka e Re, 8-10 maj 2006

34. “Liria”- gazetë ilegale me fizionomi të re dhe me qëndrime të qarta”, (fejton), Epoka e Re, 15 prill- 3 maj 2006

35. “Diferencimet ideo-politike në Kosovë 1981-1990”, (fejton), Koha ditore ( 12 vazhdime), dhjetor-janar 2006

36. Reagimet e forcave nacionaliste në Kosovë ndaj vendimeve të Kuvendit të Prizrenit (1945), (fejton), gazeta “Zëri”, 27-29 tetor

   2005, “Bota sot” (fejton), 8-12 nëntor 2005

37. “Muri makaber në mes shqiptarëve”, “Bujku” (fejton),10-19 qershor 1998

38. “IB-eja në Kosovë”,fejton”Rilindja”,(7 vazhdime), 24-30 prill 1985.

39. “Gruaja shqiptare në shërbim të çështjes kombëtare” fejton (5 vazhdime),”Bujku” 24-28 janar 1996.

40. “Nënëmadhja që lindi Isa Boletinin” (fejton 3 vazhdime),”Bujku”10-12 dhjetor 1996.

Anëtare në shoqatat profesionale dhe asociacione të tjera

Shoqata e Historianëve të Kosovës –Anëtare e kryesisë

Shoqata e Politikologëve të Kosovës- Anëtare e Kryesisë

Shoqata e Intelektualëve të Anamoravës- Anëtare e Kryesisë

Lidhja e Shkrimtarëve të Kosovës- Anëtare e Kryesisë

Shoqata e Shkrimtarëve për fëmijë- anëtare

Asociacioni i Shkrimtar]ve italian “Piu voci nel coro”, më 2009, Porto Recanati- Ancona, Itali

Gjuhët e huaja dhe njohurit nga kompjuteri:

Rusisht (mirë), anglisht (pasive), serbisht e kroatisht (shkëlqyeshëm) dhe gjuhet e tjera sllave

Programi: Word

Udhëtimet studimore dhe vizita jashtë vendit: Andorra, Shqipëri, Bullgari, Hungari, Rumani, Poloni, Çekosllovaki, Rusi, Gjermani, Austri, Zvicër, Francë, Itali, Spanjë, Tunizi, Algjer, Marok, Egjipt, Maltë, Greqi, Turqi, Serbi,Mali i Zi, Slloveni, Bosnje e Hercegovinë, Kroaci, Maqedoni, SHBA dhe Izrael, Belgjika .

Mirënjohje:' 1. Shoqata e të Burgosurve Politikë”, për angazhimin shkencor në fushën e historisë më të re të shqiptarëve në Kosovë dhe në trojet tjera shqiptare në ish-Jugosllavi, 2008.

2.Ministria e Shërbimeve publike, për të arriturat në shkencë dhe për angazhimin e saj për mbrojtjen e çështjes kombëtare në Kosovë e më gjerë.

3.Kongresi ULUSLARARASI 1. Balkanlarda Tarih ve Kultur Kongresi –Kongresi I Ndërkombëtar Ballkanik “Historia dhe Kultura e Ballkanit, 11-12. 05. 2009. Prishtinë.

4.Kuvendi Komunal i Komunës së Gjilanit, 2009

5.Shoqata për kthimin e shqiptarëve në trojet e tyre, 2010

6.Këshilli koordinues i asociacioneve të familjarëve të te zhdukurve të Kosovës, për kontributin e dhënë në çështjen e të zhdukurve të Kosovës, 27.04.2010 Prishtinë.

7.Nga Komuna e Pendikut-Stamboll (Turqi) 2011.

8.“Pena e Artë” për tekstin më të mirë në “Akordet e Kosovës 1987”, 1987

9.“Pena e Artë”, Takimet e Dom Mikel Tarabulluzit, Stubell, 1993.

10.Parlamenti i Studentëve i Universitetit të Prishtinës, për bashkëpunimin e shkëlqyer gjatë periudhës maj 2010-maj 2011, Prishtinë 2011.

11.Instituti Albanologjik i Prishtinës-Shoqata e të Burgosurve Politikë e Kosovës, për pjesëmarrjen me kumtesë në konferencën shkencore ndërkombëtare, Prishtinë 2011.

12. Komuna e Pendikut, Stamboll, Për bashkëpunimin e mirë në mes studentëve.

13. Parlamenti studentor, për kontribut në aktivitete studentore

  gjatë periudhës 200-2012

14.Kuvendi Komunal i Gjilanit, me rastin e 100 Vjetorit të Pavarësisë

Instituti i Historisë- Prishtinë. Tel: +38 38 512392; Shtëpi: Lagja “Arbëria”, rr. Selim Krasniqi, nr. 35. Tel: +38 38 243078, Prishtinë

lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]