Jump to content

Saga e Erikut të Kuq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrugë të ndryshme lundrimi për në Grenlandë, Vinland (Newfoundland), Helluland (Ishullin Baffin) dhe Markland (Labrador) të përshkuara nga karaktere të ndryshme në Sagat Islandeze, kryesisht në Sagën e Erikut të Kuq dhe Sagën e Grenlanderve. Emrat janë të versionit bashkëkohor në gjuhën angleze të emrave Nordik.
Një fletë e Sagës së Erikut të Kuq.

Eiríks saga rauða apo Saga e Erikut të Kuq është një sagë lidhur me eksplorimin nordik të Veriut të Amerikës. Saga i përshkruan ngjarjet të cilat e çuan Erikun e Kuq në Groenlandë si dhe zbulimin e Vinlandit nga ana e Leif Ericsonit. Nga detajet gjeografike, ky vend tani është lokalizuar në Newfoundland. Leif Eriksoni ishte ndoshta i pari Evropian i cili zbuloi kontinentin e Amerikës, rreth pesë shekuj përpara se këtë gjë ta bënte Kristofor Kolombi.

Saga është ruajtur në dy dorëshkrime në versione të ndryshme; Hauksbók (shekulli XIV) dhe Skálholtsbók (shekulli XV). Filologjistët bashkëkohor besojnë se versioni Skálholtsbók është versioni më origjinal dhe më i saktë. Mendohet që kjo sagë të jetë shkruar në shekullin XIII.

Vendet e përmendura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saga i përmend këto vende përtej Grenlandës: Helluland, Markland, Bjarney, Kjalarnes, Furdustrandir, Straumfjörð, Straumey, Vinland, Hóp, Einfœtingjaland, Hvítramannaland dhe "Oqeanin Irlandez".

Përkthime në anglisht[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo sagë ka pasur përkthime të shumta, e ku disa prej përkthimeve më të njohura janë:

  • Jones, Gwyn (trans.), 'Eirik the Red's Saga', in The Norse Atlantic Saga: Being the Norse Voyages of Discovery and Settlement to Iceland, Greenland, and North America, new edn (Oxford: Oxford University Press, 1986), pp. 207–35. Based on Skálholtsbók, showing some variants from Hauksbók.
  • Kunz, Keneva (trans.), 'Erik the Red's Saga', in The Sagas of Icelanders: A Selection (London: Penguin, 2001), pp. 653–74. Apparently translates the Skálholtsbók text.
  • Reeves, Arthur Middleton (ed. and trans.), 'The Saga of Eric the Red, also Called the Saga of Thorfinn Karlsefni and Snorri Thorbransson', in The Finding of Wineland the Good: The History of the Icelandic Discovery of America (London: Henry Frowde, 1890), pp. 28–52, available at https://archive.org/details/winelandthegood00reevrich
  • Sephton, J. (trans.), Eirik the Red's Saga: A Translation Read before the Literary and Philosophical Society of Liverpool, January 12, 1880 (Liverpool: Marples, 1880), available at https://www.gutenberg.org/etext/17946 and http://www.sagadb.org/eiriks_saga_rauda.en  Arkivuar 4 maj 2016 tek Wayback Machine

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]