Jump to content

Sayeret Matkal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sayeret Matkal

Njësia e Zbulimit e Shtabit të Përgjithshëm (dikur Njësia 269 ose Njësia 262), e njohur më shpesh si Sayeret Matkal (hebraisht: סיירת מטכ״ל) është njësia speciale e zbulimit (sayeret) e Shtabit të Përgjithshëm të Izraelit (matkal). Janë forcat speciale kryesore të nivelit 1 të Forcave të Mbrojtjes të Izraelit (IDF).

Para së gjithash, një njësi e mbledhjes së inteligjencës në terren, që kryen zbulim të thellë prapa linjave të armikut për të marrë inteligjencë strategjike, Sayeret Matkal është gjithashtu i ngarkuar me operacionin e zi, operacionin klandestin, kërkimin dhe shpëtimin luftarak, kundërterrorizmit, shpëtimin e pengjeve, humint, luftën e parregullt, gjatë- penetrimi në varg, gjueti njerëzore, operacione speciale dhe zbulim special përtej kufijve të Izraelit. Njësia është modeluar sipas Shërbimit Special Ajror të Ushtrisë Britanike (SAS), duke marrë moton e njësisë "Kush Guxon Fiton". Njësia është ekuivalenti izraelit i SAS dhe i SFOD-D (Forca Delta) e Ushtrisë Amerikane. Ai është drejtpërdrejt në varësi të Degës së Operacioneve Speciale të Drejtorisë së Inteligjencës Ushtarake të IDF.