Jump to content

Sedefqar Mehmet agë Biçakçiu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sedefqar Mehmet agë Biçakçiu
Kryearkitekt
Në detyrë
16061617
Paraprirë ngaDalgëç Ahmet Aga
Pasuar ngaHasan Aga
Të dhëna vetjake
U lind më1540
Elbasan
Vdiq më1617
Stamboll
NënshtetësiaShqiptar
PunësimiArkitekt

Sedefqar Mehmet agë Biçakçiu (1540 - 1617), ishte kryearkitekt i Perandorisë Osmane dhe arkitekt i xhamisë së Sulltan Ahmetit (xhamia Blu), në Stamboll. Ai është shqiptar me origjinë nga Elbasani.

Xhamia Blu në Stamboll, konsideruar si kryevepra arkitekturore e Sedefqar Mehmet Agës

Ghithashtu arkitekt i Xhamisë së Ballijesë dhe Xhamisë së Agait, në Elbasan.[1][2] Sedefqar Mehmed Aga poashtu ishte edhe nxenes i Koxha Sinanit dhe poashtu planet e tij i perdori edhe në Xhaminë Blu.

Ai eshte nga Familja Biçakçiu (Biçakçinjtë).

  1. ^ http://www.gazetametropol.com/tekst.php?idt=18963
  2. ^ L'Art albanais à travers les siècles: exposition , Petit Palais, décembre 1974-février 1975