Selfie

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Selfie

Termi Selfie rrjedh nga gjuha angleze, zhargon mund të përkthehet lirshëm si vetë-timer, e kryer në mënyrë tipike me një PDA, aparat fotografik dixhital, ose telefoni celular.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mundësia për të fotografuar selfie ka ekzistuar kohë përparaTermi është shpikur selfie . Parë vetë- portret, në fakt , daton në fillim të shekullit të njëzetë , kurruse Grand Duchess Anastasia Nikolaevna trembëdhjetë vjeçar mori markë e tij të re Kodak Brownie dhe të pozicionuar në pasqyrë përpara me një mik këput . Në letrën që shoqëruan fotografi , ai shkroi : " Kam marrë këtë foto të veten duke kërkuar në pasqyrë . Ishte shumë e vështirë , sepse duart janë lëkundur . " I ndjekur nga qindra e qindra vetë- shtëna . Termi është shpikur rreth 2005.

Sipas shkrimtarit Kate Losse erdhi teknologji të re prezantuar nga iPhone 4 në vitin 2010 , së bashku me sistemet e Instagram , të cilat kanë rëndësi të madhe për zhvillimin e kulturës moderne rreth selfie .

Në ' gusht 2013 termi është përditësuar çdo tremujor nga Oxford Blerje Online e cila është përcaktuar si " një që mori një fotografi të veten e tij , zakonisht një foto marrë me një smartphone ose Webcam dhe ngarkuar në një vend social media "

Domethënie dhe përdorimi i termit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kuptimin modern të termit është i lidhur fort me faqet e rrjeteve sociale si Twitter, Facebook, Instagram, dhe Snapchat të tjera në të cilat këto imazhe janë botuar shpesh.

Imazhet janë marrë edhe me kamera të mbajtur në gjatësinë e krahut, ose nëpërmjet një pasqyre. Tipike e një selfie është se ajo tregon as 1) fotograf ose 2) fotograf dhe një apo më shumë persona (shpesh të quajtur "selfie Grupi"). Ndonjëherë selfie nuk është domosdoshmërisht e fytyrës së tyre ose gjatësi të plotë.

Në artin modern[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2013, Muzeu i Artit Modern paraqiti një ekspozitë të titulluar Art in Translation: Selfie, 20/20 Përvoja, ku vizitorët ishin në gjendje të përfitojnë nga një aparat fotografik dixhital për të fotografuar veten në një pasqyrë të madhe