Shërbimi Federal i Sigurisë (Rusi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Shërbimit Federal të Sigurisë të Rusisë

Shërbimi Federal i Sigurisë i Federatës Ruse (FSB), rusisht: Федеральная служба безопасности Российской Федерации (ФСБ России, Federal'naya sluzhba bezopasnosti Rossiyskoy Federatsii), paraardhësi i tij i menjëhershëm ishte Shërbimi Federal i Kundërzbulimit (FSK), i cili u riorganizua në FSB në 1995. Tre komponentët kryesorë pasardhës strukturorë të ish-KGB-së që mbeten administrativisht të pavarura nga FSB-ja janë Shërbimi i Inteligjencës së Jashtme (SVR), Shërbimi Federal i Mbrojtjes. (FSO), dhe Drejtoria kryesore e Programeve Speciale të Presidentit të Federatës Ruse (GUSP).

Përgjegjësitë kryesore janë brenda vendit dhe përfshijnë kundërzbulimin, sigurinë e brendshme dhe kufitare, kundër-terrorizmin dhe mbikëqyrjen, si dhe hetimin e disa llojeve të tjera të krimeve të rënda dhe shkeljet e ligjit federal. Selia e saj është në sheshin Lubyanka, në qendër të Moskës, në ndërtesën kryesore të ish-KGB-së. Drejtori i FSB-së emërohet nga presidenti i Rusisë dhe i përgjigjet drejtpërdrejt atij.

Në vitin 2003, përgjegjësitë e FSB-së u zgjeruan duke përfshirë Shërbimin e Rojës Kufitare dhe një pjesë të madhe të Agjencisë Federale të Komunikimit dhe Informacionit të Qeverisë (FAPSI); kjo do të përfshinte aktivitetet e inteligjencës në vendet që dikur ishin anëtarë të Bashkimit Sovjetik, punë e kryer më parë nga Shërbimi i Pestë i KGB-së. SVR kishte nënshkruar në vitin 1992 një marrëveshje për të mos spiunuar ato vende; FSB nuk kishte marrë asnjë angazhim të tillë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]