Jump to content

GRU (Rusi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emblema e GRU.

Drejtoria kryesore e Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Federatës Ruse (rusisht: Гла́вное управле́ние Генера́льного шта́ба Вооружённых сил Росси́йской Федера́ции Glavnoje upravlenije General'nogo shtaba Vooruzhonnykh sil Rossiyskoy Federatsii), dikur Drejtoria kryesore e Inteligjencës, dhe ende e njohur zakonisht me shkurtesën e mëparshme GRU, është agjencia e huaj e inteligjencës ushtarake e Shtabit të PërgjithshëmForcave të Armatosura të Federatës Ruse. GRU kontrollon shërbimin e inteligjencës ushtarake dhe mban njësitë e veta të forcave speciale.

Ndryshe nga agjencitë e tjera të sigurisë dhe të inteligjencës ruse - të tilla si Shërbimi i Inteligjencës së Jashtme (SVR), Shërbimi Federal i Sigurisë (FSB) dhe Shërbimi Federal i Mbrojtjes (FSO), krerët e të cilëve raportojnë drejtpërdrejt te presidenti i Rusisë - drejtori i GRU është në varësi të komandës ushtarake ruse, duke i raportuar Ministrit të Mbrojtjes dhe Shefit të Shtabit të Përgjithshëm.

Drejtoria është me sa duket agjencia më e madhe ruse e inteligjencës së jashtme dhe dallohet midis homologëve të saj për gatishmërinë e saj për të ekzekutuar "operacione të ndërlikuara dhe të larta" më të rrezikshme. Sipas deklaratave të paverifikuara nga Stanislav Lunev, një dezertor nga GRU, në vitin 1997 agjencia dislokoi gjashtë herë më shumë agjentë në vendet e huaja sesa SVR dhe komandonte rreth 25.000 trupa Spetsnaz.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]