Shërbimi Policor i Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Policia e Kosovës
Flamuri i Policisë së Kosovës.svg
Flamuri i Policisë së Kosovës
Themeluar 6 Shtator 1999
Qendra e Bazës Prishtinë, Kosovë
Komanda
Drejtori Sheremet Ahmeti
Ministri i Mbrojtjes Ministria e Punëve të Brendshme dhe Administratës Publike
Ekzekutiv i Agjensisë Samedin Mehmeti
Fuqia njerëzore
Personel aktiv 9,000 punonjës

Policia e Kosovës ose shkurtimisht ShPK është policia kombëtare e agjensisë së zbatimit të ligjit të Kosovës. Komandanti i SHPK-së është kolonel Sheremet Ahmeti.

Madhësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Policia e Kosovës është rritur në mënyrë të qëndrueshme që nga viti 1999, dhe në vitin 2004 arriti madhësinë e saj të planifikuar prej gati 7,000 oficerësh. Që nga viti 2010, ajo ka rreth 9,000 punonjës. Rreth 90% e policëve të Kosovës janë shqiptarë ndërsa 10% janë pakica etnike, kryesisht serbë.

Formimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamuri i Policisë së Kosovës

Ajo u krijua në vitin 1999 pas Luftës së Kosovës dhe tërheqjes pasuese të forcave jugosllave nga Kosova.

Themelimi i Misionit të Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) përfshinte një komponent të madh policor ndërkombëtar, të quajtur Policia e UNMIK-ut. Atyre iu dhanë dy detyra kryesore nga Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së :

1. Për të krijuar një forcë të re policore

2. Ndërkohë, për të ruajtur rendin dhe ligjin civil.

Emri për forcën e re policore, "Policia e Kosovës", u zgjodh nga komisari i parë ndërkombëtar i policisë, Sven Frederiksen.

Rekrutimi filloi menjëherë dhe ambientet e ish-shkollës së policisë në qytetin e Vushtrrisë u rinovuan nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), e cila filloi të trajnojë kadetë.

Që nga shkurti 2008, kur Kosova shpalli pavarësinë, forca u bë agjenci qeveritare e Qeverisë së Republikës së Kosovës. Më parë, ajo ishte në varësi të Policisë së UNMIK-ut dhe komisari i policisë ruajti autoritetin komandues mbi policinë ndërkombëtare dhe Policinë e Kosovës.

Njësitë e specializuara dhe Prishja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Furgoni i Policisë së Kosovës

Pjesa më e madhe e Policisë së Kosovës janë policë patrullues. Sidoqoftë, forca ka njësi të specializuara hetimore në të gjashtë rajonet, përfshirë Njësitë e Krimit të Organizuar, Njësitë e Mjekësisë Ligjore dhe disa të tjera. Përveç atyre njësive të specializuara në anën hetimore të zbatimit të ligjit, çdo rajon ka një Njësi Mbështetëse Operacionale Rajonale (të quajtur ROSU), të cilët janë trajnuar për kohërat kur nevojitet hyrje e detyruar në urdhër-kërkimet, si dhe duke vepruar si oficerë të vijës së parë gjatë situata trazirash, ose në kohë kur kontrolli i turmës është i nevojshëm. Njësia e Mbrojtjes së Mbyllur e Policisë së Kosovës shërben si truproja për vizitën e krerëve të shteteve dhe për udhëheqësit politikë të Kosovës.

Njësia Rajonale e Krimeve në Rrugë / Njësia Rajonale e Mbështetjes Operative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

ROSU i parë në Kosovë ishte për Prishtinën dhe fillimisht u quajt Njësia Rajonale për Krimet në Rrugë (RSCU) në fillim të 2002, e cila u krijua dhe u drejtua nga shefi i CIVPOL Angel G. Queipo (Florida, Shtetet e Bashkuara) dhe zëvendës shefi Jim Renfrow (Arkansas, Shtetet e Bashkuara) të cilët zbatuan operacione të fshehta, ndalim të lëndëve narkotike, urdhër arreste me rrezik të mesëm dhe taktika speciale të policisë për të përfshirë njësitë e çrregullimeve publike brenda radhëve të ROSU. Njësia u komandua nga shefi i CIVPOL Jim Renfrow në vitin e dytë dhe më pas Peter Willig i Gjermanisë mori përsipër pasi Renfrow përfundoi misionin e tij CIVPOL në fund të vitit 2003. Krijimi i RSCU ishte nën komandën e Komandantit Rajonal të Prishtinës, Mbikëqyrësit Paul Hamlin (Irlanda veriore). Ajo njësi ishte e vendosur në Fushë Kosovëdhe u përdor për të mbështetur të gjitha rajonet sipas nevojës. Më vonë për shkak të sukseseve të asaj njësie dhe përgjegjësive shtesë në misionin e ekipit për të përfshirë mbështetjen e CPU-së mbi parimet me rrezik të lartë, emri u ndryshua në ROSU (nën shefin Jim Renfrow) dhe njësitë e kopjuara u vendosën në secilin rajon të Kosovës. Ideja ishte që të funksiononte çdo njësi si një "trupë" e veçantë me një komandant që i raportonte komandantit të misionit të ngjashëm me mënyrën se si funksionon Policia e Shtetit në Shtetet e Bashkuara. ROSU është ende në përdorim sot.

Njësia e Mbrojtjes së Mbyllur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësia e Mbrojtjes së Mbyllur

Njësia e Mbrojtjes së Mbyllur brenda Policisë së Kosovës është themeluar më 21 janar 2002.

Detyra kryesore e Njësisë së Mbrojtjes së Mbyllur është të sigurojë mbrojtje personale për VIP-at. Përveç kësaj, Njësia e Mbrojtjes së Mbyllur siguron mbrojtje për personat që besohet se janë subjekt i kërcënimeve.

Njësia e Mbrojtjes së Mbyllur gjithashtu ndërmerr operacione taktike, shoqërimin e delegacioneve dhe evakuimet e stafit ndërkombëtar dhe oficerëve të Policisë së Kosovës. RSCU ose Njësia Rajonale e Krimit në Rrugë u formua në maj 2001 dhe ishte aktive për detyrat (16 Operatorë u zgjodhën midis 45 që ishin në trajnim intensiv.)

Njësia pastaj u quajt ROSU dhe kishte rreth 120 Operatorë të trajnuar për: ekipet e hyrjes, trazirat, mbikëqyrjen, taktikat speciale të vozitjes, mbrojtjen VIP, ndërtesat VIP dhe ndërtesat qeveritare. Kjo njësi njihet si një njësi që shkon së pari aty ku është rasti me rrezik të lartë. Njësia u zhvillua me sukses në operacionet përgjatë kufirit të Kosovës me Serbinë kur kalimi u bllokua dhe u barrikadua nga civilët serbë lokalë dhe anëtarët e MPB-së.

Njësia e Ndërhyrjes Speciale SIU (Ish–GSI / SIG – FIT)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo njësi policore speciale e SHPK-së u krijua në vitin 2003. Fillimi ishte një njësi standarde SWAT (dy ekipe me nga 15 oficerë secili) të trajnuar nga dy kontraktorë amerikanë. Në Mars 2005, projekti "Grupi Special i Intervenimit-GSI / GSI" u nis në baza të profilit të ulët si forca Elite "CT" & "HR" e Policisë së Kosovës. Një politikë e rreptë e përzgjedhjes u ndoq përmes disa testeve të forta; dhe vetëm 18 trajnues u përzgjodhën midis qindra oficerëve vullnetarë vullnetarë për të qenë gjenerata e parë e njësisë.

Ëshhtë formuar, themeluar, pajisur, dhe trajnuar nga një ekip instruktorësh të specializuar profesional të UNMIK-ut, të cilët kanë punuar brenda asaj fushe në vendet e tyre amtare (1) "GIPN Francez", (1) "HRF Egjiptian", (1) "SEK Gjermane "dhe (1) trajnerë" SP OPS Bullgare ", përveç (1) trainer" US CPU ", (1) trajner" PT Danez "dhe (1) operator Gjerman GSG-9. Ai ekip me përvojë u udhëhoq fillimisht nga "GIPN" francez, pastaj Trajner egjiptian "HRF" i cili u bë Komandanti i Parë i GSI. Nga mesi i vitit 2006, për shkak të vështirësive të caktuara, projekti u shndërrua në një nivel standard të njësisë policore "SWAT".

Në Shtator 2006, një projekt krejt i ri, i porositur nga kreu i UNMIK-ut, ishte përgatitur, zhvilluar dhe zbatuar kryesisht nga anëtarët e kontigjentit të Xhandarmërisë Franceze të UNMIK-ut, duke ndjekur rregullat e tyre të zakonshme të veprimit. Një Oficer i Lartë dhe 4 nënoficerë të specializuar nga PI (toga e Ndërhyrjes), 1 instruktor amerikan SWAT si trajner i specializuar i qitjes dhe një oficer i Policisë Turke, synonin programin e të gjitha periudhave të ndryshme të trajnimit specifik dhe shumë të specializuar. Deri në fund të janarit 2007, grupi i parë ishte gati dhe i trajnuar plotësisht. Operacioni i tij i parë i vërtetë u zhvillua - me sukses të plotë - menjëherë një ditë pas prezantimit zyrtar të fillimit. Grupi i dytë ishte gati në prill 2007. Këto dy grupe të para përbënin "Ekipin e Parë të Ndërhyrjes" (emri i të cilit ishte zgjedhur nga vetë zyrtarët policorë të SHPK -së).

Në fund të vitit 2007 Njësia filloi azhurnimin e saj për t'u përballur me sfida të reja dhe kërcënime gjithnjë në ndryshim. Ajo mori emrin e SIU, e cila qëndron për Njësinë e Specializuar të Ndërhyrjes. Në fund të vitit 2008, UNMIK-u ia dorëzoi detyrën EULEX-it (misioni i Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit). Kontributi ndërkombëtar është aktualisht përmes detyrave mentoruese-monitoruese-këshilluese, duke shoqëruar FIT/SIU në rrugën drejt autonomisë së plotë.

Njësia e Qenit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësia e qenit e Policisë së Kosovës u krijua në Nëntor 2002. Njësia e parë e qenve kishte shtatë oficerë. Këta oficerë kanë përfunduar trajnimin bazë në Britaninë e Madhe duke vazhduar me trajnime të mëtejshme me instruktorë ndërkombëtarë. Në vitin 2000, njësia e qenve filloi të funksionojë me pesë qen patrullues policie dhe pesë qen për zbulimin e lëndëve narkotike.

Njësia e qenit kryen operacione të ndryshme policore me shtatë qen patrullues policie, tre qen për zbulimin e lëndëve narkotike dhe një për zbulimin e eksplozivëve. Njësia e qenve ka tre instruktorë vendas të cilët organizojnë trajnime për rekrutët e rinj në njësi. Instruktorët u trajnuan në Slloveni, Qendra e Trajnimit të Qentëve të Policisë, në bazë të një marrëveshjeje dypalëshe. Sot ato ndahen në dy grupe, njëri prej të cilëve vepron nën Operacionet e Përgjithshme të Policisë dhe tjetri nën Policinë Kufitare. Të gjithë së bashku ka më shumë se 20 oficerë.

Njësia e motoçiklistëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Motoçikletat e Policisë së Kosovës

Njësia e Motoçiklistëve funksionon në kuadër të Policisë së Kosovës. Brezi i parë i kësaj Njësie u krijua më 29 gusht 2003 dhe 7 oficerë policie u trajnuan nga instruktorët ndërkombëtarë.

Brezi i dytë u trajnua në gjysmën e dytë të 2003, me 5 policë, ndërsa gjenerata e tretë me 9 policë u trajnua në 2004. Në 2005, një gjeneratë e katërt prej dymbëdhjetë policësh u trajnua, ndërsa aktualisht Njësia e Motoçikletave ka 32 oficerët e policisë.

Përgjegjësia kryesore e Njësisë së Motoçiklistëve është të shoqërojë persona shumë të rëndësishëm (VIP).

Anëtarësimi në Interpol[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Nëntor 2018 policisë së Kosovës iu mohua anëtarësimi në Interpol, organizata ndërkombëtare që lehtëson bashkëpunimin policor ndërkombëtar. Kosova akuzoi Serbinë se qëndron prapa votës negative dhe iu kundërpërgjigj Serbisë me tarifa 100% mbi mallrat e importuara nga vendi i tyre fqinj verior.

Armë zjarri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Fotografi Kalibër Origjina Shënim
Glock 19x9 GLOCK 19.JPG 19×9mm Austria Austria Versioni kompakt i Glock 17 në Parabellum 9×19mm
MP5 Heckler & Koch MP5-1.jpg 9mm Gjermania Gjermania [1]

Sig Sauer / 516, 5.56cal

Sig Sauer / 716, 7.62x51 Nato

Sig Sauer / MPX, 9x19

SAKO / Trg22, 308 win

SAKO / Trg42, 338 LM

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stacioni Policor Numër 2 në Prishtinë

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Policë me armë të gjata në sheshet e Prishtinës". Marrë më 29 mars 2018. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)