Jump to content

Policia e Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Policia e Kosovës
Полиција Косова

Flamuri i Policisë së Kosovës
Themeluar 6 Shtator 1999
Qendra e Bazës Prishtinë, Kosovë
Komanda
Drejtori Gazmend Hoxha
Ministri i Mbrojtjes Ministria e Punëve të Brendshme dhe Administratës Publike
Ekzekutivi i Agjencisë Gazmend Hoxha
Fuqia njerëzore
Personel aktiv 11,600 punonjës
Personel i vendosur Rreth 1,000-2,000

Policia e Kosovës (serbisht: Полиција Косова Policija Kosova, ang: Kosovo Police) është agjencia kombëtare e zbatimit të ligjit policor në Kosovë.[1] Numri i urgjencës është 192.

Flamuri i Policisë së Kosovës.

Ajo u krijua në vitin 1999 pas Luftës së Kosovës dhe tërheqjes pasuese të forcave jugosllave nga Kosova.

Themelimi i Misionit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) përfshinte një komponent të madh policor ndërkombëtar, të quajtur Policia e UNMIK-ut. Atyre iu dhanë dy detyra kryesore nga Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së:

1. Për të krijuar një forcë të re policore

2. Ndërkohë, për të ruajtur rendin dhe ligjin civil

Emri për forcën e re policore, "Policia e Kosovës", u zgjodh nga komisari i parë ndërkombëtar i policisë, Sven Frederiksen.

Rekrutimi filloi menjëherë dhe ambientet e ish-shkollës së policisë në qytetin e Vushtrrisë u rinovuan nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), e cila filloi të trajnojë kadetë.

Që nga shkurti 2008, kur Kosova shpalli pavarësinë, forca u bë agjenci qeveritare e Qeverisë së Republikës së Kosovës. Më parë, ajo ishte në varësi të Policisë së UNMIK-ut dhe komisari i policisë ruajti autoritetin komandues mbi policinë ndërkombëtare dhe Policinë e Kosovës.

Policia e Kosovës është rritur në mënyrë të qëndrueshme që nga viti 1999, dhe në vitin 2004 arriti madhësinë e saj të planifikuar prej gati 7.000 oficerësh. Që nga viti 2010, ajo ka rreth 9.000 punonjës. Rreth 90% e policëve të Kosovës janë shqiptarë ndërsa 10% janë pakica etnike, kryesisht serbë.

Njësitë e Specializuara dhe Ndarja

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa më e madhe e Policisë së Kosovës janë policë patrullues. Sidoqoftë, forca ka njësi të specializuara hetimore në të gjashtë rajonet, përfshirë Njësitë e Krimit të Organizuar, Mjekësisë Ligjore dhe disa të tjera. Përveç atyre njësive të specializuara në anën hetimore të zbatimit të ligjit, çdo rajon ka një Njësi Rajonale të Mbështetjes Operative (shkurt, NRMO), e cila është trajnuar për kohërat kur nevojitet ndërhyrje me forcë në urdhër-kërkime, si dhe duke vepruar si oficerë të vijës së parë në situata trazirash, ose në kohë kur kontrolli i turmave është i nevojshëm. Njësia e Mbrojtjes së Afërt e Policisë së Kosovës shërben si truprojë në vizitat e krerëve të shteteve dhe për udhëheqësit politikë të Kosovës.

Njësia Rajonale e Krimeve në Rrugë / Njësia Rajonale e Mbështetjes Operative

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Policia e Kosovës, Gati për Paradë.

Njësia Rajonale e Mbështetjes Operative apo NRMO (Ang: Regional Operational Support Unit apo ROSU), e parë në Kosovë ishte për Prishtinën dhe fillimisht u quajt Njësia Rajonale e Krimeve në Rrugë (NRKR) në fillim të vitit 2002.

U krijua dhe drejtua nga Shefi i CIVPOL-it Angel G.Queipo dhe Zëvendës Shefi Jim Renfrow i cili zbatoi operacione të fshehta, ndalimin e narkotikëve, urdhër-arreste me rrezik të mesëm dhe taktika të Policisë Speciale për të përfshirë Njësitë e Qrregullimit Publik brenda radhëve të NRKR-së. Njësia u komandua nga shefi i CIVPOL-it Jim Renfrow në vitin e dytë, Peter Willig mori detyrën pasi Renfrow përfundoi misionin e tij në CIVPOL në fund të vitit 2003.

Krijimi i NRKR-së ishte nën komandën e komandantit rajonal të Prishtinës, Paul Hamlin. Ajo njësi ishte e vendosur në Fushë Kosovë dhe përdorej për të mbështetur të gjitha rajonet sipas nevojës. Më vonë, për shkak të sukseseve të asaj njësie dhe përgjegjësive shtesë në misionin e ekipit, emri u ndryshua në NRMO, dhe njësi të dyfishta u vendosën në çdo rajon të Kosovës. Ideja ishte që çdo njësi të vepronte si një "trupë" më vete me një komandant, që i raportonte komandantit të UNMIK. E ngjashme me mënyrën se si vepron Policia e Shtetit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Njësia e Mbrojtjes së Afërt

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Njësia e Mbrojtjes së Afërt.

Njësia e Mbrojtjes së Afërt brenda Policisë së Kosovës është themeluar më 21 janar 2002.

Detyra kryesore e Njësisë së Mbrojtjes së Afërt është të sigurojë mbrojtje personale për VIP-at. Përveç kësaj, Njësia siguron mbrojtje për personat që besohet se janë subjekt i kërcënimeve.

Njësia e Mbrojtjes së Afërt gjithashtu ndërmerr operacione taktike, shoqërimin e delegacioneve dhe evakuimet e stafit ndërkombëtar dhe oficerëve të Policisë së Kosovës. NRKR ose Njësia Rajonale e Krimit në Rrugë u formua në maj 2001 dhe ishte aktive për detyrë (16 Operatorë u zgjodhën midis 45-ve që ishin në trajnim intensiv.)

Njësia pastaj u quajt NRMO dhe kishte rreth 120 Operatorë të trajnuar për: ekipet e ndërhyrjes, trazira, mbikqyrje, taktika speciale të vozitjes, mbrojtjen VIP, ndërtesat VIP dhe ndërtesat qeveritare. Kjo njësi njihet si një njësi që shkon së pari aty ku është rasti me rrezik të lartë. Njësia u zhvilloi me sukses operacionet përgjatë kufirit të Kosovës me Serbinë kur kalimi u bllokua dhe u barrikadua nga civilët serbë lokalë dhe anëtarët e MPB-së.

Njësia e Ndërhyrjes Speciale - NNS (Ish-GSI / SIG - FIT)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Stema e Njësisë së Ndërhyrjes Speciale.

Kjo njësi policore speciale u krijua në vitin 2003. Fillimi ishte një njësi standarde SWAT (dy ekipe me nga 15 oficerë secili) të trajnuar nga dy kontraktorë amerikanë. Në Mars 2005, projekti "Grupi Special i Intervenimit - GSI" u nis në baza të profilit të ulët si forca Elite "CT" & "HR" e Policisë së Kosovës. Një politikë e rreptë e përzgjedhjes u ndoq përmes disa testeve të forta; dhe vetëm 18 trajnues u përzgjodhën midis qindra oficerëve vullnetarë për të qenë gjenerata e parë e njësisë.

Është formuar, themeluar, pajisur, dhe trajnuar nga një ekip instruktorësh të specializuar profesional të UNMIK-ut, të cilët kanë punuar brenda asaj fushe në vendet e tyre amtare (1) "GIPN Francez", (1) "HRF Egjiptian", (1) "SEK Gjermane "dhe (1) trajnerë" SP OPS Bullgare ", përveç (1) trainer" US CPU ", (1) trajner" PT Danez "dhe (1) operator Gjerman GSG-9. Ai ekip me përvojë u udhëhoq fillimisht nga "GIPN" francez, pastaj Trajner egjiptian "HRF" i cili u bë Komandanti i Parë i GSI. Nga mesi i vitit 2006, për shkak të vështirësive të caktuara, projekti u shndërrua në një nivel standard të njësisë policore "SWAT".

Parakalimi i NNS për 5 Vjetorin e Pavarsisë së Kosovës.

Në Shtator 2006, një projekt krejt i ri, i porositur nga kreu i UNMIK-ut, ishte përgatitur, zhvilluar dhe zbatuar kryesisht nga anëtarët e kontigjentit të Xhandarmërisë Franceze të UNMIK-ut, duke ndjekur rregullat e tyre të zakonshme të veprimit. Një Oficer i Lartë dhe 4 nënoficerë të specializuar nga PI (toga e Ndërhyrjes), 1 instruktor amerikan SWAT si trajner i specializuar i qitjes dhe një oficer i Policisë Turke, synonin programin e të gjitha periudhave të ndryshme të trajnimit specifik dhe shumë të specializuar. Deri në fund të janarit 2007, grupi i parë ishte gati dhe i trajnuar plotësisht. Operacioni i tij i parë i vërtetë u zhvillua - me sukses të plotë - menjëherë një ditë pas prezantimit zyrtar të fillimit. Grupi i dytë ishte gati në prill 2007. Këto dy grupe të para përbënin "Ekipin e Parë të Ndërhyrjes" (emri i të cilit ishte zgjedhur nga vetë zyrtarët policorë të SHPK -së).

Në fund të vitit 2007 Njësia filloi azhurnimin e saj për t'u përballur me sfida të reja dhe kërcënime gjithnjë në ndryshim. Ajo mori emrin e NNS, e cila qëndron për Njësia e Ndërhyrjes Speciale. Në fund të vitit 2008, UNMIK-u ia dorëzoi detyrën EULEX-it (misioni i Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit). Kontributi ndërkombëtar është aktualisht përmes detyrave mentoruese-monitoruese-këshilluese, duke shoqëruar FIT/NNS në rrugën drejt autonomisë së plotë.

Njësia e Qenëve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Stema e Njësisë K-9.

Njësia e qenëve e Policisë së Kosovës u krijua në Nëntor 2002. Njësia e parë e qenve kishte shtatë oficerë. Këta oficerë kanë përfunduar trajnimin bazë në Britaninë e Madhe duke vazhduar me trajnime të mëtejshme me instruktorë ndërkombëtarë. Në vitin 2000, njësia e qenve filloi të funksionojë me pesë qen patrullues policie dhe pesë qen për zbulimin e lëndëve narkotike.

Njësia e qenëve kryen operacione të ndryshme policore me shtatë qen patrullues policie, tre qen për zbulimin e lëndëve narkotike dhe një për zbulimin e eksplozivëve. Njësia e qenve ka tre instruktorë vendas të cilët organizojnë trajnime për rekrutët e rinj në njësi. Instruktorët u trajnuan në Qendrën e Trajnimit të Qentëve të Policisë në Slloveni, në bazë të një marrëveshjeje dypalëshe. Sot ato ndahen në dy grupe, njëri prej të cilëve vepron nën Operacionet e Përgjithshme të Policisë dhe tjetri nën Policinë Kufitare. Të gjithë së bashku kanë më shumë se 20 oficerë.

Njësia e Motoçiklistëve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Motoçikletat e Policisë së Kosovës.

Njësia e Motoçiklistëve funksionon në kuadër të Policisë së Kosovës. Brezi i parë i kësaj njësie u krijua më 29 gusht 2003 dhe 7 oficerë policie u trajnuan nga instruktorët ndërkombëtarë.

Brezi i dytë u trajnua me 5 policë në gjysmën e dytë të 2003, ndërsa gjenerata e tretë me 9 policë u trajnua në 2004. Në 2005, një gjeneratë e katërt prej 12 policësh u trajnua, ndërsa aktualisht Njësia e Motoçikletave ka 32 oficerë.

Përgjegjësia kryesore e Njësisë së Motoçiklistëve është të shoqërojë persona shumë të rëndësishëm (VIP).

Anëtarësimi në Interpol

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Nëntor 2018 policisë së Kosovës iu mohua anëtarësimi në Interpol, organizata që lehtëson bashkëpunimin policor ndërkombëtar. Kosova akuzoi Serbinë se qëndron prapa votës negative dhe iu kundërpërgjigj me tarifa 100% mbi mallrat e importuara nga fqinji i tyre verior.

Modeli Fotografi Kalibër Origjina Shënim
Glock 19x9 Parabellum 9×19mm Austria Austria Versioni kompakt i Glock 179×19mm
MP5 Parabellum 9×19mm Gjermania Gjermania [2]
Heckler & Koch UMP
.45 ACP Gjermania Gjermania
Mossberg 590
12 gauge, 20 gauge, dhe .410 bore SHBA
AK-47
7.62x39mm Bashkimi Sovjetik
AKM
7.62x39mm Bashkimi Sovjetik
ASH-78
7.62x39mm Kina
Zastava M70
7.62x39mm Jugosllavia
Heckler & Koch G36
5.56×45mm
Gjermania Gjermania
Heckler & Koch HK416
5.56×45mm SHBA
Sako TRG-42
7.62x51mm Finlanda
Sako TRG M10
7.62x51mm Finlanda
Brugger & Thomet APR
7.62x51mm Zvicra
M2 Browning
12.7×99mm (.50BMG) SHBA
Shenja e Shërbimit Policor të Kosovës (1999).
Shenja e Kapeles të Shërbimit Policor të Kosovës (1999).

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ "Kosovo Police", Wikipedia (në anglisht), 2022-09-15, marrë më 2022-12-24
  2. ^ "Policë me armë të gjata në sheshet e Prishtinës". Marrë më 29 mars 2018.