Qeveria e Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Qeveria e Republikës së Kosovës
[Government of Kosovo]
Emblem of government Kosovo
Përmbledhje
Themeluar 17 Shkurt 2008
Lideri Hashim Thaçi
Organi kryesor Parlamenti
Përgjegjës tek Parlamenti i Republikës së Kosovës
Pushteti ligjvënës Parlamenti i Kosovës
Pushteti ekzekutiv Presidenti dhe Qeveria e Kosovës
Kryeministri Avdullah Hoti (LDK)
Zëvendëskryeministër Besnik Tahiri (AAK)
Zëvendëskryeministër2 Driton Selmanaj (LDK)
Zëvendëskryeministër3 Albulena Balaj-Halimaj (NISMA) dhe Zevendëskryeminister4 Goran Rakiq (LS)
Adresa

Ndërtesa e Qeverisë, Sheshi “Nëna Terezë” 10000 Prishtinë

Republika e Kosovës
Website https://www.rks-gov.net

Qeveria e Kosovës ushtron pushtetin ekzekutiv në pajtim me Kushtetutën dhe me ligjin. Qeverinë e Kosovës e përbëjnë Kryeministri, zëvendëskryeministrat dhe ministrat. Qeveria udhëhiqet nga Kryeministri/ja, ai ose ajo zgjidhet nga Kuvendi i Kosovës. Qeveria zbaton ligjet dhe aktet e tjera të miratuara nga Kuvendi i Kosovës dhe ushtron veprimtari tjera brenda përgjegjësive të përcaktuara me këtë Kushtetutë dhe me ligj.

Qeveria merr vendime në pajtim me këtë Kushtetutë dhe me ligje, propozon projektligje dhe amendamentimin e ligjeve ekzistuese e akteve të tjera, si dhe mund të japë mendimin rreth projektligjeve të cilat nuk janë të propozuara nga ajo. Qeveria, për punën e vet, i përgjigjet Kuvendit të Kosovës. Kryeministri, zëvendëskryeministrat dhe ministrat mbajnë bashkëpërgjegjësinë për vendimet që merr Qeveria, dhe përgjegjësinë individuale për vendimet që marrin në fushat e përgjegjësive të tyre.

Ministrat nominohen nga kryeministri dhe pastaj votohen nga kuvendi. Avdullah Hoti është Kryeministër aktual i Kosovës dhe udhëheqës i qeverisë. Avdullah Hoti u zgjodh më 3 qershorë 2020. Qeveria e tij përbëhet kryesisht nga shqiptarët, por gjithashtu ka ministra nga minoritetet e Kosovës, si boshnjakët, serbët dhe turqit.


Qeveria ka këto kompetenca:

 • propozon dhe zbaton politikën e brendshme dhe të jashtme të vendit;
 • mundëson zhvillimin ekonomik të vendit;
 • propozon Kuvendit projektligje dhe akte të tjera;
 • merr vendime dhe nxjerr akte juridike ose rregullore, të nevojshme për zbatimin e ligjeve;
 • propozon Buxhetin e Republikës së Kosovës;
 • udhëzon dhe mbikëqyr punën e organeve të administratës;
 • udhëzon veprimtarinë dhe zhvillimin e shërbimeve publike;
 • i propozon Presidentit të Republikës së Kosovës emërimet dhe shkarkimet për shefa të misioneve diplomatike të Kosovës;
 • propozon amendamentimin e Kushtetutës;
 • mund të referojë çështje kushtetuese në Gjykatën Kushtetuese;
 • ushtron edhe funksione të tjera ekzekutive, të cilat nuk u janë caktuar organeve të tjera qendrore ose vendore.

Përbërja e qeverisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kabineti i qeverisë përbëhet nga [1]

Kryeministër Avdullah Hoti

Zëvendëskryeministër i parë Besnik Tahiri, Zëvendëskryeministër i dytë [[Driton Selmanaj| Zëvendëskryeministre e tretë Albulena Balaj - Halimaj, Zëvendëskryeministër i katërt Goran Rakiq

Ministritë dhe Ministrat e Republikës së Kosovës

Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës – Meliza Haradinaj Stublla - AAK

Ministria e Drejtësisë – Selim Selimi - AAK

Ministria e Financave – Hykmete Bajrami - LDK

Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit – Blerim Kuçi - AAK

Ministria e Shëndetësisë – Armend Zemaj - LDK

Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale – Skender Reçica - Nisma Socialdemokrate

Ministria e Punëve të Brendshme – Agim Veliu - LDK

Ministria e Mbrojtjes – Anton Quni LDK

Ministria e Infrastrukturës – Arban Abrashi - LDK

Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë – Ramë Likaj - LDK

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural – Besian Mustafa - LDK

Ministria për Kulturë, Rini dhe Sport – Vlora Dumoshi - LDK

Ministria për Kthim dhe Komunitete – Dalibor Jetviq - Lista Serbe

Ministria për Zhvillim Rajonal – Enis KervanPartia Demokratike Turke e Kosovës

Ministria e Pushtetit Lokal – Goran Rakiq - Lista Serbe

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë – Vesel Krasniqi - Nisma Socialdemokrate.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësia e Republikës së Kosovës u shpall më 17 shkurt 2008, por Serbia vazhdon duke pretenduar se Kosova është pjesë e saj. Të dyja shtete filluan një delegacion Beograd-Prishtinë në vitin 2013 si pjesë e marrëveshjes së Brukselit. Deri më tani 108 shtete të OKB-së që e kanë njohur Kosovën.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Coat of arms of Kosovo.svg
Stema e shtetit
Deklarata Kushtetuta Republika e Kosovës SHPK TMK
Gjykata Kuvendi Kryetari Qeveria Shërbimet
Seal of the President of Kosovo.svg
Coat of arms of the PISG of Kosovo.svg
Deklaruar më 17 shkurt 2007
Kushtëzuar më 15 Qershor 2008
Rupublika në fuqi nga 15 qershori 2008
 1. ^ "Qeveria Hoti me 16 mininistri dokument". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]