Deklarata e Pavarësisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Deklarata e Pavarësisë është dokument i shkruar në të cilin bëhet e ditur shpallja e pavarësisë politike të një vendi nga ana e përfaqësuesve të popullit. Në Deklaratë të Pavarësisë zakonisht jepen arsyet e shpalljes së njëanshme të mëvetësisë dhe synimet e shtetit të ri të pavarur.

Kosova[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kosova ka dy deklarata të pavarësisë, atë të 2 korrikut 1990, që nuk u zbatua për shkak të okupimit serb, dhe atë të 17 shkurtit 2008.

ShBA[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deklarata e Pavarësisë më në zë është ajo e Shteteve të Bashkuara, hartuar më 2 korrik dhe miratuar më 4 korrik 1776.

Shqipëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deklarata e Pavarësisë së Shqipërisë, që besohet të jetë hartuar nga Luigj Gurakuqi, është dokument i shkurtër dhe i shkruar me dorë, që u nënshkrua më 28 nëntor 1912 nga delegatët e Kuvendit Kombëtar, i cili shpall Shqipërinë shtet të pavarur. Deklarata është shkruar në dy gjuhë, në gjuhën shqipe dhe në gjuhën Osmane.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Emblem of the Republic of Kosovo.svg
Stema e shtetit
Deklarata Kushtetuta Republika e Kosovës SHPK TMK
Gjykata Kuvendi Kryetari Qeveria Shërbimet
Seal of the President of Kosovo.svg
Coat of arms of the PISG of Kosovo.svg
Deklaruar më 17 shkurt 2007
Kushtëzuar më 15 Qershor 2008
Rupublika në fuqi nga 15 qershori 2008