Jump to content

Truproja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Prezantimi i fushatës së posterit Henriette Reker për zgjedhjet për kryetar bashkie 2020

Truproja ose oficeri i mbrojtjes së afërt, është një lloj roje sigurie, oficeri i zbatimit të ligjitqeverisë ose pjesëtar shërbimi që mbron një person ose një grup njerëzish - zakonisht dëshmitarë, zyrtarë ose oficerë publikë të rangut të lartë, njerëz të pasur dhe njerëz të famshëm - nga rreziku: në përgjithësi vjedhja, sulmi, rrëmbimi, atentati, ngacmimi, humbja e informacionit konfidencial, kërcënimet ose vepra të tjera penale. Ekipi i personelit që mbron një VIP shpesh përmendet si detaji i sigurisë së VIP-ve.

Figura më të rëndësishme publike, si krerët e shteteve, krerët e qeverive dhe guvernatorët mbrohen nga disa truproja ose nga një ekip truprojash nga një agjenci qeveritare, forcat e sigurisë ose forcat policore (p.sh., në Shtetet e Bashkuara, Shërbimi Sekret ose Shërbimin Diplomatik të Sigurisë të Departamentit të Shtetit). Në shumicën e vendeve ku kreu i shtetit është edhe udhëheqësi i tyre ushtarak, truprojat e liderit kanë qenë tradicionalisht roje mbretërore, roje republikane dhe njësi të tjera ushtarake. Figura publike më pak të rëndësishme, ose ata me profile më të ulëta të rrezikut, mund të shoqërohen nga një truproje e vetme që dyfishohet si shofer.

Një numër i famshëm dhe CEO të profilit të lartë përdorin gjithashtu truproja. Në disa vende ose rajone (p.sh., në Amerikën Latine), njerëzit e pasur mund të kenë një truproje kur udhëtojnë. Në disa raste, personeli i sigurisë përdor një mjet të blinduar, i cili i mbron ata dhe VIP-at.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Bodyguard", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-26, marrë më 2022-12-21