Heckler & Koch G36

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
H&K G36 (Gewehr36)
Një H&K G36
Type
 • Pushka e Sulmit
 • Place of originFlamuriGjermania
  Service history
  In service1997–tani
  Used byMë shumë se 30 Shtete
  WarsLufta e Afganistanit, Lufta e Kosovës, Lufta e Irakut, etj.
  Production history
  DesignerHeckler & Koch
  Designed1990-1995
  ManufacturerHeckler & Koch
  Produced1996–tani
  VariantsG36V, MG36, G36K, G36KV, G36C, G36A2 etj.
  Specifications
  MassG36: 3.63kg
  G36V: 3.33kg
  G36K: 3.30kg
  G36KV: 3.0kg
  G36C: 2.82kg
  MG36: 3.83kg
  MG36E: 3.50kg
  LengthG36, G36V, MG36, MG36E: 999mm qytë e nxjerrë / 758mm qytë e mbledhur
  G36K, G36KV: 860mm qytë e zgjatur / 615mm qytë e mbledhur
  G36C: 720mm} qytë e zgjatur / 500mm qytë e mbledhur
  Barrel lengthG36, G36V, MG36, MG36E: 480mm}
  G36K, G36KV: 318mm
  G36C: 228mm
  Width64mm
  HeightG36, G36K, MG36: 320mm
  G36V, G36KV, MG36E: 285mm
  G36C: 278mm

  Cartridge5.56×45mm NATO
  Rate of fire750 goditje/min ciklike
  Muzzle velocityG36, G36V, MG36, MG36E: 920m/s
  G36K, G36KV: 850m/s
  Effective firing range800 m
  Feed systemKarikatori me 30 fishekë, ose karikator cilindrik me 100 fishekë.
  Sightsshikim refleks me zmadhim 1x, teleskop me zmadhim 3x.
  Ushtarët Amerikan Qellojnë me Pushkë Sulmi G36, në Shënjestër në Rahovec, Kosovë.

  Heckler & Koch G36 (Gewehr 36) është një pushkë sulmi 5.56×45mm e projektuar në fillim të viteve 1990 nga prodhuesi gjerman i armëve Heckler & Koch si një zëvendësim për pushkën e rëndë të betejës G3 7.62×51mm. Ajo u pranua në shërbim me Bundeswehr-in në 1997, duke zëvendësuar G3. Që atëherë, ajo ka qenë gjithashtu një eksport i përhapur dhe G36 ka parë shërbim aktiv në njësitë ushtarake dhe policore në disa vende, duke përfshirë Gjermaninë, Spanjën dhe Mbretërinë e Bashkuar. G36 funksionon me gaz dhe mbushet nga një karikatorë i shkëputshëm me 30 raunde ose një karikatorë daulle C-Mag me 100 raunde.

  Në vitin 2012, u zbulua se G36 kishte probleme të rënda të saktësisë kur arma mbinxehet, gjë që nxiti kërkimin për një zëvendësim. Në vitin 2017, Bundeswehr-i lançoi "System Sturmgewehr Bundeswehr", një program për të gjetur një zëvendësues për G36. Armët e paraqitura ishin Heckler & Koch HK416, Heckler & Koch HK433 dhe Haenel MK 556. Për shkak të çështjeve ligjore që lidhen me pretendimet e Haenel për shkeljen e patentave, programi është vënë në pritje dhe zëvendësimi i ri, HK416A8, u zgjodh në vitin 2022 për t'u bërë pushka e re e shërbimit.[1]

  Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Heckler & Koch G36", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-14, marrë më 2022-12-16