Heckler & Koch HK33

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
HK33 A2

Heckler & Koch HK33 është një pushkë sulmi 5.56mm e zhvilluar në vitet 1960 nga prodhuesi i armatimeve në Gjermaninë Perëndimore Heckler & Koch GmbH (H&K), kryesisht për eksport.

Duke u mbështetur në suksesin e dizajnit të tyre G3, kompania zhvilloi një familje armësh të vogla (të gjitha duke përdorur parimin e funksionimit të G3 dhe konceptin bazë të projektimit) të përbërë nga katër lloje armësh zjarri: lloji i parë, me dhomë në 7.62×51mm NATO; e dyta, duke përdorur raundin sovjetik 7.62×39mm M43; i treti, i vendosur në .223 Remington dhe 5.56×45mm NATO; dhe tipi i katërt, i kamerës për fishekun e pistoletës Parabellum 9×19mm. Komercialisht HK33 ishte një dizajn i suksesshëm, por nuk u shit aq mirë sa G3.

Seria e pushkëve HK33 u miratuan nga Forcat Ajrore Braziliane, forcat e armatosura të Tajlandës dhe Malajzisë ku ato u prodhuan sipas një marrëveshjeje licence. Pushka ishte gjithashtu e ndërtuar me licencë në Turqi nga MKEK, dhe eksportohej nga Franca e markës MAS por në fakt e prodhuar në Gjermani.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Heckler & Koch HK33", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-21, marrë më 2022-12-25