Jump to content

AK-47

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
AK-47 e pajisur me bajonetë 6H3
Një ushtarak shqiptar gjatë tranjimit urban, i armatosur me një AKS-47
Një ushtarak etiopian me AK-47
Një ushtarak rumun me një AKM të prodhimit vendas

AK-47 është armë zjarri automatike, me kalibër 7.62×39mm, e projektuar në Bashkimin Sovjetik nga Mikhail Kalashnikov. Zyrtarisht është e emërtuar Aвтомат Калашникова образца 1947 года (Avtomat Kallashnjikova obrazca 1947 goda), ndërsa njihet thjeshtë si Kallashnikov, AK ose Kallash.

Puna për projektimin e armës filloi në vitin e fundit të Luftës së Dytë Botërore (1945). Pas luftës më 1946, AK-47 i është shfaqur provave të para ushtarake zyrtare. Në vitin 1948 u shfaq versioni me bisht të fiksuar, i cili u vendos në përdorim aktiv në disa njësi të Ushtrisë së Kuqe. Një zhvillim i hershëm ishte modeli AKS (S—Skladnoy ose "me palosje"), i cili ishte i pajisur me bisht mbajtës metalik të vendosur në shpinë. Në vitin 1949, AK-47-ta është pranuar zyrtarisht nga Forcat e armatosura sovjetike dhe është përdorur nga shumica e vendeve anëtare të Paktit të Varshavës.

Edhe pas gjashtë dhjetëvjeçarëve, ky model dhe variantet e tij janë një ndër armët e zjarrit më të njohura dhe më të përdorura në botë. Shkak ky i qëndrueshmërisë së tyre thelbësore në kushte të vështira, i kostos së ulët të prodhimit në krahasim me armët bashkëkohore perëndimore, i disponueshmërisë në pothuajse çdo rajon gjeografik dhe lehtësisë në përdorim. AK-47 prodhohet në shumë shtete dhe ka gjetur përdorim në shumë ushtri, si dhe në shumë trupa jo të rregullta nëpër të gjithë botën. Në vitin 2004, nga rreth 500 milion armë zjarri nëpër botë, përafërsisht 100 milion i takojnë familjes Kallashnikov, ndërsa nga këta, tre të katërtat janë AK-47-ta.

Variantet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prodhimi jashtë Bashkimit Sovketik dhe Federatës Ruse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Varianti ushtarak
Shqipëria Automatiku Shqiptar modeli 56 (ASH-78 Tip-1) Armë zjarri automatike shqiptare modeli 56 tipi 1 [Prodhuar në Çekin] (Kopje e tipit 56, klon i AKM-së)

Automatiku Shqiptar tipi 1982 (ASH-82) Armë zjarri automatike shqiptare tipi 1982 [Prodhuar në Çekin] (Kopje e AKMS-së)


Automatiku Shqiptar modeli 56 (ASH-78 Tip-2) Mitraloz i lehtë shqiptar [Prodhuar në Çekin] (Kopje e RPK-së)


Automatiku Shqiptar modeli 56 (ASH-78 Tip-3) Armë zjarri hibride automatike shqiptare modeli 56 tipi 3 [Prodhuar në Çekin]

Armenia K-3
Azerbaijxhani Khazri (AK-74M)
Bangladeshi Tipi kinez 56
Bulgaria AKK/AKKS (Type 3 AK-47/w)

AKKMS (AKMS), AKKN-47


AK-47M1


AK-47MA1/AR-M1


AKS-47M1


AKS-47S


AKS-47UF


AKS-93SM6


RKKS (RPK), AKT-47

Kamboxhia Tipi kinez 56, sovjetik AK-47, dhe AKM
Kina Tipi 56
Kolombia Galil ACE
Kosove AK Sopmod
Kroacia APS-95
Kuba AKM
Gjermania Lindore MPi-K/MPi-KS (AK-47/AKS)

MPi-KM, MPi-KMS-72, MPi-KMS-K


MPi-AK-74N, MPi-AKS-74N, MPi-AKS-74NK


KK-MPi Mod.69

Egjipti AK-47, Armë zjarri Misr (AKMS), Maadi ARM (AKM)
Etiopia AK-47, AK-103
Finlanda Rk 62, Valmet M76, Valmet M78, Rk 95 Tp
Hungaria AK-55

AKM-63, AMD-65M, AMP-69


AK-63F/D, AK-63MF


NGM-81

India INSAS, KALANTAK, INSAS

Trichy 7.62 mm

Irani KLS/KLF (AK-47/AKS), KLT (AKMS)
Iraku Tabuk
Izraeli IMI Galil: AR, ARM, SAR, MAR, Sniper, SR-99

Galil ACE

Italia Bernardelli VB-STD/VB-SR (Galil AR/SAR)
Nigeria OBJ-006
Korea e Veriut Type 58A/B, Type 68A/B, Type 88 (AKS-74)
Pakistani PK-10
Polonia pmK (kbk AK) / pmKS (kbk AKS) (AK-47/AKS)

kbkg wz. 1960, kbkg wz. 1960/72


kbk AKM / kbk AKMS (AKM/AKMS)


kbk wz. 1988 Tantal (5.45×39mm), skbk wz. 1989 Onyks


kbs wz. 1996 Beryl (5.56×45mm), kbk wz. 1996 Mini-Beryl

Romania PM md. 63/65 (AKM/AKMS), PM md. 80, PM md. 90

PA md. 86 (AK-74), eksportuar si AIMS-74


PM md. 90


PSL

Afrika e Jugut R4 assault rifle, Truvelo Raptor, Vektor CR-21
Sudani MAZ
Ukraina Vepr, Malyuk
SHBA Century Arms Model 39 (7.62x39mm), InterOrdnance AKM247, M214, Palmetto State Armory PSAK-47
Vietnami AKM-1 (AKM), TUL-1 (RPK), Galil Ace 31/32
Venezuela Lëshuar liçensa, fabrika në ndërtim
Jugosllavia/Serbia M-64, M-70, M-72, M-76, M-77, M-80, M-82, M-85, M-90, M-91, M-92, M-99, M-21

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  •  Commons: AK-47 – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale