Shalqiri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Fryti i shalqirit

Shalqiri (Citrullus lanatus) nga familja Cucurbitaceae. Fryti i shalqirit është në formë sferike deri në elipsoide që mund të peshojë nga 5 deri 20 kg i mbështjellur nga një lëvozhgë të gjelbër të çelur me shirita të gjelbërt të errët, me trashësi nga 2 deri 4 cm brenda së cilës ndodhet masa për ushqim në ngjyrë të kuqe të ndezur, por ka edhe shalqinj me ngjyrë të verdhë të çelur. Përmban shumë ujë dhe është i mirë për të sëmurët që vuajnë nga veshkat ka shije të ëmbël. Më së shumti kultivohet në vendet evropiane si Greqia, Shqipëria, Maqedonia, Italia dhe Spanja.

Shalqiri i verdhë