Shefik Xhaferoviq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shefik Xhaferoviq

Šefik Džaferović ( Zavidovići, 9 shtator 1957), politikani boshnjak , anëtar boshnjak i presidencës së BiH dhe nënkryetar SDA .

Rinia dhe lufta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Šefik Džaferović ka lindur në familjen e Salih dhe Hatka në Zavidoviq . Mbaroi shkollën fillore dhe shkollën e mesme në qytetin e tij të lindjes, kreu maturën në vitin 1975. Më pas u regjistrua në Fakultetin Juridik në Sarajevë, ku u diplomua në vitin 1979. Pas diplomimit ka punuar në institucione gjyqësore dhe policore. Nga viti 1979 deri në vitin 1986 ka punuar në Gjykatën Komunale dhe prej vitit 1986 deri më 1992 ka qenë gjykatës i Gjykatës së Qarkut në Zenicë . Pastaj u mor me avokaturë deri në 1993. Atë vit iu bashkua me PAD (SDA ). Në kohën e luftës në BiH ishte shef i CSB në Zenicë që nga viti 1994 dhe u emërua anëtar i Komitetit Ekzekutiv të SDA në Kuvendin Komunal të Zenicës. Pas luftës në vitin 1996, ai u bë sekretar i Agjencisë së Informacionit dhe Dokumentimit (AID). [1]

Karriera politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të njëjtin vit u emërua këshilltar i Qarkut Zenica-Doboj dhe pas zgjedhjeve të përgjithshme në vitin 1996 u zgjodh kryetar i kuvendit të qarkut. Kuvendi gjithashtu e zgjodhi për një të depuitet në Shtëpinë e Popujve të PFBiH . Vitin tjetër u emërua anëtar i Bordit Ekzekutiv të SDA. Tre vjet më vonë, në vitin 2000, ai u emërua zëdhënës i partisë. [1] Në zgjedhjet e përgjithshme të mbajtura atë vit, ishte bartës i listës SDA për kuvendin e qarkut, [2] megjithatë, ai nuk mori mjaft vota. [3] Megjithatë, Dhoma e Popujve të PFBiH e zgjodhi si të dërguar në Dhomën e Popujve të PS BiH . Vitin e ardhshëm ai u emërua Sekretar i Përgjithshëm i SDA. [1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Šefik Džaferović (na bošnjačkom). Centar za istraživačko novinarstvo. Pristupljeno 20. siječnja 2015.
  2. ^ Candidates for General Elections 2000 who will Appear on Ballots (na engleskom). Misija OESS-a za Bosnu i Hercegovinu. Pristupljeno 20. siječnja 2015.
  3. ^ Opći izbori 2000. - glasovi za kandidate. Misija OESS-a za Bosnu i Hercegovinu. Pristupljeno 20. siječnja 2015.