Shkolla e Mesme e Vjetër e Muzikës, Ruse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndërtesa e Muzeut Numizmatik, ish Shkolla e Mesme e Muzikës në Ruse

Shkolla e Mesme e Vjetër e Muzikës është një ndërtesë historike në Ruse, Bullgari, e vendosur në Rrugën 33 Borisova, e cila do të bëhet një muze dhe qendër kulturore numizmatike . Aktualisht është në proces restaurimi, me punë të mëdha tashmë të përfunduara që nga viti 2019.

Është ndërtuar në vitet 1900 – 1901 nga komuniteti protestant i Ruse për t’u përdorur nga shkollat gjermane protestante, si dhe për të akomoduar shtëpinë e saj të konviktit, kopshtin e fëmijëve dhe jetimoren. Fondet ( 320,000 marka ari gjermane ) u siguruan nga pastori lokal Theodor Wandemann. Ndërtesa me katër kate është krijuar nga arkitekti Udo Ribau dhe ndërtimi është mbikëqyrur nga inxhinierët Todor Tonev dhe Merbach. Stili arkitektonik është eklektik, duke kombinuar elementet e Rilindjes Neoklasike dhe Gotike dhe ndikimet e Evropës Veriore.

Shkolla gjermane u përurua në 5 tetor 1905 dhe u shpall një Shkollë e Mesme e Biznesit nga Ministria Bullgare e Ekonomisë në 1909. U ndoqën jo vetëm nga kolonia gjermane e qytetit, por edhe nga fëmijët e familjeve të shquara tregtare vendase. Gjatë Luftës së Parë Botërore, më 28 shtator 1918, shkolla, si pronë gjermane, u konfiskua nga autoritetet bullgare. Megjithëse u dëmtua nga zjarri rumun, ajo u rindërtua pas luftës dhe në mënyrë të njëpasnjëshme akomodoi Shkollën Franceze St Joseph për Boys, Shkollën e Mesme Petar Beron Junior (që nga viti 1935), Universitetin Shtetëror të Teknologjisë ( Universitetin e Ruse ), dhe shkollën e fabrikës lokale të makinerive bujqësore (ish-Fabrika Müllhaupt). Pas kësaj, ajo filloi të përdoret nga Shkolla e Mesme e Muzikës e Ruse. Në vitin 1973 u shpall monument kulture.

Dëmtuar rëndë nga tërmeti i Bukureshtit të vitit 1977, megjithëse ishte i përforcuar, ndërtesa u braktis dhe më pas u ble me ankand nga vëllezërit Bobokov në prill 2007. Të dy vëllezërit duhet të investojnë 1,000,000 në rindërtimin e ndërtesës dhe janë të detyruar ta shndërrojnë atë në një qendër kulturore dhe arti. Në vitin 2017, rinovimi filloi të shndërrojë ndërtesën në një muze privat.

Direkt pranë shkollës së vjetër është kisha Baptist e Ruse.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]