Jump to content

Shkolla profesionale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mësimi në një shkollë profesionale

Shkolla profesionale, ndonjëherë quhet edhe shkollë tregtare ose zanati , apo kolegj profesional, është një lloj institucioni arsimor, e ku, në varësi të vendit, mund ti referohet arsimit të mesëm ose post-sekondar, projektuar për të siguruar arsimin profesional, ose aftësitë teknike të nevojshme për të kryer detyra të veçanta dhe specifike të punës. Në rastin e arsimit të mesëm, këto shkolla ndryshojnë nga shkollat e mesme të larta të cilat zakonisht përgatisinë studentët të cilët synojnë të ndjekin arsimin e lartë, në vend se të hyjnë direkt në fuqinë punëtore. Në lidhje me arsimin e mesëm, shkollat profesionale, tradicionalisht dallohen nga kolegjet katër-vjeçare për nga fokusi i tyre në trajnimin specifik punues (praktikë) për studentët, të cilët zakonisht janë të lidhur për një veprimtari tregtare, në vend se të afrojnë trajnim akademik për studentët duke ndjekur një disiplinë profesionale. Përderisa shumë shkolla në masë të madhe kanë aderuar në këtë konventë, fokusi thjesht profesional i shkollave të tjera tregtare filloi të zhvendoset në vitet 1990 "drejt një përgatitjeje më të gjerë që zhvillon aftësitë akademike", si dhe ato teknike të nxënësve të tyre në një drejtim më të gjerë. [1]

  1. ^ "Information Literacy in Vocational Education: A Course Model". White-Clouds.com. 2 sht 2006. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]