Shtetësia e Bashkimit Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Evropës.

Shtetësia e Bashkimit Evropian u jepet të gjithë qytetarëve të shteteve anëtare të Bashkimit Evropian (BE). Ajo u krijua zyrtarisht me miratimin e Traktatit të Mastrihtit të vitit 1992, në të njëjtën kohë me krijimin e BE-së. Shtetësia e BE-së është shtesë, pasi nuk zëvendëson shtetësinë kombëtare.[1][2] Ajo u ofron qytetarëve të BE-së të drejta, liri dhe mbrojtje ligjore të disponueshme sipas ligjit të BE-së.

Qytetarët e BE-së kanë lirinë e lëvizjes dhe lirinë e vendosjes dhe punësimit në të gjithë BE-në. Ata janë të lirë të tregtojnë dhe transportojnë mallra, shërbime dhe kapital përmes kufijve shtetërorë të BE-së, pa kufizime në lëvizjen e kapitalit apo tarifat.[3] Qytetarët e BE-së kanë të drejtë të votojnë dhe të konkurrojnë si kandidatë në zgjedhje të caktuara (shpesh lokale) në shtetin anëtar ku ata jetojnë që nuk është shteti i tyre i origjinës, ndërkohë që votojnë për zgjedhjet e BE-së dhe marrin pjesë në një Iniciativë Qytetare Evropiane (ECI). ).

Shtetësia e BE-së i jep të drejtën e mbrojtjes konsullore nga ambasadat e shteteve të tjera anëtare të BE-së kur shteti i shtetësisë së një individi nuk përfaqësohet nga një ambasadë ose konsullatë në vendin e huaj në të cilin ata kërkojnë mbrojtje ose lloje të tjera ndihme.[4] Qytetarët e BE-së kanë të drejtë t'i drejtohen drejtpërdrejt Parlamentit Evropian, Ombudsmanit Evropian dhe agjencive të BE-së, në cilëndo nga gjuhët e Traktatit të BE-së,[5] me kusht që çështja e ngritur të jetë brenda kompetencës së atij institucioni.[6]

Qytetarët e BE-së kanë mbrojtjen ligjore të ligjit të BE-së,[7] duke përfshirë Kartën e të Drejtave Themelore të BE-së[8] dhe aktet dhe direktivat në lidhje me mbrojtjen e të dhënave personale, të drejtat e viktimave të krimit, parandalimin dhe luftimin e trafikimit të qenieve njerëzore, pagesën e barabartë, si dhe mbrojtjen nga diskriminimi në punësim për shkak të fesë apo besimit, orientimit seksual dhe moshës.[9][10] Zyra e Ombudsmanit Evropian mund të kontaktohet drejtpërdrejt nga qytetarët e BE-së.[11]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "EUR-Lex - 12012E/TXT - EN - EUR-Lex". eur-lex.europa.eu (në anglisht). Marrë më 2020-11-10.
 2. ^ "Residence rights when living abroad in the EU". Your Europe - Citizens. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "The Four Freedoms". Arkivuar nga origjinali më 14 mars 2017. Marrë më 2 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Article 20(2)(c) of the Treaty on the Functioning of the European Union.
 5. ^ "Official Journal C 326/2012". eur-lex.europa.eu. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Uprawnienia wynikające z obywatelstwa UE". ue.wyklady.org. Marrë më 2 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Fact Sheets on the European Union | European Parliament". www.europarl.europa.eu. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "What does Brexit mean for equality and human rights in the UK? – Equality and Human Rights Commission". equalityhumanrights.com. Arkivuar nga origjinali më 16 prill 2017. Marrë më 2 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "What does Brexit mean for equality and human rights in the UK? – Equality and Human Rights Commission". equalityhumanrights.com. Arkivuar nga origjinali më 16 prill 2017. Marrë më 2 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "European Commission, official website". European Commission - European Commission. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Co nam daje obywatelstwo Unii Europejskiej – czyli korzyści płynące z obywatelstwa UE". lci.org.pl. Arkivuar nga origjinali më 7 tetor 2014. Marrë më 2 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)