Siguria kolektive

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Siguria kolektive mund të kuptohet si një marrëveshje sigurie, politike, rajonale ose globale, në të cilën çdo shtet në sistem pranon se siguria e njërit është shqetësimi i të gjithëve, dhe për këtë arsye angazhohet për një përgjigje kolektive ndaj kërcënimeve dhe shkeljeve të paqen. Siguria kolektive është më ambicioze se sistemet e aleancës së sigurisë ose mbrojtjes kolektive në atë që synon të përfshijë tërësinë e shteteve brenda një rajoni ose në të vërtetë globalisht, dhe të adresojë një gamë të gjerë kërcënimesh të mundshme. Ndërsa siguria kolektive është një ide me një histori të gjatë, zbatimi i saj në praktikë ka rezultuar problematik. Duhet të plotësohen disa parakushte që të ketë një shans për të punuar. Është teoria ose praktika e shteteve që zotohen të mbrojnë njëri-tjetrin për të penguar agresionin ose për të vënë në shënjestër një shkelës nëse rendi ndërkombëtar është shkelur.

Siguria kolektive përmendet edhe me shprehjen "sulmi ndaj njërit është sulm ndaj të gjithëve". Megjithatë, përdorimi i kësaj fraze gjithashtu i referohet shpesh nenit 5 të Traktatit të Atlantikut të Veriut, dispozitës së sigurisë kolektive në kartën e NATO-s.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]