Simbolet e shënimeve të shahut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjatë shënimit të lojërave të shahut, komentuesit shpesh përdorin simbole shënimesh të njohura gjerësisht. Pikëpyetjet dhe pikëçuditset që tregojnë një lëvizje si të keqe ose të mirë janë të kudogjendura në literaturën e shahut.[1] Disa botime të destinuara për një audiencë ndërkombëtare, të tilla si Chess Informator, kanë një gamë të gjerë simbolesh shtesë që tejkalojnë pengesat gjuhësore.[2]

Simbolet e zakonshme për vlerësimin e meritave të një lëvizjeje janë "??", "?", "?!", "!?", "!", dhe "!!". Simboli i zgjedhur i bashkëngjitet tekstit që përshkruan lëvizjen (p.sh. Re7? ose Kh1!?); shih Notacioni algjebrik i shahut.

Përdorimi i këtyre simboleve të shënimeve është subjektiv, pasi shënues të ndryshëm përdorin të njëjtat simbole ndryshe.

Simbolet e vlerësimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëvizjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëvizni simbolet e vlerësimit, duke rritur efektivitetin e lëvizjes:

?? (Gafë)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pikëpyetja e dyfishtë "??" tregon një gafë, një lëvizje shumë të keqe që përkeqëson rëndë pozicionin e lojtarit.[2] Lëvizjet tipike që marrin pikëpyetje të dyfishta janë ato që anashkalojnë një taktikë që fiton materiale të konsiderueshme ose anashkalojnë një shahmat. Një lëvizje e denjë "??" zakonisht rezulton në një pozicion të humbur menjëherë. Herë pas here, shenja përdoret për një lëvizje që e shndërron një pozicion të fituar në një barazim. Megjithëse më të zakonshme në mesin e lojtarëve më pak me përvojë, gafët ndodhin në të gjitha nivelet e lojës.

? (gabim)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një pikëpyetje e vetme "?" tregon se shënuesi mendon se lëvizja është një gabim dhe se nuk është dashur të luhet.[2] Gabimet shpesh çojnë në humbje të tempos, materialit, ose përndryshe një përkeqësim të pozicionit të lojtarit. Natyra e një gabimi mund të jetë më shumë strategjik sesa taktik; në disa raste, lëvizja që merr një pikëpyetje mund të jetë një lëvizje për të cilën është e vështirë të gjesh një përgënjeshtrim. Një lëvizje që anashkalon një kombinim brilant të ardhshëm nga kundërshtari rrallë do të merrte më shumë se një pikëpyetje, për shembull.

?! (Lëvizje e dyshimtë)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky simbol është i ngjashëm me "!?" (më poshtë), por zakonisht tregon se shënuesi beson se lëvizja është e dyshimtë[2] ose e diskutueshme, por ndoshta ka merita. "?!" mund të tregojë gjithashtu se shënuesi beson se lëvizja është e dobët/meriton kritika, por jo aq e keqe sa të garantojë një "?". Një sakrificë që çon në një sulm të rrezikshëm ndaj të cilit kundërshtari duhet të jetë në gjendje të mbrohet nëse luan mirë, mund të marrë një "?!". Përndryshe, kjo mund të tregojë një lëvizje që është objektivisht e keqe, por që krijon një kurth tërheqës.

!? (Lëvizje interesante)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"!?" është një nga simbolet më të diskutueshme. Libra të ndryshëm kanë përkufizime paksa të ndryshme. Ndër përkufizimet janë "lëvizja interesante, por ndoshta jo më e mira", "lëvizja që meriton vëmendje",[2] "lëvizja sipërmarrëse" dhe "lëvizja e rrezikshme". Zakonisht kjo tregon se lëvizja çon në lojë emocionuese ose të egër, por që vlerësimi objektiv i lëvizjes është i paqartë. Gjithashtu përdoret shpesh kur një lojtar vendos një kurth dinake në një pozicion të humbur. Lëvizjet tipike që marrin një "!?" janë ato që përfshijnë sakrifica spekulative ose sulme të rrezikshme që mund të rezultojnë të pabaza.

Andrew Soltis thirri me shaka "!?" simboli i shënuesit dembel të cilit i duket interesante një lëvizje, por nuk mund të shqetësohet të kuptojë nëse është e mirë apo e keqe.[3]

! (Lëvizje e mirë)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një pikëçuditëse ("!") tregon një lëvizje të mirë[2] - veçanërisht atë që është befasuese ose që kërkon aftësi të veçanta. Simboli mund të interpretohet gjithashtu si "lëvizja më e mirë". Shënuesit zakonisht janë disi konservatorë me përdorimin e këtij simboli.

Arsyet për dhënien e simbolit ndryshojnë shumë ndërmjet shënuesve; mes tyre janë risi të forta hapëse, përparime në kohën e duhur, sakrifica të shëndosha, lëvizje që vendosin kurthe në pozicione të humbura, lëvizje që shmangin kurthe të tilla dhe zgjedhje të mira psikologjike në hapje.

!! (Lëvizje e shkëlqyer)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pikëçuditëset e dyfishta ("!!") përdoret për lëvizje shumë të forta,[2] zakonisht lëvizje të vështira për t'u gjetur të cilat kërkojnë një nivel të lartë aftësie dhe llogaritjeje. Shembujt përfshijnë sakrifica të shëndosha të sasive të mëdha materiale dhe lëvizje kundërintuitive që rezultojnë shumë të fuqishme. Për shembull, në atë që njihet si Loja e Shekullit, shënuesit zakonisht i japin një pikëçuditëse të dyfishtë lëvizjes 17...Be6 të 13-vjeçarit Bobby Fischer, duke sakrifikuar mbretëreshën.

Të tjerë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa shkrimtarë kanë përdorur tre ose më shumë pikëçuditëse ("!!!") për lëvizje jashtëzakonisht të shkëlqyera. Për shembull, kur shënoi Rotlewi–Rubinstein 1907,[4] Hans Kmoch i dha Rubinstein-it 22...Rxc3 tri pikëçuditëse. Po kështu, një gabim jashtëzakonisht i keq mund t'i jepen tre ose më shumë pikëpyetje ("???"). Shumica e shkrimtarëve dhe redaktorëve të shahut i konsiderojnë këto simbole të panevojshme.

Disa shkrimtarë kanë përdorur kombinime të pazakonta të pikëpyetjeve dhe pasthirrmave (p.sh. "!!?", "?!?", "??!") për lëvizje veçanërisht të pazakonta, spektakolare ose të diskutueshme, por këto nuk kanë asnjë kuptim të pranuar përgjithësisht dhe zakonisht përdoren për qëllime humori ose argëtimi.

Ndonjëherë simbolet e shënimeve vendosen në kllapa, p.sh. "(?)", "(!)". Shkrimtarë të ndryshëm i kanë përdorur këto në mënyra të ndryshme; për shembull, Ludek Pachman përdori "(?)" për të treguar një lëvizje që ai e konsideronte inferiore, por që nuk dëshironte të komentonte më tej; Simon Webb e përdori atë për të treguar një lëvizje që është objektivisht e shëndoshë, por sipas mendimit të tij ishte një zgjedhje e dobët psikologjike; dhe Robert Hübner e përdori atë për të treguar një lëvizje që është e pasaktë dhe e bën detyrën e lojtarit më të vështirë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Chess Analysis Symbols" (PDF). chesscenter.net (në anglisht). C&O Family Chess Center. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2018-01-16. Marrë më 2014-07-29.
  2. ^ a b c d e f g Matanović, Aleksander, red. (1973). Šahovski Informator [Chess Informant] (në serbisht). Vëll. 14. Belgrade. fq. 8–9.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
  3. ^ Chess to Enjoy-Eternal Questions, published in Chess Life, March 2000, pp. 12–13.
  4. ^ "Georg Rotlewi vs Akiba Rubinstein (1907) Rubinstein's Immortal". www.chessgames.com (në anglisht). Marrë më 2022-03-08.