Jump to content

Sindikata e punëtorëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Punëtorët e rrobave në grevë, Qyteti i Nju Jorkut, më 1913.

Sindikata e punëtorëve është një organizatë punëtorësh, qëllimi i të cilëve është ruajtja ose përmirësimi i kushteve të punësimit të tyre,[1] si arritja e pagave dhe përfitimeve më të mira, përmirësimi i kushteve të punës, përmirësimi i standardeve të sigurisë, vendosja e procedurave të ankesës, zhvillimi i rregullave që rregullojnë statusin e punonjësve (rregullat që rregullojnë promovimet, kushtet e arsyeshme për përfundimin e punës) dhe mbrojtja dhe rritja e fuqisë negociuese të punëtorëve.

Sindikatat zakonisht financojnë zyrat e tyre qendrore dhe funksionet e ekipit ligjor përmes tarifave të vendosura rregullisht të quajtura detyrime sindikale. Përfaqësuesit e sindikatave në fuqinë punëtore zakonisht përbëhen nga vullnetarë në vendin e punës, të cilët shpesh emërohen nga anëtarët përmes zgjedhjeve të brendshme demokratike. Sindikata, nëpërmjet një komiteti drejtues të zgjedhur dhe negociues, bën pazare me punëdhënësin në emër të anëtarëve të saj, të njohur si rang dhe file, dhe negocion kontratat e punës (marrëveshjet kolektive) me punëdhënësit.

Sindikatat mund të organizojnë një seksion të caktuar punëtorësh të kualifikuar ose të pakualifikuar (sindikata artizanale),[2] një seksion kryq punëtorësh nga profesione të ndryshme (sindikata e përgjithshme), ose një përpjekje për të organizuar të gjithë punëtorët brenda një industrie të caktuar (sindikata industriale). Marrëveshjet e negociuara nga një sindikatë janë të detyrueshme për anëtarët e radhës dhe punëdhënësin, dhe në disa raste për punëtorët e tjerë që nuk janë anëtarë. Sindikatat tradicionalisht kanë një kushtetutë që detajon qeverisjen e njësisë së tyre të negociatave dhe gjithashtu kanë qeverisje në nivele të ndryshme të qeverisjes në varësi të industrisë që i lidh ata ligjërisht me negociatat dhe funksionimin e tyre.

Me origjinë në Britaninë e Madhe, sindikatat u bënë të njohura në shumë vende gjatë Revolucionit Industrial. Sindikatat mund të përbëhen nga punëtorë individualë, profesionistë, punëtorë të kaluar, studentë, praktikantë ose të papunë. Dendësia e sindikatave, ose përqindja e punëtorëve që i përkasin një sindikate, është më e larta në vendet nordike.[3][4]

  1. ^ Webb & Webb 1920.
  2. ^ Poole, M., 1986. Industrial Relations: Origins and Patterns of National Diversity. London UK: Routledge.
  3. ^ "Trade Union". stats.oecd.org. Marrë më 2021-05-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Industrial relations". ILOSTAT. Marrë më 9 tetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)