Sindroma Asperger

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sindroma Asperger
Një djalë me Asperger duke luajtur me struktura molekulare.
Interesa të kufizuara ose sjellje të përsëritura, të tilla si interesi i këtij djali për të luajtur me një model molekulash prej lodre, mund të jenë tipare të Asperger.
SpecialitetPsikiatri
SimptomatProbleme me ndërveprimin shoqëror, komunikimin jo-verbal, interesat e kufizuara, sjellje të përsëritura[1]
KomplikimetIzolim social, probleme me punësimin, stres në familje, bullizim, dëmtim i vetes[2]
FillimiPërpara moshës 2 vjeçare[1]
KohëzgjatjaAfatgjatë[1]
Shkaktar(ë)Të panjohura[1]
Metoda diagnoztifikueseBazuar në simptomat[3]
MjekimiPër kushtet shoqëruese[4]
Shpeshtësia37.2 milion (2015)[5]

Sindroma Asperger (SA), e njohur gjithashtu si Asperger, është një çrregullim zhvillimi i karakterizuar nga vështirësi të konsiderueshme në ndërveprimin shoqëror dhe komunikimin joverbal, shoqëruar nga modele të kufizuara dhe të përsëritura të sjelljes dhe interesave. [1] Si një çrregullim më i butë i spektrit të autizmit (ҪSA), ai ndryshon nga ҪSA-të e tjera nga gjuha dhe inteligjenca relativisht normale. [6] Ngathtësia fizike dhe përdorimi i pazakontë i gjuhës janë të zakonshme, edhe pse nuk kërkohen për diagnozë. [7] [8] Shenjat shfaqen përgithësisht përpara moshës 2 vjeçare e në shumicën e rasteve zgjasin gjatë gjithë jetës së një personi. [1]

Shkaku i saktë i sindromës Asperger është i panjohur. [1] Ndërsa në pjesën më të madhe të rasteve është e trashëguar, ende nuk është përcaktuar përfundimisht gjenetika që fshihet nën të. [7] [9] Besohet gjithashtu se faktorët mjedisorë luajnë një rol. [1] Imazheria e trurit nuk ka identifikuar një gjendje mjekësore të përbashkët kronike. [7] Në vitin 2013, diagnoza për Asperger u hoq nga Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Ҫrregullimeve Mendore (DSM-5) dhe individët me këto simptoma tani përfshihen brenda çrregullimeve të spektrit të autizmit, së bashku me autizmin dhe çrregullimin pervaziv të zhvillimit të paspecifikuar gjetiu (PDD-NOS). [1] [10] Mbetet brenda Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve ( ICD-11 ) që prej vitit 2019 si një nënlloj i çrregullimeve të spektrit të autizmit. [11] [12]

Nuk ekziston një trajtim i vetëm dhe efektshmëria e ndërhyrjeve të veçanta mbështetet vetëm në të dhëna të kufizuara. [7] Trajtimi ka për qëllim rrallimin e rutinave obsesive ose të përsëritura dhe përmirësimin e aftësive të komunikimit dhe ngathtësisë fizike. [4] Ndërhyrjet mund të përfshijnë trajnimin për aftësitë sociale, terapinë konjitive të sjelljes, terapinë fizike, terapinë e të folurit, trajnimin e prindërve dhe mjekimet për problemet shoqëruese, të tilla si humori ose ankthi. [4] Shumica e fëmijëve përmirësohen gjatë rritjes por vështirësitë sociale dhe komunikuese përgjithësisht vazhdojnë. [13] Disa studiues dhe individë në spektrin e autizmit kanë mbështetur një ndryshim në qëndrime drejt pikëpamjes se çrregullimet e spektrit të autizmit përbëjnë diçka ndryshe më tepër se një sëmundje që duhet trajtuar ose kuruar. [14] [15]

Në vitin 2015, Asperger u përllogarit të prekë 37.2 milionë individë në mbarë botën. [5] Çrregullimet e spektrit të autizmit prekin meshkujt më shpesh sesa femrat dhe në shumicën e rasteve, femrat diagnostikohen në një moshë më të vonë. [16] [17] Sindroma është emëruar pas pediatrit austriak Hans Asperger, i cili në vitin 1944 përshkroi fëmijët nën kujdesin e tij, të cilët krijonin miqësi me vështirësi, nuk kuptonin gjestet apo ndjenjat e të tjerëve, përfshiheshin në biseda të njëanshme për interesat e tyre të preferuara dhe ishin të ngathët. [18] Koncepti modern i sindromës Asperger u shfaq në vitin 1981 dhe përjetoi një periudhë popullarizimi. [19] [20] [21] U shndërrua në një diagnozë të standardizuar në fillim të viteve 1990. [22] Mbeten ende shumë pikëpyetje dhe polemika. [13] Ka dyshime nëse ndryshon nga autizmi me funksion të lartë (AFL). [23] Pjesërisht për shkak të kësaj, përqindja e individëve të prekur nuk është përcaktuar plotësisht. [7]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h i "Autism Spectrum Disorder". National Institute of Mental Health (në anglisht). shtator 2015. Arkivuar nga origjinali më 12 mars 2016. Marrë më 12 mars 2016.
 2. ^ "Autism spectrum disorder - Symptoms and causes". Mayo Clinic (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 14 korrik 2019. Marrë më 13 korrik 2019.
 3. ^ "Autism Spectrum Disorders – Pediatrics". Merck Manuals Professional Edition (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 26 janar 2019. Marrë më 26 janar 2019.
 4. ^ a b c National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) (31 korrik 2007). "Asperger syndrome fact sheet" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 21 gusht 2007. Marrë më 24 gusht 2007. NIH Publication No. 05-5624.
 5. ^ a b Vos T, Allen C, Arora M, Barber RM, Bhutta ZA, Brown A, etj. (GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators) (tetor 2016). "Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet (në anglisht). 388 (10053): 1545–602. doi:10.1016/S0140-6736(16)31678-6. PMC 5055577. PMID 27733282.
 6. ^ "F84.5 Asperger syndrome". World Health Organization (në anglisht). 2015. Arkivuar nga origjinali më 2 nëntor 2015. Marrë më 13 mars 2016.
 7. ^ a b c d e McPartland J, Klin A (tetor 2006). "Asperger's syndrome". Adolescent Medicine Clinics (në anglisht). 17 (3): 771–88, abstract xiii. doi:10.1016/j.admecli.2006.06.010 (jo aktiv 2020-06-04). PMID 17030291.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI që nga qershor 2020 (lidhja)
 8. ^ Baskin JH, Sperber M, Price BH (2006). "Asperger syndrome revisited". Reviews in Neurological Diseases (në anglisht). 3 (1): 1–7. PMID 16596080.
 9. ^ Klauck SM (qershor 2006). "Genetics of autism spectrum disorder". European Journal of Human Genetics (në anglisht). 14 (6): 714–20. doi:10.1038/sj.ejhg.5201610. PMID 16721407.
 10. ^ "Autism Spectrum Disorder". National Institute of Mental Health (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 mars 2016. Marrë më 12 mars 2016.
 11. ^ "Asperger syndrome". Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD) – an NCATS Program (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 14 tetor 2019. Marrë më 26 janar 2019.
 12. ^ "ICD-11". icd.who.int (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 19 nëntor 2019. Marrë më 12 shkurt 2019.
 13. ^ a b Woodbury-Smith MR, Volkmar FR (janar 2009). "Asperger syndrome". European Child & Adolescent Psychiatry (Submitted manuscript) (në anglisht). 18 (1): 2–11. doi:10.1007/s00787-008-0701-0. PMID 18563474. Arkivuar nga origjinali më 31 mars 2019. Marrë më 6 gusht 2020.
 14. ^ Clarke J, van Amerom G (2007). "'Surplus suffering': differences between organizational understandings of Asperger's syndrome and those people who claim the 'disorder'". Disability & Society (në anglisht). 22 (7): 761–76. doi:10.1080/09687590701659618.
 15. ^ Baron-Cohen S (2002). "Is Asperger syndrome necessarily viewed as a disability?". Focus Autism Other Dev Disabl (në anglisht). 17 (3): 186–91. doi:10.1177/10883576020170030801.
 16. ^ Ferri, Fred F. (2014). Ferri's Clinical Advisor 2015 (E-Book) (në anglisht). Elsevier Health Sciences. fq. 162. ISBN 9780323084307. Arkivuar nga origjinali më 14 prill 2021. Marrë më 6 gusht 2020.
 17. ^ Lai MC, Baron-Cohen S (nëntor 2015). "Identifying the lost generation of adults with autism spectrum conditions". The Lancet. Psychiatry (në anglisht). 2 (11): 1013–27. doi:10.1016/S2215-0366(15)00277-1. PMID 26544750.
 18. ^ Frith, Uta (1991). "'Autistic psychopathy' in childhood". Autism and Asperger Syndrome (në anglisht). Cambridge: Cambridge University Press. fq. 37–92. ISBN 978-0-521-38608-1.
 19. ^ Klin A, Pauls D, Schultz R, Volkmar F (prill 2005). "Three diagnostic approaches to Asperger syndrome: implications for research". Journal of Autism and Developmental Disorders (në anglisht). 35 (2): 221–34. doi:10.1007/s10803-004-2001-y. PMID 15909408.
 20. ^ Wing L (1998). "The history of Asperger syndrome". përmbledhur nga Schopler E, Mesibov GB, Kunce LJ (red.). Asperger syndrome or high-functioning autism? (në anglisht). New York: Plenum press. fq. 11–25. ISBN 978-0-306-45746-3. Arkivuar nga origjinali më 13 mars 2016.
 21. ^ Woodbury-Smith M, Klin A, Volkmar F (prill 2005). "Asperger's syndrome: a comparison of clinical diagnoses and those made according to the ICD-10 and DSM-IV". Journal of Autism and Developmental Disorders (në anglisht). 35 (2): 235–40. doi:10.1007/s10803-004-2002-x. PMID 15909409.
 22. ^ Baker, Linda (2004). Asperger's Syndrome: Intervening in Schools, Clinics, and Communities (në anglisht). Routledge. fq. 44. ISBN 978-1-135-62414-9. Arkivuar nga origjinali më 13 mars 2016.
 23. ^ Klin A (maj 2006). "[Autism and Asperger syndrome: an overview]". Revista Brasileira de Psiquiatria (në anglisht). 28 Suppl 1 (suppl 1): S3–11. doi:10.1590/S1516-44462006000500002. PMID 16791390.