Jump to content

Sistemi i referimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

fizikë dhe astronomi, një sistem referimi (ose kornizë referimi ) është një sistem koordinativ abstrakt, origjina, orientimi dhe shkalla e të cilit specifikohen nga një grup pikash referimi - pika gjeometrike, pozicioni i të cilave identifikohet matematikisht (me vlerat e koordinatave numerike) dhe fizikisht (të sinjalizuar nga disa shënues). [1]

Për n dimensione, n + 1 pika referimi janë të mjaftueshme për të përcaktuar plotësisht një sistem referimi. Duke përdorur koordinatat karteziane drejtkëndore, një kornizë referimi mund të përcaktohet me një pikë referimi në origjinë dhe një pikë referimi në një largësi njësi përgjatë secilit prej n boshteve koordinative.

relativitetin e Ajnshtajnit, sistemet e referencës përdoren për të specifikuar marrëdhënien midis një vëzhguesi në lëvizje dhe dukurisë nën vëzhgim. Në këtë kontekst, termi shpesh bëhet sistemi i vëzhgues i referencës (ose kornizë e referencës vëzhguese ), që nënkupton se vëzhguesi është në prehje në sistem, megjithëse jo domosdoshmërisht i vendosur në origjinën e tij. Një sistem referimi relativist përfshin (ose nënkupton) kohën koordinative, e cila nuk barazohet nëpër sisteme të ndryshme referimi që lëvizin relativisht ndaj njëri-tjetrit. Situata kështu ndryshon nga relativiteti Galileas, në të cilin të gjitha kohët e mundshme të koordinatave janë në thelb të njëvlershme. [ citim i nevojshëm ]

  1. ^ Kovalevsky, J.; Mueller, Ivan I. (1989). "Introduction". Reference Frames. Astrophysics and Space Science Library. Vëll. 154. Dordrecht: Springer Netherlands. fq. 1–12. doi:10.1007/978-94-009-0933-5_1. ISBN 978-94-010-6909-0. ISSN 0067-0057. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)