Skema piramidale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Progresi i paqëndrueshëm eksponencial i një skeme klasike piramidale në të cilën çdo anëtari kërkohet të rekrutojë 6 njerëz të rinj. 2.2 miliardë njerëzve në shtresën e 12-të do t'u kërkohet të rekrutojnë 13.1 miliardë njerëz më shumë për shtresën e 13-të, për të mbështetur skemën, por kjo është më e madhe se popullsia e botës.

Një skemë piramidale është një model biznesi që rekruton anëtarë nëpërmjet një premtimi për pagesa ose shërbime për regjistrimin e të tjerëve në skemë, në vend që të ofrojë investime ose shitje të produkteve. Ndërsa rekrutimi shumëfishohet, rekrutimi bëhet shpejt i pamundur dhe shumica e anëtarëve nuk janë në gjendje të përfitojnë; si të tilla, skemat piramidale janë të paqëndrueshme dhe shpesh të paligjshme.

Skemat piramidale kanë ekzistuar për të paktën një shekull në forma të ndryshme. Disa plane marketingu me shumë nivele janë klasifikuar si skema piramidale.[1]

Koncepti dhe modelet bazë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në një skemë piramidale, një organizatë detyron individët që dëshirojnë të bashkohen të bëjnë një pagesë. Në këmbim, organizata u premton anëtarëve të saj të rinj një pjesë të parave të marra nga çdo anëtar shtesë që ata rekrutojnë. Një pjesë të këtyre pagesave marrin edhe drejtorët e organizatës (ata në majë të piramidës). Për drejtorët, skema është potencialisht fitimprurëse – pavarësisht nëse bëjnë ndonjë punë apo jo, anëtarësimi i organizatës ka një nxitje të fortë për të vazhduar rekrutimin dhe dërgimin e parave në majën e piramidës.

Organizata të tilla rrallë përfshijnë shitje të produkteve ose shërbimeve me vlerë. Pa krijuar asnjë mall ose shërbim, të vetmet flukse të të ardhurave për skemën janë rekrutimi i më shumë anëtarëve ose kërkimi i më shumë parave nga anëtarët aktualë. Sjellja e skemave piramidale ndjek nga afër matematikën në lidhje me rritjen eksponenciale. Çdo nivel i piramidës është shumë më i madh se ai para saj. Që një skemë piramidale të fitojë para për të gjithë ata që regjistrohen në të, do të duhej të zgjerohej pafundësisht. Kur skema në mënyrë të pashmangshme mbaron nga rekrutët e rinj, pa burime të tjera të ardhurash, ajo shembet. Meqenëse termat më të mëdhenj në këtë sekuencë gjeometrike janë në fund, shumica e njerëzve do të jenë në nivelet më të ulëta të piramidës; në përputhje me rrethanat, shtresa e poshtme e piramidës përmban shumicën e njerëzve. Njerëzit që punojnë për skemat piramidale përpiqen të promovojnë kompaninë aktuale në vend të produktit që po shesin. Përfundimisht, të gjithë njerëzit në nivelet më të ulëta të piramidës nuk fitojnë para; vetëm njerëzit në krye nxjerrin fitim.[2]

Njerëzit në shtresat e sipërme të piramidës zakonisht përfitojnë, ndërsa ata në shtresat e poshtme zakonisht humbasin para. Meqenëse shumica e anëtarëve në skemë janë në fund, shumica e pjesëmarrësve nuk do të fitojnë para. Në veçanti, kur skema shembet, shumica e anëtarëve do të jenë në shtresat e poshtme dhe kështu nuk do të kenë asnjë mundësi për të përfituar nga skema; megjithatë, ata tashmë do të kenë paguar për t'u bashkuar. Prandaj, një skemë piramidale karakterizohet nga disa njerëz (përfshirë krijuesit e skemës) që bëjnë shuma të mëdha parash, ndërsa anëtarët e mëvonshëm humbasin para. Për këtë arsye, ato konsiderohen si mashtrime.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Smith, Rodney K. (1984). Multilevel Marketing. Baker Publishing Group. fq. 45. ISBN 0-8010-8243-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Pyramid Schemes". Federal Bureau of Investigation (në anglishte amerikane). Marrë më 2019-04-18.
  3. ^ Commission, Australian Competition and Consumer (14 maj 2015). "Pyramid schemes". Australian Competition and Consumer Commission. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)