Skolioza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skolioza

Skolioza (/ ˌskɒlɪoʊsɪs /; [1] nga greqishtja e lashtë: scoliosis σκολίωσης "lakimi" përfaqëson të shtrembëruarit anësor të boshtit të kurrizit.Skolioza mund të paraqitet në anën e majtë ose të djathtë të trupit. Skolioza është klasifikuar si në mënyrë tipike ose si e lindur ( e shkaktuar nga anomalitë vertebrale prezente gjatë lindjes),idiopatike(shkaqe të panjohura,nën-klasifikohet si foshnjor, mitur,adoleshent apo i rritur,duke u bazuar në kohën qe ka ndodhur),ose sekondare në një gjendje primare. Skolioza sekondare mund të jetë rezultat i një gjendje neuromuskulare(p.sh spina bifida,paralizë cerebrale,atrofi muskulare kurrizore, apo trauma fizike)ose sindroma të tilla si deformiteti Chiari.


Shenjat dhe Simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit të cilët kanë arritur pjekurinë skeletore janë më pak të ngjarë që të ketë një rast të përkeqësuar.Disa raste të rënda të skoliozes mund të çojnë në zvogëlimin e kapacitetit të mushkërive, presion te ushtruar në zemër, dhe kufizim ne aktivitete fizike.

Shenjat e skoliozes mund të përfshijnë: • muskulaturë e pabarabartë në njërën anë të shtyllës kurrizore • Pjesë e dalë e brinjës apo ngritje e supeve, e shkaktuar nga rrotullimi i brinjëve të kafazit në skoliozen e krahërorit. • Ije të pabarabarta,krahë apo gjatësi të këmbës • Veprim i ngadalshem nervor ( ne disa raste )Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka shumë shkaqe të skoliozes, duke përfshirë deformime spinale kongjenitale (të pranishmëve në lindje, apo të trashëguara, ose të shkaktuara nga mjedisi), problemet neuromuskulare, kushtet gjenetike, dhe pabarazi në gjatësi të gjymtyrëve.Shkaqe të tjera për skolioze përfshijnë paralizë cerebrale, spina bifida, distrofi muskulare, atrofi muskulare kurrizore dhe tumoret.Rreth 65% e rasteve te skoliozes janë idiopatike, rreth 15% janë të lindura dhe rreth 10% janë të mesme në një sëmundje neuromuskular. Skolioza idiopatike adoleshente (AIS) nuk ka asnjë agjent të qartë shkakësor, dhe besohet në përgjithësi të jetë multifaktoriale, edhe pse besohet se gjenetika mund te luaj një rol.Përhapja e skoliozes është 1% deri në 2% në mesin e adoleshentëve, megjithatë mundësi e progresionit midis adoleshentëve me një kënd Cobb prej më pak se 20 ° është rreth 10% deri në 20%. Skolioza kongjenitale mund t'i atribuohet një deformimi spinal gjatë javëve tre deri në gjashtë në uterus. Kjo është rezultat ose i një dështimit të formimit, një dështim i segmentimit, ose një kombinim te stimujve. Ky rezultat i segmentimit të pakompletuar dhe abnormal është nje vertebër e formuar jonormal,nganjëherë e ndërfutur në një vertebër normale apo vertebër e ndërfutur në mënyrë të njëanshme,duke çuar tek lakime anormale anësore të shtyllës kurrizore. Skolioza sekondare- për shkak të kushteve neuropatike dhe miotike mund të rezultojë në një humbje të mbështetjes muskulare për shtyllën kurrizore që rezulton në shtyllën kurrizore duke u tërhequr në drejtime të parregullt. Disa kushte të cilat mund të shkaktojnë skoliozen sekondare përfshijnë distrofi muskulare, atrofi muskulare spinale, poliomieliti, paralizë cerebrale, trauma të palcës kurrizore, dhe miotini. Skolioza shpesh paraqitet veten, ose përkeqësohet gjatë gufimit te rritjes në adoleshencë dhe më shpesh diagnostifikohet te femrat se sa meshkujt.

Për pengimin e shfaqjes së skoliozës kërkohet nga nxënësit që shputat e këmbëve t'i mbështetë mirë në dysheme, pjesa e ijeve të shtyllës së kurrizit të mbështetët mirë për shpinën e bankës dhe gjatë shkrimit apo leximit koka të përkulet lehtë përpara, duke e mbajtur largësinë e syve nga fletorja 35-40 cm. per ta parandaluar sëmundjen njerëzit sidomos fëmijët duhet që ta mbajnë drejt trupin.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]