Jump to content

Sllavishtja jugore lindore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zonat ku fliten dialektet sllave jugore lindore:
  nga shumica e folësve
  nga një pakicë.

Dialektet sllave jugore lindore formojne nengrupin lindor te gjuheve sllave jugore.

Harta e izoglosave të mëdha yus (*ǫ) në sllavishten jugore lindore dhe pjesa lindore e dialekteve kalimtare Torlakiane sipas atlasit të Akademisë Bullgare të Shkencave nga 2001. Shqiptimi i njeriut dhe i dhëmbit, që rrjedh nga fjalët proto zǫbъ mǫžь në hartë.

Keto dialekte fliten me se shumti ne Bullgari dhe ne Maqedoni te Veriut, dhe ne zona te aferta ne shtetet fqinje. Ato formojne te ashtuquajturen zone gjuhesore ballkanase sllavike, qe perfshin pjesen juglindore te vazhdimesise dilaktore te sllavishtes jugore.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Кочев (Kochev), Иван (Ivan) (2001). Български диалектен атлас (Bulgarian dialect atlas) (në bullgarisht). София: Bulgarian Academy of Sciences. ISBN 954-90344-1-0. OCLC 48368312.