Jump to content

Smedereva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Smedereva (serbisht: Smederevo - Смедерево) është një qytet dhe qendër administrative, në Qarkun e Podunavljes në Serbinë Lindore. Qyteti shtrihet në të djathtë të bregut të Danubit, rreth 45 kilometres (28 mi) larg kryeqytetit, Beograd.

Sipas rezultateve zyrtare të regjistrimit të popullsisë të vitit 2011, qyteti ka një popullsi prej 64,105, gjersa 108,209 banorë jetojnë në zonën administrative të komunës së Smederevës.

gjuhën serbe, qyteti është i njohur si Smederevo (Смедерево), në gjuhën latine, italiane, rumune dhe greke si Semendria, në hungareze si Szendrő ose Vég-Szendrő, në gjuhën turke si Semendire.

 • Badljevica (374)
 • Binovac (428)
 • Dobri Do (971)
 • Drugovac (1,566)
 • Kolari (1,089)
 • Kulič (232)
 • Landol (1,141)
 • Lipe (3,077)
 • Lugavčina (3,078)
 • Lunjevac (563)
 • Mala Krsna (1,552)
 • Malo Orašje (994)
 • Mihajlovac (2,656)
 • Osipaonica (3,560)
 • Petrijevo (1,451)
 • Radinac (5,428)
 • Ralja (1,209)
 • Šalinac (558)
 • Saraorci (2,107)
 • Seone (955)
 • Skobalj (1,614)
 • Suvodol (788)
 • Udovice (1,837)
 • Vodanj (1,206)
 • Vranovo (2,690)
 • Vrbovac (1,020)
 • Vučak (1,890)

Përkatësia etnike nga të anketuarit në regjistrimin e vitit 2011 në Smederevë është treguar më poshtë:

Etniciteti Urban Tjerë Totali
Nr. % Nr. % Nr. %
Serbs 59,798 93.18% 42,110 95.63% 101,908 94.18%
Albanians 45 0.07% 6 0.01% 51 0.05%
Bosniaks 6 0.01% 1 0.002% 7 0.006%
Bulgarians 18 0.03% 9 0.02% 27 0.02%
Bunjevci 2 0.003% 0 0% 2 0.002%
Vlachs 6 0.01% 0 0% 6 0.006%
Goranci 11 0.02% 0 0% 11 0.01%
Yugoslavs 87 0.14% 23 0.06% 110 0.1%
Hungarians 99 0.15% 21 0.05% 120 0.11%
Macedonians 224 0.35% 167 0.38% 291 0.27%
Muslims 44 0.07% 17 0.04% 61 0.06%
Germans 12 0.02% 3 0.007% 15 0.01%
Roma 1,921 2.99% 448 1.02% 2,369 2.19%
Romanians 23 0.04% 44 0.1% 67 0.06%
Russians 27 0.04% 10 0.02% 37 0.03%
Slovaks 8 0.01% 5 0.01% 13 0.01%
Slovenians 17 0.03% 3 0.007% 20 0.02%
Ukrainians 8 0.01% 5 0.01% 13 0.01%
Croats 131 0.2% 30 0.07% 161 0.15%
Montenegrins 235 0.37% 36 0.08% 271 0.25%
Other 101 0.16% 38 0.09% 139 0.13%
Të padeklaruar 729 1.14% 351 0.8% 1,080 1%
Përkatësia regjionale 29 0.05% 6 0.01% 35 0.03%
E panjohur 591 0.92% 801 1.82% 1,392 1.29%
Totali 64,175 100.00% 44,034 100.00% 108,209 100.00%

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]