Jump to content

Somalezët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Somalezët janë një grup etnik kushitik me origjinë nga Briri i Afrikës që ndajnë një prejardhje, kulturë dhe histori të përbashkët. Gjuha somaleze kushitike lindore është gjuha amtare e përbashkët e somalezëve etnikë, e cila është pjesë e degës kushitike të familjes së gjuhëve afroaziatike, dhe ata janë kryesisht myslimanë synitë. Duke formuar një nga grupet etnike më të mëdha në kontinent, ato mbulojnë një nga tokat më të gjera nga një grup i vetëm etnik në Afrikë.

Sipas shumicës së studiuesve, Toka e lashtë e Puntit dhe banorët e saj vendas ishin pjesë e etnogjenezës së popullit somalez. Kjo mbretëri e lashtë historike është vendi nga ku thuhet se rrjedhin një pjesë e madhe e traditave dhe prejardhjes së tyre kulturore. Somalezët ndajnë shumë tipare historike dhe kulturore me popujt e tjerë kushitikë, veçanërisht me popullin kushitik lindor të ultësirës, veçanërisht me afarët dhe me sahot.

Somalezët etnikë janë të përqendruar kryesisht në Somali (rreth 17.6 milionë), Somaliland (5.7 milionë), Etiopi (4.6 milionë), Kenia (2.8 milionë), dhe Xhibuti (534,000). Diasporat somaleze gjenden gjithashtu në pjesë të Lindjes së Mesme, Amerikës së Veriut, Evropës Perëndimore, rajonit të Liqeneve të Mëdha Afrikane, Afrikës Jugore dhe Oqeanisë.