Jump to content

Stërvitja ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushtarët që lëvizin midis mbulesës gjatë një stërvitje dypalëshe ushtarake midis Trupave Detare të Shteteve të Bashkuara dhe Forcave të Armatosura Italiane, 2019.

Një stërvitje ushtarake, ushtrim stërvitorë ose lojë lufte është përdorimi i burimeve ushtarakestërvitje për operacione ushtarake. Stërvitjet ushtarake kryhen për të eksploruar efektet e luftës ose testimin e taktikave dhe strategjive pa luftime aktuale. Ata gjithashtu sigurojnë gatishmërinë luftarake të forcave të garnizonit ose të dislokueshme përpara se të vendosen nga një bazë kryesore.

Ndërsa lojërat e luftës dhe stërvitjet ushtarake synojnë të simulojnë kushte dhe skenarë realë me qëllim të përgatitjes dhe analizimit të atyre skenarëve, dallimi midis një loje lufte dhe një stërvitje ushtarake përcaktohet, kryesisht, nga përfshirja e forcave aktuale ushtarake brenda simulimit. ose mungesa e tij. Stërvitjet ushtarake fokusohen në simulimin e operacioneve ushtarake reale në shkallë të plotë në kushte të kontrolluara armiqësore në përpjekje për të riprodhuar vendime dhe aktivitete të kohës së luftës për qëllime stërvitore ose për të analizuar rezultatin e vendimeve të mundshme të kohës së luftës. Lojërat e luftës, megjithatë, mund të jenë shumë më të vogla se operacionet ushtarake në shkallë të plotë, zakonisht nuk përfshijnë përdorimin e pajisjeve funksionale ushtarake dhe vendimet dhe veprimet kryhen nga lojtarë artificialë për të simuluar vendime dhe veprime të mundshme brenda një skenari artificial që zakonisht përfaqëson një model i një skenari të botës reale. Për më tepër, modelimi matematik përdoret në simulimin e lojërave të luftës për të siguruar një metodë të matshme të zbritjes. Megjithatë, është e rrallë që një lojë lufte të varet për rezultate sasiore dhe përdorimi i lojërave luftarake gjendet më shpesh në situata ku nevojiten për t'u përcaktuar faktorët cilësorë të skenarit të simuluar.

Përdorimi aktual i lojërave luftarake dhe rezultatet që ato mund të ofrojnë janë të kufizuara nga mundësitë. Lojërat e luftës nuk mund të përdoren për të arritur rezultate parashikuese, pasi natyra e luftës dhe skenarët që synojnë të simulojnë lojërat e luftës nuk janë deterministe. Prandaj, lojërat e luftës përdoren kryesisht për të marrë në konsideratë rezultate të shumta të mundshme të çdo vendimi të caktuar, ose numrit të vendimeve, të marra në skenarin e simuluar. Këto rezultate të mundshme analizohen dhe krahasohen, dhe marrëdhëniet shkak-pasojë zakonisht kërkohen për faktorët e panjohur brenda simulimit. Zakonisht janë marrëdhëniet midis aspekteve vizuale të simulimit që ndihmojnë në vlerësimin e problemeve që simulohen në lojërat e luftës, si vendndodhjet gjeografike dhe pozicionimet që do të ishin të vështira për t'u dalluar ose analizuar në shkallë të plotë dhe për mjedise komplekse.

Stërvitjet ushtarake që përfshijnë degë të shumta të së njëjtës ushtri njihen si stërvitje të përbashkëta, ndërsa stërvitjet ushtarake që përfshijnë dy ose më shumë vende njihen si stërvitje të kombinuara, koalicioni, dypalësh ose shumëpalësh, në varësi të natyrës së marrëdhënieve midis vendeve dhe numrit të ata të përfshirë. Këto ushtrime lejojnë një koordinim më të mirë midis ushtrive dhe vëzhgimin e taktikave të armikut dhe shërbejnë si një shfaqje e dukshme e forcës dhe bashkëpunimit për vendet pjesëmarrëse. Sipas një studimi të vitit 2021, stërvitjet e përbashkëta ushtarake brenda aleancave të përcaktuara mirë zakonisht i pengojnë kundërshtarët pa prodhuar rrezik moral për shkak të fushëveprimit të ngushtë të aleancës, ndërsa stërvitjet e përbashkëta ushtarake jashtë një aleance (të cilat janë jashtëzakonisht të rralla) zakonisht çojnë në përshkallëzim konflikti. .

Ushtrimet në shekujt 20 dhe 21 janë identifikuar shpesh me një emër të koduar unik, siç është Cobra Gold, në të njëjtën mënyrë si operacionet e emergjencës ushtarake dhe operacionet luftarake si Operacioni Phantom Fury.

Ushtrimet ushtarake ndonjëherë përdoren si mbulesë për ndërtimin e një pushtimi aktual, si në rastet e pushtimit të Çekosllovakisë nga Traktati i Varshavës dhe pushtimit rus të Ukrainës në vitin 2022, ose mund të provokojnë kundërshtarët në paqe që ta perceptojnë atë si të tillë, si në rasti i Able Archer 83.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]