Trupat e Marinës së Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Trupave të Marinës së Shteteve të Bashkuara.

Trupat e Marinës së Shteteve të Bashkuara (USMC), të referuar edhe si Marinsat e Shteteve të Bashkuara, është dega e shërbimit të forcës tokësore detareForcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara përgjegjëse për kryerjen e operacioneve ekspeditare dhe amfibe përmes armëve të kombinuara, duke zbatuar forcat e tyre të këmbësorisë, artilerisë, ajrore dhe operacioneve speciale. Trupat e Marinës së SHBA-së janë 1/8 shërbimet e uniformuara të Shteteve të Bashkuara.

Trupat e Marinës ka qenë pjesë e Departamentit të Marinës së SHBA që nga 30 qershor 1834 me shërbimin e saj simotër, Marinën e Shteteve të Bashkuara. USMC operon instalime në tokë dhe në bordin e anijeve luftarake amfibe detare në mbarë botën. Për më tepër, disa prej skuadroneve të aviacionit taktik të marinsave, kryesisht skuadriljet e sulmeve luftarake Detare, janë gjithashtu të ngulitura në krahët ajror të transportuesit të marinës dhe operojnë nga transportuesit e avionëve.

Historia e Trupave Detare filloi kur dy batalione të marinsave kontinentale u formuan më 10 nëntor 1775 në Filadelfia si një degë shërbimi e trupave të këmbësorisë të aftë për të luftuar si në det ashtu edhe në breg. Në teatrin e Paqësorit të Luftës së Dytë Botërore, Korpusi mori drejtimin në një fushatë masive të luftës amfibe, duke përparuar nga ishulli në ishull. Që nga viti 2022, USMC ka rreth 177,200 anëtarë aktivë në detyrë dhe rreth 32,400 personel në rezervë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]