Starlink

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Starlink është një kostelacion satelitor që po ndërtohet nga SpaceX [1] [2] për të siguruar qasje në internet satelitor. [3] [4] Konstelacioni do të përbëhet nga mijëra satelitë të vegjël të prodhuar në masë, në orbitën e ulët të Tokës (LEO), duke punuar me kombinim me transmetuesit tokësorë. SpaceX planifikon gjithashtu të shesë disa nga satelitët për qëllime ushtarake, [5] shkencore ose eksploruese. [6]

Janë ngritur shqetësime në lidhje me rrezikun afatgjatë të mbeturinave hapësinore që vijnë nga vendosja e mijëra satelitëve në orbita mbi 600 kilometres (370 mi) [7] [8] dhe një ndikim i mundshëm që mund të ketë në astronomi, [9] edhe pse orbita e satelitëve Starlink është 550 kilometres (340 mi) [10] dhe SpaceX raportohet se po përpiqet të zgjidhë çështjen. Në Starlink 2, një nga satelitët ka një shtresë eksperimentale për ta bërë atë më pak reflektuese, dhe duke ndikuar kështu që vëzhgimet astronomike në tokë të ndikohen më pak. [11]

Kostoja totale e projektit dhjetëvjeçar për hartimin, ndërtimin dhe vendosjen e konstelacionit u vlerësua nga SpaceX në Maj 2018, të jetë rreth $10 miliard. [12] Zhvillimi i tij filloi në 2015-ën, me dy satelitët e parë prototip të lëshuar në Shkurt 2018. Një grup i dytë i satelitëve provë dhe vendosja e parë e madhe e një pjese të konstellacionit u krye në 24 Maj 2019 UTC kur u nisën 60 satelitët e parë operacionalë. [1] [13] Baza e zhvillimit satelitor SpaceX në Redmond, Washington, ka kërkuesit shkencorë, zhvilluesit, prodhuesit dhe kontrollin në orbitë të Starlink.

Që nga 22 Prilli i vitit 2020 - me 417 satelitë të konstelacionit në orbitë - SpaceX po synon një shërbim privat beta në Veri të SHBA-së dhe Kanada deri në Gusht të vitit 2020 dhe me një shërbim publik në vijim në Nëntor 2020. SpaceX po dërgon grupe prej 60 satelitësh njëherësh, duke synuar të vendosë 1,584 të tillë prej 250 kg (550 lb) secili, për të ofruar shërbim interneti gati-global deri në fund të vitit 2021 ose 2022. Sidoqoftë, këto janë vetëm parashikime të brendshme dhe jo data të përcaktuara.

 1. ^ a b Hall, Shannon (1 qershor 2019). "After SpaceX Starlink Launch, a Fear of Satellites That Outnumber All Visible Stars - Images of the Starlink constellation in orbit have rattled astronomers around the world". The New York Times. Marrë më 1 qershor 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Grush, Loren (15 shkurt 2018). "SpaceX is about to launch two of its space Internet satellites – the first of nearly 12,000". The Verge. Marrë më 16 shkurt 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ de Selding, Peter B. (5 tetor 2016). "SpaceX's Shotwell on Falcon 9 inquiry, discounts for reused rockets and Silicon Valley's test-and-fail ethos". SpaceNews. Marrë më 8 tetor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Gates, Dominic (16 janar 2015). "Elon Musk touts launch of "SpaceX Seattle"". Seattle Times. Marrë më 19 janar 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Ralph, Eric (21 dhjetor 2018). "SpaceX's Starlink eyed by US military as co. raises $500–750M for development". Teslarati. Marrë më 23 maj 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ SpaceX Seattle 2015, January 16, 2015.
 7. ^ "Passive deorbit systems". Arkivuar nga origjinali më 30 gusht 2019. Marrë më 26 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Foust, Jeff. "Starlink failures highlight space sustainability concerns". Space News. Marrë më 18 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "IAU's statement on satellite constellations". International Astronomical Union. Marrë më 3 qershor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "SpaceX working on fix for Starlink satellites so they don't disrupt astronomy". SpaceNews.com (në anglishte amerikane). 7 dhjetor 2019. Marrë më 7 dhjetor 2019.
 11. ^ Baylor, Michael (17 maj 2018). "With Block 5, SpaceX to increase launch cadence and lower prices". NASASpaceFlight.com. Marrë më 22 maj 2018. The system is designed to improve global internet access by utilizing thousands of satellites in Low Earth orbit. SpaceX President Gwynne Shotwell stated in a TED Talk last month that she expects the constellation to cost at least $10 billion. Therefore, reducing launch costs will be vital. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "SpaceX's 60-Satellite Launch Is Just the Beginning for Starlink Megaconstellation Project". 24 maj 2019. Marrë më 24 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)