Statuti Themeltar i Mbretërisë Shqiptare (1939)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Statuti Themeltar i Mbretërisë Shqiptare ishte kushtetuta e përdorur në Mbretërinë Shqiptare . Ajo u prezantua nga Mbreti Viktor Emanuel III i Italisë pas pushtimit italian të Shqipërisë . Ai zëvendësoi kushtetutën e mëparshme me të njëjtin emër. Ai u nënshkrua nga Viktor Emanueli III më 3 qershor 1939 dhe më pas iu dorëzua Shefqet Vërlacit në Romë dhe hyri në fuqi të nesërmen.

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtetuta e vitit 1939 shpalli Viktor Emanuelin III Mbret të Shqipërisë dhe e bëri Shqipërinë një monarki kushtetuese . Ai krijoi gjithashtu një të ashtuquajturin "Këshilli Suprem i Korporatës Fashiste" për të shërbyer si legjislativ i Shqipërisë, i strukturuar sipas Dhomës së Fasheve dhe Korporatave të Italisë . [1]

Kushtetuta e vitit 1939 u zëvendësua më 15 mars 1946, pasi Enver Hoxha shpalli një kushtetutë për Republikën Popullore të Shqipërisë së sapoformuar. [1]

Pjesët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Preambula
  • Kapitulli I - Dispozitat e Përgjithshme
  • Kapitulli II - Mbreti
  • Kapitulli III - Qeveria e Mbretit
  • Kapitulli IV - Këshilli i Lartë Fashist i Korporatës
  • Kreu V – Urdhri Gjyqësor
  • Kreu VI - Të drejtat dhe detyrat e qytetarëve

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Peaslee, Amos J. (1956). Constitutions of Nations (në anglisht). Vëll. I (bot. 2nd). The Hague, Netherlands: Martinus Nijhoff Publishers. fq. 33.